Opinió

La ruptura

La incoherència revela un dels principals vicis que planen sobre el procés català i que amenacen
de desballestar-lo:
la improvisació

La pre­gunta no és si tenim una majo­ria social favo­ra­ble a la inde­pendència, la pre­gunta és si hi ha una mino­ria dis­po­sada a sacri­fi­car-se per ella. Tenint pre­sent el blo­queig que exer­ceix Espa­nya sobre tota expressió democràtica rela­tiva a la secessió (com es va mani­fes­tar de forma impla­ca­ble amb l'admissió a tràmit i la sus­pensió per part del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal de la Decla­ració de Sobi­ra­nia), cada cop sem­bla més clar que l'apa­rició del nou estat català només serà pos­si­ble a través d'un gest de rup­tura cons­ti­tu­ci­o­nal, una decla­ració uni­la­te­ral d'inde­pendència, tal com d'altra banda s'ha esde­vin­gut en el noranta per cent de seces­si­ons que hi ha hagut en el pla­neta al llarg de la història. Això pot pro­duir un acte de força per part espa­nyola, com ara l'acti­vació de l'arti­cle 155 de la Cons­ti­tució i la sus­pensió de l'auto­no­mia? Sí. Pot deri­var en un con­flicte de més enver­ga­dura? Pro­ba­ble­ment. De quina manera reac­ci­o­na­ran les ins­ti­tu­ci­ons del con­ti­nent euro­peu i la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal en gene­ral? No ho sabem. Comença a ser evi­dent que a Cata­lu­nya no es pot exi­gir el màxim rigor democràtic quan aquesta expressió democràtica és avor­tada pel sis­tema cons­ti­tu­ci­o­nal espa­nyol sense que la supo­sada Europa de les lli­ber­tats faci res per impe­dir-ho. Com ja hem afir­mat en altres oca­si­ons, la Unió Euro­pea o el Con­sell d'Europa només reac­ci­o­na­ran quan tin­guin el con­flicte damunt de la taula, i aquest con­flicte, tal com es va per­fi­lant per l'acti­tud espa­nyola, només arri­barà si l'esta­ment polític català té el coratge de tren­car amb la lega­li­tat vigent i endin­sar-se en una nebu­losa de com­pleta incer­tesa.

Si la democràcia no es pot mani­fes­tar (i, en part, el govern espa­nyol repri­meix aquesta mani­fes­tació perquè ja hi ha hagut constància d'una majo­ria contrària als seus interes­sos, com la com­po­sició par­la­mentària que es va con­cre­tar després del 25-N), ales­ho­res el debat es tras­llada a una mera qüestió de poder, un àmbit en el qual els cata­lans, pre­ci­sa­ment per no tenir-ne, hem estat tra­di­ci­o­nal­ment força mal­des­tres. Els esde­ve­ni­ments actu­als no con­vi­den a l'opti­misme ni fan pen­sar que ens des­viem d'aquesta fatídica tendència. Men­tre el Par­la­ment i el govern s'embo­li­quen amb la cre­ació de comis­si­ons, amb la cons­ti­tució de con­sells i amb la redacció d'infor­mes diver­sos, Espa­nya des­plega una ofen­siva acla­pa­ra­dora per tots el fronts (esca­nya­ment econòmic, agressió lingüística, setge judi­cial) que amenaça d'arra­nar el país. Cal dir, no obs­tant això, que la reacció espa­nyola és del tot nor­mal i el des­con­cert català, ingenu: és com­pren­si­ble que l'Estat faci ser­vir tots els ins­tru­ments que té al seu abast per escla­far una comu­ni­tat que aspira a sepa­rar-se'n. Si has llançat un gran des­a­fi­a­ment que plan­teja un canvi radi­cal d'equi­li­bris, després no pots espe­rar la gene­ro­si­tat de qui ho pot per­dre tot. Per què hau­ria de poten­ciar Rajoy el cor­re­dor medi­ter­rani, tal com fa uns dies li recla­mava el pre­si­dent Mas, si es tracta d'una via de comu­ni­cació amb Europa que res­tarà en el nou estat català i de la qual Espa­nya no es bene­fi­ciarà gens? Quin incen­tiu té Mon­toro per eixu­gar el dèficit fis­cal que opri­meix Cata­lu­nya si qual­se­vol recurs que acon­seguíssim rete­nir hau­ria de ser­vir per finançar el període de tran­sició cap a una inde­pendència en el qual s'aca­bin per sem­pre més les trans­ferències a Espa­nya? Amb la secessió en el pri­mer punt de l'ordre del dia, entrar a nego­ciar sobre aspec­tes pro­pis d'una comu­ni­tat autònoma de règim comú demos­tra, o bé que no ens estem pre­nent seri­o­sa­ment que anem cap a un canvi de marc polític, o bé l'auto­en­gany dels nos­tres gover­nants de pen­sar que l'adver­sari et trac­tarà amb deferència quan ja li has dit que vols mar­xar.

La inco­herència revela un dels prin­ci­pals vicis que pla­nen sobre el procés català i que ame­na­cen de des­ba­lles­tar-lo: la impro­vi­sació. La fede­ració en el govern, CiU, va haver d'espe­rar que la soci­e­tat cata­lana entrés en una situ­ació límit i que més d'un milió de per­so­nes sor­tis­sin al car­rer la Diada del 2012 per mate­ri­a­lit­zar el gir sobi­ra­nista. La mani­o­bra, que en un pri­mer moment va tenir l'efecte posi­tiu de des­col·locar les auto­ri­tats esta­tals, patia ris­cos de per­dre efec­ti­vi­tat si les con­di­ci­ons soci­als i econòmiques es con­ti­nu­a­ven dete­ri­o­rant (com així ha estat) i si no es con­cre­tava en un ter­mini breu després de la seva ver­ba­lit­zació. És esfereïdor pen­sar que no hi ha cap pla men­tre Espa­nya exe­cuta amb pre­cisió el seu pro­jecte assi­mi­la­ci­o­nista i la sen­sació de ver­ti­gen encara es fa més punyent quan a hores d'ara ja tenim molt clar que l'esce­nari de la decla­ració d'inde­pendència sem­bla l'únic via­ble, ja sigui perquè l'Estat espa­nyol es blinda en la seva cui­rassa cons­ti­tu­ci­o­nal, ja sigui perquè el bom­bar­deig con­ti­nuat con­tra l'auto­go­vern i els atri­buts naci­o­nals fa del tot inne­ces­sari car­re­gar-se de raons. Ara bé, estan dis­po­sa­des les nos­tres elits a man­te­nir la pugna? Tenim un estat major pre­pa­rat per assu­mir una fase de con­flicte més intens que almenys col·loqui el pro­blema català a l'agenda euro­pea? La clau dependrà, doncs, de si un sec­tor relle­vant de la soci­e­tat cata­lana està en con­di­ci­ons d'aguan­tar l'esco­mesa d'una Espa­nya rabi­osa, ence­gada i que està con­ju­rant l'abor­datge sense quar­ter en part perquè comp­ten que en el moment deci­siu es pro­duirà la des­ban­dada. Posats a tren­car, cal plan­te­jar la cesura amb urgència, una pressa que no impe­deixi pen­sar ni actuar fre­da­ment però que cridi al desen­llaç perquè cada dia que passa som més febles i cor­rem el risc d'arri­bar al xoc final com­ple­ta­ment des­no­nats. Un ram­pell nova­ment impro­vi­sat quan l'assalt sigui con­tun­dent (quan inter­vin­guin l'auto­go­vern per exem­ple) ens pot col·locar en una posició massa humi­li­ant per remun­tar durant les pro­pe­res dècades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.