Opinió

La ceguesa

A l'acció contemplativa l'acostuma a seguir
una acció desproporcionada

Un arti­cle d'Albert Sánchez Piñol en un diari es titu­lava Victi vin­ci­mus, en un ram­pell d'opti­misme impropi d'una visió madura d'un pre­sent sobrat de con­flic­tes i de des­es­pe­ració entre les capes soci­als que s'arros­se­guen en les pro­fun­di­tats de la crisi. Queda molt camí fins que aquesta asse­ve­ració pugui ser afir­mada des de la rotun­di­tat, perquè som vícti­mes d'una pro­gres­siva mani­pu­lació de la història en tots dos bàndols, i perquè el cec volun­ta­risme sol trans­for­mar les der­ro­tes en victòries. Del victi vin­ci­mus a Ave Cae­sar, mori­turi te salu­tant els separa un sos­pir: el que va de l'opti­misme irra­ci­o­nal al ter­ri­ble rea­lisme de la mort. Si tots els que van a la guerra pen­ses­sin en la der­rota, les guer­res pro­ba­ble­ment no exis­ti­rien, i la història ens demos­tra tot el con­trari.

Con­fesso ober­ta­ment que d'aquesta con­jun­tura d'exci­tació patriòtica i d'exal­tació sobi­ra­nista es pot sor­tir amb una frus­tració impròpia de països i naci­ons tan raci­o­nals i rea­lis­tes com Cata­lu­nya. Les enques­tes comen­cen a des­comp­tar l'èxit polític dels ven­ce­dors –en aquest cas CiU–, men­tre les ren­des més altes van a parar als que s'han entes­tat en la causa inde­pen­den­tista des d'abans d'octu­bre de 1934, quan van patir la catarsi d'aquest non vin­ci­mus. ERC és el recol·lec­tor d'aquesta situ­ació en què governa, allu­nyat del poder explícit, però con­duc­tor de l'obs­ti­nació efec­tiva de mane­jar les coses. Tota una geni­a­li­tat de Jun­que­ras, que, com a his­to­ri­a­dor, hau­ria de conèixer els ele­ments que des­com­po­nen una expec­ta­tiva o que des­tru­ei­xen una il·lusió o una espe­rança.

Davant de l'obce­cació, gai­rebé mar­ti­rial, de Mas s'alça l'absurd del silenci, l'her­me­tisme insen­sat de Rajoy, per a qui les vicis­si­tuds de Cata­lu­nya li sem­blen esce­nes suc­ces­si­ves d'una òpera ver­di­ana: mani­fes­ta­ci­ons, vies cata­la­nes, mar­xes al Nove­cento, etc., sense ado­nar-se que els movi­ments soci­als al segle XIX van tri­om­far, o que la uni­fi­cació d'Itàlia es va obte­nir gràcies a la tos­su­de­ria de car­bo­na­ris i maçons i al lide­ratge de Gari­baldi. Es podrà argüir que no exis­teix aquest Gari­baldi entre nosal­tres, però gai­rebé sem­pre, en les deri­ves heroi­ques, els lide­rat­ges cris­tal·lit­zen en vir­tut d'una feno­me­no­lo­gia gai­rebé espontània. Les cir­cumstàncies els engen­dren. Rajoy ignora aques­tes cir­cumstàncies, con­victe entre rao­na­ments cínics com el de “als cata­lans cal dei­xar-los sols a la seva sort, que entre ells es divi­di­ran...” La tex­tu­a­li­tat és meva, però conec prou el per­so­natge i el seu entorn català a La Mon­cloa per no posar en solfa aquesta supo­sició tan rajoy­ni­ana. Si el foc està a l'est, la seva mirada s'escapa cap a l'oest sota aquesta expressió tan seva de “Ay, qué lío!” (rigo­rosa lite­ra­li­tat). Bon gallec, com Por­tela Valla­da­res en la II República, la seva manera de gover­nar els con­flic­tes con­sis­teix a dei­xar fer perquè els matei­xos ava­tars pro­vo­quin la con­tra­dicció en el seu si, sense una necessària acció forana. La seva estratègia és sem­pre la mateixa: que escla­tin els ele­ments endògens del pro­blema. La qual cosa com­porta enor­mes ris­cos de des­con­trol, o que l'incendi sigui més gran encara.

Per aquest motiu no m'agrada el silenci dels “cas­te­llans”, com els ano­me­nava Tar­ra­de­llas, ni em tran­quil·litza l'enso­pi­ment expec­tant dels oli­gar­ques madri­lenys que con­fi­ten a la llotja del Ber­nabéu, avant­sala del poder, ni m'anima l'apa­rent enso­pi­ment de l'altra oli­gar­quia fun­ci­o­na­rial, tècni­ca­ment tan pode­rosa, alhora gelosa dels seus havers potes­ta­tius... No em sem­blen bons pre­sa­gis. A l'acció con­tem­pla­tiva l'acos­tuma a seguir una reacció des­pro­por­ci­o­nada. De la Cons­ti­tució com a dogma només pot suc­ceir l'arti­cle 155 d'aquesta, i la seva tem­pes­tu­osa apli­cació. Massa ceguesa a Madrid, massa eufòria en aquesta banda del riu Ebre. Ni els silen­cis d'uns són pre­sa­gis de victòries, ni la cívica ale­gria eufo­rit­zant és garan­tia d'exclusió de la der­rota. Per con­tra, m'entris­teix el recurs sis­temàtic a la Sagrada Cons­ti­tució, i m'inqui­eta aquesta hermètica impas­si­vi­tat de Don Tan­credo Rajoy. Que ningú esperi d'ell un exa­brupte, ni un mal gest. Però tam­poc que ningú somiï en la impro­ba­bi­li­tat de l'acció: si ha d'arri­bar, arri­barà, i serà l'hora del tri­omf de la ceguesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.