opinió

Després de la tempesta

Una vertadera xarxa d'interconnexió és garantia de democràcia. Amb l'electricitat també hem d'anar cap aquí

No pot ser un monopoli ni una estructura piramidal

S'han dit i escrit mol­tes coses sobre la nevada del 8 de març. Tem­pesta mediàtica i mete­o­rològica. Ara que ja ha pas­sat prou temps, arriba el moment de mirar tot el que va pas­sar amb pers­pec­tiva i inten­tar extreure'n lliçons que vagin més enllà d'aquest cas con­cret i que ens aju­din a estar més pre­pa­rats per a futu­res situ­a­ci­ons sem­blants. Epi­so­dis com la nevada, els incen­dis fores­tals o les ven­ta­des de l'any pas­sat entren en la cate­go­ria del que conei­xem com a «ris­cos natu­rals», és a dir, que són fenòmens natu­rals que poden pro­duir danys a per­so­nes i béns. Com a tals, no podem evi­tar que s'esde­vin­guin i que afec­tin el fun­ci­o­na­ment habi­tual de les coses. Com a soci­e­tat hem de ser cons­ci­ents d'aquests ris­cos i apren­dre a ges­ti­o­nar-los, i més en un con­text de canvi climàtic, en què els experts ens asse­gu­ren que aug­men­tarà la freqüència dels fenòmens cli­ma­tològics extrems. Això és impor­tant que ho enten­guem tots, per tal que a banda de quei­xar-nos tro­bem les mane­res de pre­pa­rar-nos per afron­tar els ris­cos i adap­tar-nos per evi­tar al màxim els danys.

En el cas de la nevada, una de les con­seqüències més greus va ser el tall en el sub­mi­nis­tra­ment elèctric, que va afec­tar milers d'usu­a­ris, alguns durant tota una set­mana. Caldrà ana­lit­zar per què va que­dar inu­ti­lit­zada la xarxa de dis­tri­bució d'elec­tri­ci­tat, acla­rir res­pon­sa­bi­li­tats i esta­blir les mesu­res per tal que no pugui tor­nar a pas­sar. Ara bé, a banda d'aquest cas con­cret, i en el marc de les estratègies d'adap­tació als ris­cos natu­rals, d'aquest cas en podem treure algu­nes lliçons que ens par­len de la diver­si­fi­cació de fonts, des­cen­tra­lit­zació i inter­con­nexió.

Als muni­ci­pis afec­tats no tot­hom va que­dar sense llum. Alguns ciu­ta­dans van con­ti­nuar gau­dint del cor­rent elèctric, mal­grat que la com­pa­nyia sub­mi­nis­tra­dora no els el pogués fer arri­bar. Com és pos­si­ble? La res­posta és l'auto­pro­ducció d'elec­tri­ci­tat, amb fonts d'ener­gia reno­va­bles: la solar tèrmica per escal­far l'aigua o la solar foto­vol­taica per gene­rar elec­tri­ci­tat, o fins i tot l'ús de l'ener­gia del subsòl (geotèrmica). Així, el que sem­bla una idea esbo­jar­rada i utòpica d'uns quants es va con­ver­tir en una estratègia d'adap­tació al risc. El que en un moment pot sem­blar una inversió supèrflua es con­ver­teix en una situ­ació adversa en la garan­tia de no depen­dre d'una com­pa­nyia elèctrica. Si sem­pre havíem par­lat de raons d'eficiència i de reducció d'impac­tes ambi­en­tals per tal d'impul­sar les ener­gies reno­va­bles, ara podem afe­gir la raó de la segu­re­tat de sub­mi­nis­tra­ment. Això ens recorda que hem d'anar cap a un futur on les cases s'auto­pro­ve­ei­xin de l'ener­gia que neces­si­tin, cap a l'edi­fici de «con­sum 0» o con­sum mínim.

Però men­tre això no passi, entre l'auto­su­ficiència de tots els edi­fi­cis i la situ­ació actual de depen­dre de l'elec­tri­ci­tat que ens arriba de lluny (de fet, a les comar­ques giro­ni­nes no hi ha cap gran cen­tral de gene­ració d'elec­tri­ci­tat) hi ha encara mol­tes situ­a­ci­ons intermèdies, on es pot aug­men­tar molt el grau de des­cen­tra­lit­zació de la gene­ració d'elec­tri­ci­tat, i d'inter­con­nexió de la xarxa de dis­tri­bució. Al nos­tre parer una lliçó que podem apren­dre de l'apa­gada de la nevada i que no hem vist reflec­tida enlloc encara és que la des­cen­tra­lit­zació i la diver­si­fi­cació de fonts en la gene­ració d'elec­tri­ci­tat és una estratègia per a la segu­re­tat de sub­mi­nis­tra­ment. El que és vàlid per a la nevada ho pot ser també en altres situ­a­ci­ons. Neces­si­tem una xarxa ben inte­grada, molt mallada, que per­meti flu­xos bidi­rec­ci­o­nals. Una ver­ta­dera xarxa d'inter­con­nexió –com ho és inter­net– és garan­tia de democràcia. Amb l'elec­tri­ci­tat també hem d'anar cap aquí. La xarxa ha de ser de tots. No pot ser un mono­poli ni una estruc­tura pira­mi­dal on un sol actor con­troli un ele­ment tan bàsic per a la nos­tra soci­e­tat com ho és ara l'elec­tri­ci­tat. Aquest cas també ha posat de mani­fest que el sis­tema actual és anti­quat, ens cal un sis­tema més robust i més intel·ligent, amb més opci­ons per incor­po­rar els nous avenços en tec­no­lo­gies efi­ci­ents, micro­xar­xes, ener­gies reno­va­bles i apos­tes de futur com el vehi­cle elèctric.

El model energètic que tenim a Cata­lu­nya no s'assem­bla gaire al que aca­bem de des­criure, però neces­si­tem que en un futur pro­per sigui una rea­li­tat. Per fer-ho, no podem con­fiar que el mer­cat i les empre­ses pri­va­des, per si matei­xes, ens hi por­tin. En un con­text de libe­ra­lit­zació del sec­tor energètic que ens ve impo­sat per la UE, no n'hi ha prou que sigui més efi­ci­ent, perquè la inèrcia del pre­sent i de fer els mínims can­vis ens pot man­te­nir en un sis­tema ine­fi­ci­ent i ine­ficaç durant molt de temps. Cal, per tant, un marc polític i regu­la­dor ade­quat, que obli­gui les empre­ses a fer els can­vis neces­sa­ris soci­al­ment. Les deci­si­ons no són només d'àmbit català: el govern espa­nyol i sobre­tot l'euro­peu tenen molt a dir en aquesta regu­lació. Però és també obli­gació del govern de Cata­lu­nya vet­llar perquè els can­vis s'esde­vin­guin. Cal que el govern tin­gui tant la infor­mació com la capa­ci­tat de con­trol i de situar les con­di­ci­ons perquè s'asso­leixi una bona qua­li­tat dels ser­veis públics incor­po­rant els avanços tec­nològics al sis­tema elèctric.

La nevada, doncs, ens recorda que vivim en un món amb ris­cos natu­rals que no podem evi­tar, però tenim ja mol­tes eines dis­po­ni­bles –que només cal imple­men­tar– per tal d'adap­tar-nos a situ­a­ci­ons de risc. En la gestió de ris­cos natu­rals, el lide­ratge i la coor­di­nació són públics. En el sub­mi­nis­tra­ment d'ener­gia, sabent la importància cab­dal que té per al fun­ci­o­na­ment de la soci­e­tat, també ho hau­rien de ser.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.