Opinió

Coratge per a la ruptura

Encara no hi ha una majoria suficient per convocar
un referèndum
o una consulta
i guanyar-lo

La decisió de tretze dipu­tats del PSC de votar a favor del dret a deci­dir dels cata­lans, tot el grup tret de la seva cap de files, Carme Chacón, tindrà la trans­cendència que el dia a dia de la política li acabi ator­gant. Massa sovint ten­dim a exa­ge­rar el valor dels ges­tos i n'avan­cem con­seqüències posi­ti­ves que encara no sabem si tin­dran. Tan­ma­teix, el PSC ha tin­gut un gest coratjós que no només cal rebre amb satis­facció i aplau­dir des del cata­la­nisme i la política, sinó que cal­dria aga­far-lo com a refe­rent del que hau­rem de fer els cata­lans si volem ser sobi­rans. És clar, sal­vant totes les distàncies que són tan enor­mes i tan incom­pa­ra­bles que hi tenen ben poc a veure. El que vull dir és que no hi haurà inde­pendència sense rup­tura, una de veri­tat i no pas una de pa sucat amb oli.

L'esce­nari que havíem vist a venir fa mesos es va atan­sant ine­xo­ra­ble­ment. Cada pres­su­post que passa, el govern espa­nyol empeny una mica més la Gene­ra­li­tat a l'abisme finan­cer. El govern català no pot pagar les farmàcies ni gai­rebé ningú i una altra vegada ha de pren­dre una paga als seus fun­ci­o­na­ris per aga­far una mica d'aire, i ni així no se'n sor­tirà per com­plir amb el dèficit que li dei­xen fer a Madrid. Men­tres­tant, el govern espa­nyol no li paga el que li deu, no li afluixa el marge d'endeu­ta­ment i li esca­tima el crèdit. Fa tot l'efecte que l'esca­nya d'una manera estu­di­ada i pro­gra­mada. Ara: aquest ofe­ga­ment pre­me­di­tat no seria una política en ell mateix, tan sols un mitjà per arri­bar a una estació de punt final. Perquè tran­si­tant per aquesta via la Gene­ra­li­tat s'aboca a la fallida, i la fallida la dei­xarà en mans de la inter­venció.

Aquest cer­cle “mons­truós”, per dir-ho amb el qua­li­fi­ca­tiu del con­se­ller d'Eco­no­mia, Andreu Mas-Colell, només és pot tren­car amb un canvi de rumb sob­tat. El que es veu a venir no és un xoc de trens, mal­grat que aquesta hagi estat la metàfora més usada, perquè, vista la grandària i la potència d'una i altra màquina, no hi podria haver cap trom­pada, sinó que una, la de l'Estat, pas­sa­ria pel damunt de l'altra, la de la Gene­ra­li­tat, sense ni ado­nar-se'n. Més aviat em sem­bla una cursa a con­tra­re­llotge per obte­nir una posició favo­ra­ble. Més m'estimo la metàfora dels escacs, per tant. També perquè m'hi va bé el movi­ment de rup­tura que deia en començar. En els escacs, després de l'ober­tura i dels movi­ments de posi­ci­o­na­ment, si cap dels dos juga­dors no ha comès cap error irre­pa­ra­ble, s'arriba a una posició de lleu­ger avan­tatge per a l'un o l'altre, o de tau­les ine­vi­ta­bles, que només es pot resol­dre amb un movi­ment de rup­tura, que tren­qui les posi­ci­ons esta­bler­tes i esberli l'orde­na­ment here­tat.

Fins avui, el cata­la­nisme que defensa el dret a deci­dir i el que, a més, vol exer­cir-lo per gua­nyar la inde­pendència per a Cata­lu­nya, ha fet movi­ments en aquest sen­tit que l'han anat situ­ant en una posició favo­ra­ble: la inde­pendència és a l'agenda política i, si les enques­tes ofi­ci­als no s'equi­vo­quen tant com solen fer-ho quan pre­te­nen pre­dir els resul­tats d'unes elec­ci­ons, hi ha una majo­ria de cata­lans que la vol. Ara: tots aquests movi­ments, els avan­tat­ges posi­ci­o­nals que fan gua­nyar en el tau­ler, estan sent con­tra­res­tats pel juga­dor espa­nyol i tot el seu equip d'ana­lis­tes car­re­gats d'arte­fac­tes sofis­ti­cats i eficaços. En els escacs, cap movi­ment de rup­tura s'ha de fer men­tre la victòria no esti­gui garan­tida perquè és causa de der­rota ràpida i ina­pel·lable. Cal molt de coratge per deci­dir-s'hi i molta intel·ligència i sang freda per saber en quin moment precís s'ha de fer. En la política passa tres quarts del mateix, però amb dues diferències cab­dals: no és cap joc i hi ha en joc el futur d'una gene­ració almenys. I ara a Cata­lu­nya encara no hi ha una majo­ria sufi­ci­ent per con­vo­car un referèndum o una con­sulta i gua­nyar-lo, ni se sap (ni es podria saber, ni s'hau­ria de saber, no obs­tant això) que hi hagi el suport inter­na­ci­o­nal impres­cin­di­ble perquè sigui reco­ne­guda com a estat inde­pen­dent de manera imme­di­ata i defi­ni­tiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.