Opinió

Tarraco

Quan es completi aquesta aportació està cridada a ser una fita,
un mil·liari en aquest cas, en la interpretació del conjunt de les dades de què disposem

Les elec­ci­ons muni­ci­pals de 1979 van por­tar a l'alcal­dia de Tar­ra­gona Josep M. Reca­sens i Comes, his­to­ri­a­dor. El vaig conèixer, per cor­res­pondència, en els meus dar­rers anys d'estu­di­ant, després que ell ja hagués publi­cat La ciu­tat de Tar­ra­gona (1966) a la mateixa col·lecció de l'Edi­to­rial Bar­cino en la qual, unes dècades abans, l'insigne Car­les Rahola havia publi­cat La ciu­tat de Girona. Li vaig fer alguna con­sulta sobre el cadas­tre de l'any 1736, que ell havia tre­ba­llat i publi­cat en un arti­cle l'any 1964.

La política ens va per­me­tre la conei­xença directa en un moment en què els alcal­des de les qua­tre capi­tals de província cata­la­nes ens vèiem sovint, ja fos con­vi­dats pel pre­si­dent Tar­ra­de­llas o per l'alcalde Narcís Serra. Aquesta amis­tat em va por­tar a fer, el 22 de setem­bre de 1985, el pregó de les fes­tes de Santa Tecla. Aquell dia, l'alcalde Reca­sens em va obse­quiar amb diver­sos lli­bres d'història i amb un petit opus­cle d'Adolf Schul­ten: Tar­ra­gona, (Tar­ra­gona, Tipo­grafía Edi­to­rial Tar­ra­gona, 1921), traduït de l'ale­many al català pel gironí Lluís Peri­cot. Schul­ten, que més enda­vant va tor­nar sobre el tema, fa un repàs de les res­tes arqueològiques tar­ra­go­ni­nes i una evo­cació emo­tiva i ten­dra de la seva visita a la ciu­tat. Parla de la seva estada al número onze del car­rer de la Nau, damunt de la mateixa mura­lla romana, dels seus àpats a la casa de men­jars de Doña Pepita, i explica que quan no tre­ba­llava diva­gava tot pas­se­jant i dei­xant per­dre la mirada en l'horitzó de la Medi­terrània, des del balcó. Comenta el pas­sat, pre­sent i futur de la ciu­tat, els plans urbanístics per a l'embe­lli­ment (“Els ciu­ta­dans de Tar­ra­gona volen fer un pas­seig al vol­tant de la vella for­ti­fi­cació; aquest serà un formós pas­seig, però des­truirà la qui­e­tud i el roman­ti­cisme del lloc”), i con­clou amb la cita d'un elogi antic de Tar­ra­gona i els tar­ra­go­nins: “Els seus habi­tants són hon­rats, orde­nats, ama­bles; no s'abra­cen de seguit al coll dels estranys, sinó que pri­mer els pro­ven, però ales­ho­res els acu­llen hos­pi­talària­ment. El clima és admi­ra­ble­ment dolç i l'any, com una pri­ma­vera contínua. El camp és fecund, espe­ci­al­ment el ter­reny montuós, puix el seu vi es com­para amb l'italià.”

He tor­nat a Schul­ten perquè té, en Lluís Peri­cot, un pont gironí i perquè fa pocs dies es va pre­sen­tar a Tar­ra­gona el pri­mer volum d'un lli­bre sobre la ciu­tat antiga. Tar­raco. Arqui­tec­tura y urba­nismo de una capi­tal pro­vin­cial romana és el títol gene­ral de l'obra que han escrit Ricardo Mar, Joaquín Ruiz de Arbulo, David Vivó i José A. Beltrán Caba­llero, amb la col·labo­ració de Fer­ran Gris, Javier Domingo, Igna­cio Fiz, Marc Lamuà, Patri­cio Pen­sa­bene i Àngel Rifà, entre aquests noms, algun altre pont gironí! El pri­mer volum s'ano­mena De la Tar­ra­gona ibérica a la cons­trucción del tem­plo de Augusto, el segon trac­tarà de La Ciu­dad altoim­pe­rial bajo las dinastías fla­via y anto­nina (siglos I y II d.C.) i el ter­cer s'ocu­parà de La Ciu­dad tar­do­an­ti­gua (siglos III-VII d.C.). Volum 5 de la col·lecció de Docu­ments d'Arque­o­lo­gia Clàssica (URV).

Amb pro­fusió de dades, il·lus­tra­ci­ons, car­to­gra­fia, aixe­ca­ments i res­ti­tu­ci­ons, els autors abor­den el llarg procés fun­da­ci­o­nal de Tar­ra­gona. Els ante­ce­dents ibèrics i la ciu­tat prop del port, Kesse, abans de Tar­ra­gona; la coe­xistència de l'oppi­dum ibèric, al pla, amb un cam­pa­ment mili­tar romà esta­ble des dels dar­rers anys del segle III aC, el desen­vo­lu­pa­ment entre l'oppi­dum i el cas­trum d'un nucli de població itàlic i autòcton, la cons­trucció de les mura­lles, la defi­nició dels edi­fi­cis cívics pro­pis d'una ciu­tat, les rela­ci­ons amb el seu ter­ri­tori i el port, i la trans­for­mació final, fun­da­ci­o­nal entre l'any 45 i el 36 aC, en la nova colònia Tar­raco, la Colo­nia Iulia Urbs Triump­ha­lis Tar­raco que visi­ta­ria Cèsar, hi roman­dria refent-se un temps, i que als pri­mers anys de la nos­tra era aca­ba­ria dedi­cant un tem­ple, el pri­mer a August, ele­vat d'empe­ra­dor vivent a divi­ni­tat eterna.

Els autors abor­den l'evo­lució de la forma urbana de Kesse/Tar­raco (dues ciu­tats en una) pri­mer, i després de Tar­raco; l'ocu­pació del ter­ri­tori, l'urba­nisme i la seva funció, a par­tir de les dades de l'arque­o­lo­gia, i el des­ple­ga­ment monu­men­tal de la ciu­tat. Quan es com­pleti aquesta apor­tació està cri­dada a ser una fita, un mil·liari en aquest cas, en la inter­pre­tació del con­junt de les dades de què dis­po­sem i que l'arque­o­lo­gia aporta gene­ro­sa­ment; una lec­tura ter­ri­to­rial i urbana de con­junt de la ciu­tat; una nova capa glo­bal, un estrat de conei­xe­ment que se super­posa a les diver­ses capes que suc­ces­si­ves cam­pa­nyes arqueològiques, i tre­balls i com­pen­dis han anat apor­tant en el pas­sat i que aquesta rein­ter­preta.

No és una més; és la dar­rera, la més com­pleta, perquè la cro­no­lo­gia hi ajuda, i la més glo­bal, perquè fa la síntesi de totes les dades històriques, arqueològiques, epigràfiques, numismàtiques... i perquè els autors, en el capítol intro­duc­tori i després de repas­sar les apor­ta­ci­ons pre­ce­dents, for­mu­len una inequívoca decla­ració de prin­ci­pis i recla­men que es plan­te­gin, de cara al futur, autèntics plans d'arque­o­lo­gia urbana amb l'ànim de trans­cen­dir i superar la sim­ple exca­vació de la ciu­tat. Sem­bla una obvi­e­tat, però calia for­mu­lar-la; la suma de les dades loca­lit­za­des i iden­ti­fi­ca­des no pot ser feta només des de l'assem­blatge de peces sepa­ra­des que s'han anat acu­mu­lant per super­po­sició, sinó que cal un canemàs, un dis­curs, un esquema, una lec­tura inter­pre­ta­tiva que relli­gui el con­junt de les cam­pa­nyes i les enfili en el camí de la inter­pre­tació històrica. El lli­bre és, doncs, també, més enllà d'un estat de la qüestió amb les bases de dades dis­po­ni­bles, una invi­tació a for­mu­lar una lec­tura cívica, cul­tu­ral, urbanística i arqui­tectònica de la ciu­tat.

I en el repàs dels con­tex­tos històrics en els quals s'ha anat pro­duint el progrés del conei­xe­ment de la gran capi­tal de província romana que va ser Tar­raco, els autors rei­vin­di­quen un com­promís polític ideològic per res­ca­tar el pas­sat arqueològic de Tar­ra­gona de la bana­lit­zació i per cons­truir la Tar­ra­gona del futur sobre els sòlids fona­ments d'un pas­sat gloriós. Pres­cin­dir-ne seria suïcida, per a Tar­ra­gona i per al país i els seus ciu­ta­dans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.