opinió

Més enllà de l'SGAE

La protecció de la propietat intel·lectual és imprescindible per assegurar la creació i pluralitat cultural, així com l'accés a la cultura

Dar­re­ra­ment el debat mediàtic i ciu­tadà al vol­tant de deter­mi­nats peat­ges rela­ci­o­nats amb la pro­pi­e­tat intel·lec­tual és molt viu i al cen­tre de la polèmica hi acos­tuma a haver l'SGAE. No em cor­res­pon a mi defen­sar aquesta enti­tat pri­vada –ni és la meva intenció fer-ho– però sí que és con­ve­ni­ent cla­ri­fi­car o posar sobre la taula alguns ingre­di­ents neces­sa­ris per posar llum en aquest cris­pat debat en relació al tema de fons, que no és altre que el dret a la pro­pi­e­tat intel·lec­tual.

El punt de par­tida, més enllà del qüesti­o­na­ment de les enti­tats de gestió dels drets d'autor, és pre­gun­tar-nos si volem pro­te­gir o no la pro­pi­e­tat intel·lec­tual. Evi­dent­ment, la res­posta ha de ser afir­ma­tiva perquè no és con­ve­ni­ent, com a país, situar-nos fora d'aquest prin­cipi del nos­tre orde­na­ment jurídic, igual que han fet la resta de països del nos­tre entorn. La pro­tecció de la pro­pi­e­tat intel·lec­tual és impres­cin­di­ble per asse­gu­rar la cre­ació i plu­ra­li­tat cul­tu­ral així com l'accés a la cul­tura, entre d'altres aspec­tes. Ara bé, la cre­ació cul­tu­ral és també un dels ele­ments impor­tants per al desen­vo­lu­pa­ment de la soci­e­tat de la infor­mació i pre­ci­sa­ment aquí és on rau la clau de tot el con­flicte exis­tent en aquests moments.

Els cons­tants can­vis tec­nològics que estem vivint, espe­ci­al­ment pel que fa a tot allò refe­rent a inter­net i les pos­si­bi­li­tats enor­mes que ofe­reix, també per al món de la cul­tura, han pro­vo­cat que molts dels models de negoci habi­tu­als o tra­di­ci­o­nals hagin de coe­xis­tir amb altres for­mes inèdites fins aquest moment i, per tant, ens tro­bem en una situ­ació de canvi o tran­sició cap a nous models. És aquí on el paper dels gover­nants és fona­men­tal, perquè a ells cor­res­pon acom­pa­nyar els dife­rents sec­tors impli­cats amb polítiques que pro­cu­rin asse­gu­rar el màxim equi­li­bri pos­si­ble entre els models tra­di­ci­o­nals de negoci i els models emer­gents, tot i que molt pro­ba­ble­ment algun d'aquests models clàssics des­a­pa­rei­xerà o sub­sis­tirà de forma resi­dual.

Però en el fons de tot això hi ha una pugna que pre­ci­sa­ment és la que ali­menta tot el debat i no és altra que la d'acon­se­guir el con­trol sobre els con­tin­guts de la xarxa. Aquí és on rau l'actual negoci d'inter­net. La com­ple­xi­tat d'aquest debat és enorme perquè hi con­flu­ei­xen molts ele­ments i interes­sos dife­rents, però la seva cor­recta reso­lució és de cab­dal importància per al nou model econòmic, que és impres­cin­di­ble i urgent con­fi­gu­rar.

I és pre­ci­sa­ment enmig d'aquest estira i arronsa pel domini dels con­tin­guts que ens podem plan­te­jar no la con­veniència de pro­te­gir o no la pro­pi­e­tat intel·lec­tual –que hem dit abans que és una pre­missa indis­cu­ti­ble– sinó el nivell de pro­tecció que li volem donar, el paper que hi han de jugar les enti­tats de gestió dels drets d'autor o quins han de ser el meca­nis­mes de con­trol. Totes aques­tes qüesti­ons poden ser ava­lu­a­des, ana­lit­za­des i refor­mu­la­des, però el que no podem posar en dubte és la neces­si­tat de pro­te­gir ade­qua­da­ment la pro­pi­e­tat intel·lec­tual, perquè tot el nos­tre patri­moni cul­tu­ral i la pos­si­bi­li­tat d'acce­dir-hi se n'ani­ria en orris. Pre­ci­sa­ment en aquest sen­tit apun­ten les con­clu­si­ons de la sub­co­missió que estu­dia la reforma de la Llei de Pro­pi­e­tat Intel·lec­tual al Congrés i de la qual en sóc la repre­sen­tant de Con­vergència i Unió. El docu­ment que hem pre­sen­tat i que fou apro­vat el pas­sat 9 de març recull totes les qüesti­ons que hem pogut cons­ta­tar durant els tre­balls de la sub­co­missió i final­ment hem pro­po­sat la neces­si­tat de revi­sar la vigent Llei de Pro­pi­e­tat Intel·lec­tual o bé fer-ne una de nova. En canvi, el que no és de calaix i no puc com­par­tir són aques­tes cam­pa­nyes poc fona­men­ta­des i interes­sa­des que impul­sen o pre­te­nen intro­duir el tot s'hi val en el tre­ball dels nos­tres cre­a­dors bar­re­jant-hi altres temes, com per exem­ple, deter­mi­na­des actu­a­ci­ons de les enti­tats de gestió, que en alguns casos poden ser dis­cu­ti­bles i rebut­ja­bles, però que no poden con­fon­dre's amb el neces­sari res­pecte per la pro­pi­e­tat intel·lec­tual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.