Mirades
Els ‘tombaportes’ arriben a Girona
Un repte de TikTok que va començar a Florida, als Estats Units, està provocant ensurts, problemes de convivència i danys al mobiliari a la ciutat de Girona, de manera que ha aixecat la preocupació de la Policia Municipal, alertada pels veïns de Sant Narcís, on s’han donat els casos més preocupants, tot i que també n’han succeït a altres barris de la ciutat com Montilivi i pobles veïns com Vilablareix. El repte és el que en aquells ambients llatins es va batejar com “patear puertas” i que ha tingut repercussió a diverses parts del món, també a l’Estat espanyol. Es tracta d’això, que a Girona s’ha batejat com el repte dels tombaportes. Un grup de nois passegen pels carrers del barri i es dediquen a donar cops de peu a les portes, tan fort com poden. Ho vaig saber per Carme Castel, presidenta de l’Associació de Veïns de Sant Narcís, que va explicar que feia temps que això succeïa i que havien pres mesures per alertar els veïns, parlar amb la Policia Municipal i comunicar-ho a la regidora Sílvia Aliu.
En un primer moment pot semblar que el que fan els tombaportes no està massa lluny de bretolades com tocar el timbre de la porta i marxar corrent. Molts ho hem fet de petits i molts ho estem patint de grans. I això suposa una certa molèstia. Però no és ben bé el mateix. Del que es tracta, a l’hora de fotre coces a les portes, és de fer-ho tan fort com es pugui. A les cases de planta baixa de Sant Narcís hi viu gent d’edat i l’ensurt que tenen és considerable. És alguna cosa més que una bretolada, perquè també ha comportat en més d’un cas que la porta hagi quedat malmesa i en algun cas trencada del tot, per la qual cosa ha hagut de ser substituïda.
Se n’han donat molts casos a Sant Narcís i s’han detectat diversos grups de joves que s’apuntaven al repte. El cert és que s’ha fet viral a tot el món i el que va començar com un joc a les xarxes s’ha convertit en un problema d’ordre públic. A Sant Narcís ja han enxampat dos grupets de joves. Uns perquè van triar la casa d’una persona que va ser prou ràpida per sortir i veure’ls i trobar-los l’endemà pel barri. En un altre cas perquè a l’espiell de la porta hi havia connectada una càmera que va enregistrar els protagonistes del tombaportes. Mitjançant l’enregistrament se’ls va localitzar. En aquest cas la resposta de les famílies ha estat bona, han fet demanar disculpes als nois i s’han compromès a evitar noves situacions. Però en queden altres, de grupets del barri, que han provocat més d’un ensurt. Mitjançant l’encarregat de l’àrea de seguretat de l’associació de veïns s’està fent molta feina i pedagogia, i es plantegen visitar escoles per explicar que participar en el repte és alguna cosa més que no pas una bretolada i que pot provocar ensurts a gent d’edat i danys dels quals s’hauran de responsabilitzar.
També s’han pres mesures. Una d’elles, la vigilància discreta per detectar els responsables, que solen ser nois d’entre dotze i quinze anys. Un problema d’educació nascut del pitjor d’aquest món digital. El repte importat dels EUA també té variants, com les d’un grup de nois de Bilbao que fan el mateix però amb el cap. Valga’m Déu!