Opinió

LA GALERIA

La Llatinoamericana, imprescindible

La voluntat dels autors és que l'agenda es regeixi per l'ecumenisme de suma, i les festes protestants s'han ‘sumat' a les catòliques

Al crit de “Lli­ber­tat, lli­ber­tat!” el dijous 31 d'octu­bre es pre­senta a Girona la cam­pa­nya de l'Agenda Lla­ti­no­a­me­ri­cana Mun­dial del 2014. Des de fa 23 anys, el teòleg José María Vigil i el bisbe Pere Casaldàliga lide­ren aquesta agenda, que es pot con­si­de­rar un lli­bre, i que es publica en uns 25 països. Aquesta obra col·lec­tiva està pen­sada com un ins­tru­ment pedagògic i com un mate­rial de tre­ball a les esco­les, per a les reu­ni­ons d'enti­tats i per a les clas­ses d'alfa­be­tit­zació d'adults, i també perquè els tex­tos es puguin trans­criure a but­lle­tins i revis­tes d'altres asso­ci­a­ci­ons. La decla­ració d'inten­ci­ons dels pro­mo­tors és indis­cu­ti­ble: en el mes de febrer del 2014 hi tro­bem l'ani­ver­sari de quan el 1999 Hugo Chávez va assu­mir la pre­sidència a Veneçuela i va néixer la Revo­lució Boli­va­ri­ana, i en el mes de juny, l'ani­ver­sari de l'empre­so­na­ment i poste­rior exili de l'escrip­tor uru­guaià Edu­ardo Gale­ano, l'autor de Las venas abi­er­tas de América Latina, un assaig impres­cin­di­ble per enten­dre l'evo­lució d'aquells països des de la colo­nit­zació fins a la inde­pendència. La volun­tat dels autors és que l'agenda es regeixi per l'ecu­me­nisme de suma, i en el san­to­ral les com­me­mo­ra­ci­ons pro­tes­tants s'han sumat a les catòliques. L'agenda és acon­fes­si­o­nal i macro­e­cumènica: “S'emmarca en aquest món de referències, de cre­en­ces, valors i uto­pies comú als pobles i homes i dones de bona volun­tat.” La llista d'il·lus­tres col·labo­ra­dors, entre els quals hi ha alguns dels prin­ci­pals acti­vis­tes de la teo­lo­gia de l'alli­be­ra­ment, és molt llarga: Adolfo Pérez Esqui­vel, Fede­rico Mayor Zara­goza, Jon Sobrino, Frei Betto i Leo­nardo Boff, però també hi ha noms de casa, com ara la peri­o­dista Rita Mar­zoa i la tècnica de museu Imma Parada. En el cas de les comar­ques giro­ni­nes, dar­rere de tot ple­gat hi tro­bem l'incan­sa­ble Jordi Pla­nas, que fa poc va fer una ruta per dife­rents països lla­ti­no­a­me­ri­cans per cons­ta­tar que una cosa és l'eco­no­mia emer­gent que diuen que hi ha a llocs com per exem­ple el Bra­sil i Xile, i l'altra és la rea­li­tat social de les comu­ni­tats indígenes i de bona part de la població. Els actes con­ti­nuen el 5 de novem­bre amb la pro­jecció del docu­men­tal Anada i tor­nada, les cau­ses pen­dents de lla­ti­noamèrica. Equa­dor, Amèrica cen­tral i Mèxic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.