Opinió

Allò que no es pot dir

Irrita, és clar, intromissió tan antidemocràtica en una Carta Magna que es vol fer passar com a cresol de totes
les llibertats i generós regal als humans dels més venerables déus de l'Olimp

“Es cierto, pero no se puede decir”, em digué fa anys a cau d'ore­lla el con­fe­ren­ci­ant, un pres­tigiós cons­ti­tu­ci­o­na­lista. Pocs minuts abans, en el col·loqui poste­rior a la seva expo­sició, havia dit el con­trari, o sigui “que no es cierto”, en con­tes­tar a un oient que havia esmen­tat pos­si­bles irre­gu­la­ri­tats en l'ela­bo­ració de l'art. 2 de la Cons­ti­tució, el refe­rit a la indis­so­lu­ble uni­tat de la nació espa­nyola.

Ara, pot­ser ja ha arri­bat l'hora d'expli­car-ho. L'hora de recor­dar la gènesi anti­de­mocràtica d'aquest pre­cepte. El pri­mer esbor­rany de la Cons­ti­tució pre­veia que “la Cons­ti­tució reco­neix i la monar­quia garan­teix el dret a l'auto­no­mia de les dife­rents naci­o­na­li­tats i regi­ons que inte­gren Espa­nya, la uni­tat de l'Estat i la soli­da­ri­tat entre els seus pobles”. No hi apa­rei­xia la menor referència a la “Nación”, a Espa­nya com a nació. I això feia que, teòrica­ment, doc­tri­nal­ment, el con­cepte “uni­tat de l'Estat” no resultés radi­cal­ment incom­pa­ti­ble amb l'auto­de­ter­mi­nació d'alguna “naci­o­na­li­tat” (con­cepte que lla­vors tot­hom ente­nia sinònim de nació). La cons­ti­tució soviètica, per exem­ple, pre­veia (art. 70) que “l'URSS encarna la uni­tat esta­tal del poble soviètic”, reco­nei­xent, però (art. 72), “a cada república fede­rada el dret a sepa­rar-se lliu­re­ment de l'URSS”. I no hi ha incon­gruència entre ambdós pre­cep­tes; una cosa es refe­reix a l'actu­ació unitària de l'Estat; l'altra, al dret de secessió d'alguna de les naci­ons que l'inte­gren. En canvi, el con­cepte “uni­tat de la nació” sí impos­si­bi­lita el dret d'auto­de­ter­mi­nació. La pro­posta cons­ti­tu­ci­o­nal esmen­tada va encen­dre totes les alar­mes entre la dreta fran­quista. En canvi, una UCD neces­si­tada que en ple ball elec­to­ral no l'aban­donés el deso­do­rant democràtic i un PSOE que encara no havia rene­gat del seu pro­grama favo­ra­ble fins i tot al dret d'auto­de­ter­mi­nació con­tem­po­rit­za­ven amb aquesta redacció, encara que fos “haci­endo de tri­pas, corazón”. Sem­blava, doncs, que la cosa podia reei­xir. Però, en ple debat d'aquest arti­cle i quan Solé Tura pre­si­dia la Ponència Cons­ti­tu­ci­o­nal (li havia tocat per rotació), un mis­sat­ger pro­ce­dent de La Mon­cloa li entregà un sobre amb una nota que con­te­nia el que hau­ria de ser sis­plau per força la redacció defi­ni­tiva del polèmic arti­cle. La nota “reco­ma­nava” que el pre­cepte en qüestió establís que “la Cons­ti­tución Española se fun­da­menta en la uni­dad de España como Patria común e indi­vi­si­ble y reco­noce el derecho a la auto­nomía de las naci­o­na­li­da­des y regi­o­nes que inte­gran la indi­so­lu­ble uni­dad de la Nación española”. Aquesta redacció es tras­lladà gai­rebé lite­ral­ment a l'actual arti­cle 2 i molt poca ima­gi­nació cal per intuir de quin poder fàctic pro­ve­nia el “sug­ge­ri­ment”.

Irrita, és clar, UNA intro­missió tan anti­de­mocràtica en una Carta Magna que es vol fer pas­sar com a cre­sol de totes les lli­ber­tats i generós regal als humans dels més vene­ra­bles déus de l'Olimp. Com també la sub­missió dels famo­sos, però clau­di­cants, “pares” de la Cons­ti­tució, per més que es digui que no tenien altra opció. Irrita, però, igual o més el silenci quan no des­ver­go­nyida negació de “l'inci­dent” (refe­rit pel mateix Solé Tura en un lli­bre del 1985) que han prac­ti­cat polítics i acadèmics, en un avant la let­tre del pujo­lista “ara no toca” durant anys i dècades. Heus aquí, doncs, com a l'expressió democràtica més genuïna, la de votar, alguns hi opo­sen un arti­cle de pater­ni­tat democràtica tan apòcrifa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.