Pa amb tomàquet
La gastronomia catalana és coneguda arreu del món. La nostra cuina és una simfonia de sabors que, gràcies als productes, la tradició, la investigació i la innovació ha adquirit identitat i rellevància pròpia. Tenim xefs de gran prestigi que, amb les seves creacions, continuen sorprenent els paladars més exigents. Tanmateix un dels menjars senzills i assequibles, que més ens identifica com a poble, és el pa amb tomàquet. Una llesca de pa de pagès ben torrat, sucat amb un tomàquet de penjar madur, amanit amb un rajolí d’oli d’oliva i amb un bon guarniment esdevé un plat exquisit. Miquel Martí i Pol, en un poema del Bon profit!, escriu: “Déu ens do ser catalans/ per menjar bon pa amb tomàquet/ amb un raig d’oli discret/ i un pols de sal si fa falta;/ pa de pagès si pot ser/ que és més saborós que els altres/ i tomàquet ben madur,/ però que no ho sigui massa./ Déu ens do un tall de pernil/ o llonganissa ben ampla/ perquè acompanyin el pa ben sucadet amb tomàquet.” Nèstor Luján (periodista, escriptor i gastrònom) sostenia que la primera referència escrita de pa amb tomàquet és del 1884. És a dir, dos segles després de l’arribada del tomàquet a Europa. S’hauria creat a l’àmbit rural en un racó indeterminat dels Països Catalans, en un moment d’abundància de tomàquets, que sembla que, entre d’altres usos, s’aprofitaven per estovar el pa sec. A Santa Coloma de Farners fins i tot se celebra una cursa i una fira amb aquest nom. Aquest cap de setmana vinent Fast Competició organitza l’11a Edició de la Cursa de Muntanya del Pa amb Tomàquet. El dissabte, 7 de juny, es podrà assistir a la carrera Kids, a la Cronoescalada i a una conferència a càrrec de l’ex-campiona del món de skyrunning Sheila Avilés. El diumenge, 8 de juny, es podrà participar, amb inscripció prèvia, a les curses: Express, Trail i la Marató. Totes amb un circuit en un entorn natural d’una gran bellesa, per on també passarà la Marxa Popular. A l’acabar les competicions, s’oferirà, com mana la tradició i el nom de l’efemèride, pa amb tomàquet i botifarra. Durant tot el cap de setmana, al parc de Sant Salvador, s’organitzaran activitats relacionades amb aquesta menja. Amb l’actuació de Les Anxovetes, cantant típiques havaneres, es clourà l’edició d’enguany dedicada al nostre plat de referència.