Opinió

800 anys de Muret

El record de Muret sembla insinuar que la incapacitat catalana per fundar estructures polítiques sòlides es troba més arrelat en el nostra condició col·lectiva

Enguany, l'endemà de la Diada de la cadena humana, el 12 de setem­bre, es com­me­mo­ra­ran 800 anys d'una de les bata­lles més deci­si­ves, tal vegada la més deci­siva, de la història de Cata­lu­nya, la bata­lla de Muret, esde­vin­guda el 1213. La gai­rebé com­pleta absència d'actes com­me­mo­ra­tius d'aquesta efemèride (jo almenys no en tinc constància de cap) demos­tra la manca d'interès ins­ti­tu­ci­o­nal i l'escàs conei­xe­ment popu­lar d'aquells fets mal­grat a aques­tes alçades la his­to­ri­o­gra­fia ja compta amb apor­ta­ci­ons força sòlides que hau­rien de merèixer una major divul­gació. Algú podria al·legar que Muret repre­senta una der­rota sense pal·lia­tius i que no s'escau cap mena de pompa, però aquesta és una excusa poc assu­mi­ble per a un poble que ha triat la des­feta de l'11 de setem­bre de 1714 com a cen­tre del seu ima­gi­nari naci­o­nal. De fet, el trànsit per la fina línia de l'extinció en el qual ens vam col·locar el 1714 deriva del fracàs en la cons­trucció d'una potència a l'Europa occi­den­tal que es va començar a ges­tar en la catàstrofe de 1213.

Amb el pre­text d'aca­bar amb l'heret­gia càtara que s'este­nia pels ter­ri­to­ris d'Occitània, el papat i el rei Felip II de França es van con­ju­rar per enviar un exèrcit de cro­ats lide­rat per Simó de Mont­fort con­tra la noblesa occi­tana la qual va bus­car aixo­pluc en Pere I (para­do­xal­ment ano­me­nat el Catòlic) i les seves tro­pes cata­la­nes i ara­go­ne­ses. Les hosts de Pere I van pro­var de pren­dre la for­ta­lesa de Muret, situ­ada a uns quilòmetres al sud de Tolosa i repel·lir així l'ocu­pació dels cro­ats en aquell ter­ri­tori però la cava­lle­ria coman­dada per Simó de Mont­fort fou impla­ca­ble: va tren­car el setge, va escla­far els exèrcits ali­ats i el rei Pere I va morir en el camp de bata­lla. A Muret, doncs, es va escapçar la influència cata­lana sobre Occitània i les pos­si­bi­li­tats d'expansió al nord dels Piri­neus a la vegada que França con­so­li­dava la seva hege­mo­nia. Les poste­ri­ors con­ques­tes de València i de Mallorca per part del fill i suc­ces­sor de Pere I, Jaume I, gai­rebé sig­ni­fi­quen un premi de con­so­lació com­pa­rat amb el for­mi­da­ble apo­geu polític que podria haver sig­ni­fi­cat der­ro­tar el braç armat enviat per França i pel papat i for­jar una unió amb els ter­ri­to­ris occi­tans que arribés gai­rebé fins a la Bor­go­nya. Jaume I, en el fons, es va limi­tar a apedaçar els greus errors come­sos en el reg­nat del seu pare, que no sols van incloure la qüestió occi­tana, sinó també haver aju­dat a l'expansió cas­te­llana a la península Ibèrica con­tra els sarraïns a canvi de no-res, política que es va con­cre­tar a la bata­lla de les Navas de Tolosa esde­vin­guda tan sols un any abans de Muret, el 1212. Per­dut l'avenç sobre França i sobre Cas­te­lla als cata­lans sols ens va res­tar la Medi­terrània en un pro­jecte que, tret de les excep­ci­ons dels segles XIII i XIV, es va tro­bar més cen­trat en aspec­tes comer­ci­als, econòmics i cul­tu­rals que mili­tars.

El record de Muret sem­bla insi­nuar que la inca­pa­ci­tat cata­lana per fun­dar estruc­tu­res polítiques sòlides no deriva sols del cos­tum d'haver sobre­vis­cut d'ençà de 1714 sense un poder sobirà sinó que, d'alguna manera, es troba més arre­lat en el nos­tra con­dició col·lec­tiva. Tot ple­gat sem­bla que sem­pre ens movem en la direcció contrària a com actuen els pobles que han creat un apa­rell de domi­nació sigui per eri­gir-se com a pro­ta­go­nis­tes dels ava­tars històrics o sigui, sim­ple­ment, per pro­te­gir-se amb efec­ti­vi­tat dels seus veïns.

El procés cap a la inde­pendència en el qual sem­blem immer­sos de moment no repre­senta un canvi subs­tan­cial en aquesta cons­tant que s'ha reproduït durant segles. La manca de clare­dat en el dis­curs sobre els objec­tius que ens pro­po­sem, la suprema auto­e­xigència (per exem­ple, l'apel·lació a unes super­ma­jo­ries que no s'han exi­git mai a cap comu­ni­tat que hagi aspi­rat a la sobi­ra­nia) la poca con­si­de­ració cap als ele­ments que deter­mi­nen la nos­tra iden­ti­tat naci­o­nal (fins i tot amb la pre­dis­po­sició a renun­ciar a la llen­gua com a moneda de canvi de la lli­ber­tat política) o la ingènua con­fiança en el fet que les rela­ci­ons de força (inclo­ses les reac­ci­ons vio­len­tes) no tin­dran cap paper ni en el trànsit cap a la secessió ni en la defensa del futur estat inde­pen­dent serien l'adap­tació con­tem­porània a això que podríem ano­me­nar, per con­tra­po­sició a la volun­tat de poder, la volun­tat d'impotència.

De moment, els cata­lans ens estem con­ver­tint en el poble de la història de la huma­ni­tat que deu haver impul­sat més actes rei­vin­di­ca­tius mas­sius per a la seva inde­pendència naci­o­nal sense resul­tats tan­gi­bles, cir­cumstància a la qual s'hi afe­girà la cadena humana del pro­per 11 de setem­bre. El rere­fons con­ti­nua domi­nat per una visió d'un canvi en les rela­ci­ons inter­na­ci­o­nals, ama­ble, post bel·licista, ins­pi­rat en una Europa aixe­cada sobre la pro­tecció dels drets humans i el desen­vo­lu­pa­ment econòmic. Però sem­bla difícil elu­dir els mean­dres que flu­ei­xen en el subsòl dels con­flic­tes entre les comu­ni­tats huma­nes i no està tan clar que un repte com el de la cre­ació d'un nou estat a la Medi­terrània occi­den­tal no des­fermi for­ces ter­ri­bles com les que van topar a Muret fa 800 anys. Per exem­ple, algú pot creure que l'estat francès, amb la memòria històrica que aca­bem de nar­rar, accep­tarà sense reser­ves que torni a emer­gir un dels seus rivals secu­lars? No con­tem­plar totes aques­tes vari­a­bles ens col·loca més a prop del fracàs que ha carac­te­rit­zat l'acció política cata­lana d'ençà de les imprudències de Pere I que d'un èxit que repre­sen­ta­ria un canvi radi­cal no sols en la nos­tra idi­o­sincràsia sinó també en l'equi­li­bri de poders del con­ti­nent euro­peu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.