Opinió

Acollir el foraster

La solidaritat
no pot ser
selectiva

No s'hi ha pres­tat prou atenció, però té molt d'interès. Entre la renúncia de Benet XVI i l'elecció del nou papa en el con­clave, es va fer públic el mani­fest con­tra la cri­mi­na­lit­zació de la soli­da­ri­tat (28 de febrer del 2013) sig­nat per la Pla­ta­forma d'Enti­tats Cris­ti­a­nes amb els Immi­grants que està for­mada per una colla d'asso­ci­a­ci­ons d'Església que són una expressió del tei­xit asso­ci­a­tiu ecle­sial i de la i la riquesa de la nos­tra soci­e­tat civil.

Entre elles, hi ha enti­tats tan reco­ne­gu­des com ara Càritas, que està tre­ba­llant acti­va­ment per millo­rar la qua­li­tat de vida de mol­tes per­so­nes que ho han per­dut tot com a con­seqüència de la crisi, però també altres enti­tats com són la Fun­dació Pere Tarrés i la Comu­ni­tat de Sant Egidi. Els focus no hi han pres­tat atenció; amb prou fei­nes algun diari. Aquest mani­fest mos­tra la pro­funda pre­o­cu­pació d'aques­tes enti­tats per la pro­posta de reforma del Codi Penal que està en marxa en el moment actual i, par­ti­cu­lar­ment, per l'arti­cle 318 bis, en el qual s'esta­bleix que és un delicte aju­dar per­so­nes d'altres països que estan en situ­ació irre­gu­lar.

La citada pla­ta­forma, inte­grada per per­so­nes de bona volun­tat i orga­nit­za­ci­ons que diària­ment aju­den per­so­nes de qual­se­vol ori­gen i pro­cedència, cla­men al cel. I tenen tota la raó. Con­si­de­ren que aquesta reforma, cri­mi­na­litza la soli­da­ri­tat, perquè per­se­gueix les enti­tats que aixo­plu­guen i aju­den els ciu­ta­dans immi­grants en situ­a­ci­ons irre­gu­lars.

Men­tre la lle­geixo em ve a la memòria el tes­ti­moni de mossèn Vidal Aunós i la seva aco­llida d'immi­grants a l'església del Pi que va sus­ci­tar tant debat mediàtic anys enrere. Segons aquesta pla­ta­forma, l'avant­pro­jecte en qüestió entra en con­tra­dicció amb l'arti­cle 195 del mateix Codi Penal, en el qual es fa explícita l'obli­gació de totes les per­so­nes d'aju­dar el qui es troba des­em­pa­rat i en perill. Natu­ral­ment, aquesta reforma també xoca fron­tal­ment amb l'espe­rit i la lle­tra de la Decla­ració Uni­ver­sal dels Drets Humans (1948) i amb els valors fona­men­tals de la Cons­ti­tució Espa­nyola de 1978 i del nos­tre Esta­tut.

L'opinió pública ha callat. No he escol­tat cap ter­tulià refe­rint-se a aquesta qüestió. La notícia no ha tin­gut eco, però val la pena parar-hi esment. El deure d'aco­llir el foras­ter, d'aten­dre'l, d'aixo­plu­gar-lo, d'ofe­rir un tre­ball digne i una vida digna és una exigència fona­men­tal que emana de la tra­dició bíblica, del juda­isme, del cris­ti­a­nisme i de l'islam, però també tro­bem el mateix impe­ra­tiu en altres uni­ver­sos espi­ri­tu­als molt llu­nyans geogràfica­ment, de l'Extrem Ori­ent, i en for­mes d'huma­nisme laic. L'hos­pi­ta­li­tat és, al cap­da­vall, un valor noble, que ens fa més humans i més civi­lit­zats.

El deure d'aco­llir l'altre vul­ne­ra­ble és un deure d'huma­ni­tat, i aquest deure no pot fer dis­tin­ci­ons de raça, llen­gua o religió. La soli­da­ri­tat no pot ser selec­tiva, menys encara eli­tista, perquè con­tra­ria la seva natu­ra­lesa més íntima. S'obre a tots i de manera incon­di­ci­o­nal. Aju­dar una per­sona, inde­pen­dent­ment de la seva situ­ació jurídica, és una exigència, és un deure humà.

Alguns desit­gen que les tra­di­ci­ons espi­ri­tu­als i reli­gi­o­ses es desen­vo­lu­pin en el marc de la pri­va­ci­tat, és a dir, a casa i a porta tan­cada, perquè fan nosa a la plaça pública, des­tor­ben. No obs­tant això, mani­fes­tos d'aquesta natu­ra­lesa posen de mani­fest el caràcter huma­nista i soli­dari que emana de les tra­di­ci­ons reli­gi­o­ses i de la funció alli­be­ra­dora que poden fer en les soci­e­tats quan sur­ten, sense por, en la via pública per mani­fes­tar allò que vul­nera la dig­ni­tat dels éssers humans.

El crit profètic, la denúncia de la injustícia forma part de l'ADN espi­ri­tual de les tra­di­ci­ons reli­gi­o­ses. Tant de bo aquest mani­fest tin­gui un llarg recor­re­gut i ajudi el legis­la­dor a fer lleis que, a més d'acon­se­guir les majo­ries necessàries, siguin, també, legítimes; ètiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.