opinió

Immigració: que no t'enganyin (1)

No ens poden enganyar amb discursos populistes sobre la immigració

El tema de la immi­gració dóna per molt, i per molt més que donarà, espe­ci­al­ment en un muni­cipi com Salt. I no és estrany, perquè uns can­vis demogràfics d'aquesta mag­ni­tud no són una sim­ple anècdota. La qüestió és si se'n parla per solu­ci­o­nar les pro­blemàtiques soci­als que porta asso­ci­a­des, o perquè alguns se n'apro­fi­tin pels seus pro­pis interes­sos.

La dar­rera notícia que ha sor­tit és la decisió de l'Ajun­ta­ment de Vic de no empa­dro­nar els que no tenen papers. D'opi­ni­ons se n'han expres­sat mol­tes i de cri­te­ris, pocs: de si és legal, de si no ho és, de qui és la com­petència... Els que inten­ten apro­fi­tar les pro­blemàtiques del feno­men migra­tori pels seus interes­sos par­ti­cu­lars ens ven­dran que d'aquesta manera totes les per­so­nes pro­vi­nents de la immi­gració mar­xa­ran, o que no en vin­dran més, o alguna cosa així.

Si no volem dei­xar-nos enga­nyar tan fàcil­ment, anem a veure què com­porta i què no com­porta una mesura d'aquest tipus:

D'entrada cal dir que el que porta unes per­so­nes amb pocs recur­sos econòmics (pro­vin­guin de la immi­gració o no) a un muni­cipi o un altre és la faci­li­tat d'acce­dir a un lloc per viure. És a dir, la dis­po­ni­bi­li­tat d'habi­tatge i el preu. Un altre és la pro­xi­mi­tat a un lloc on es pugui tro­bar feina. I un ter­cer, en el cas de les per­so­nes immi­gra­des, acos­tuma a ser els con­tac­tes que tin­guin amb els que han vin­gut abans (des de fami­li­ars a amics d'un mateix poble d'ori­gen, etcètera). Aquests serien els fac­tors prin­ci­pals, i no tenen cap relació amb el tema de l'empa­dro­na­ment que plan­teja l'Ajun­ta­ment de Vic.

Anem al que sí que pot com­por­tar una mesura d'aquest tipus. D'entrada, una major falta de dades d'un ajun­ta­ment per poder pla­ni­fi­car ade­qua­da­ment actu­a­ci­ons per enca­rar les pro­blemàtiques soci­als que té el seu poble. Un aug­ment de per­so­nes sim­ple­ment no comp­ta­bi­lit­za­des per cap cos­tat. I aquest fet pot tenir múlti­ples reper­cus­si­ons: per exem­ple, nens i joves en edat d'esco­la­rit­zació obli­gatòria vagant pels car­rers en comp­tes de ser a classe. No cal ser gaire ima­gi­na­tiu per pen­sar què poden estar fent pel car­rer i quin futur se'n pot espe­rar.

Nosal­tres no hem estat mai dels que res­po­nen a les pro­blemàtiques exis­tents amb el dis­curs de l'enri­qui­ment mutu, del país de colo­rai­nes o coses per l'estil. Això ho dei­xem per a la pije­ria pro­gre. Però tam­poc no ens tro­ba­reu en el dis­curs xenòfob d'aquells que en rea­li­tat no volen arre­glar res sinó només apro­fi­tar-se de la situ­ació per cap­tar vots.

És evi­dent que una mobi­li­tat de població com la que tenim a Salt –on allà d'on en marxa un se n'hi posa un altre amb pit­jors con­di­ci­ons de pre­ca­ri­e­tat– només porta a la degra­dació i a les situ­a­ci­ons de mar­gi­na­li­tat social com les que estem vivint. És per això que ja fa molts anys que recla­mem que la prin­ci­pal pri­o­ri­tat és millo­rar la qua­li­tat de Salt, sobre­tot d'aque­lles zones més degra­da­des o en procés de degra­dació. Aque­lles zones que ja van néixer amb un dèficit de ser­veis, d'equi­pa­ments, de zones ver­des, amb una ele­vada den­si­tat de població, etcètera. Mol­tes de les per­so­nes que van anar a viure a aquests bar­ris, per­so­nes que van anar pros­pe­rant amb els anys, no n'hau­rien mar­xat si el barri hagués pros­pe­rat amb elles. I la mobi­li­tat que hem patit, per tant l'entrada acce­le­rada del feno­men migra­tori, seria molt menor.

Encara tenim el repte d'inter­ve­nir amb polítiques que siguin trans­for­ma­do­res de veri­tat per rever­tir aquesta situ­ació i acon­se­guir fixar la població. L'aposta és millo­rar els nos­tres bar­ris, els cen­tres edu­ca­tius, els espais públics, etcètera. Es tracta de plan­te­jar el crei­xe­ment en ter­mes de qua­li­tat i no de quan­ti­tat com s'ha fet fins ara. Es tracta de millo­rar la qua­li­tat de vida dels que hi vivim. Per tant convé no dei­xar-nos enga­nyar amb dis­cur­sos popu­lis­tes sobre la immi­gració i començar un camí dife­rent del que s'ha seguit fins ara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.