Articles

l'acció responsable dels ciutadans és

La base de la regeneració política

Coses que canvien

“Aquest cop sembla que són molts més que mai els electors que pensen canviar d'opció política i els que estan meditant un vot en blanc
o una abstenció crítica”

Blanc o negre. Gua­nyar o per­dre. Tot o res (la cul­tura de l'èxit no té mati­sos). Si no ho fas tu ho farà un altre. En con­clusió, això a qui bene­fi­cia? Jo i els altres. Pro­te­geix-me dels meus amics, que dels meus ene­mics ja me n'encar­rego jo (la soci­e­tat de l'èxit no té moral). Tots com­par­tim la res­pon­sa­bi­li­tat d'una de les prin­ci­pals cau­ses de la degra­dació de la política, que és assu­mir de manera acrítica que l'obli­gació de tot polític és fer el que cal­gui per asso­lir l'èxit, que no és una altre cosa en el seu cas que acon­se­guir les màximes quo­tes de poder.

La política acos­tuma a jus­ti­fica el seu afany de poder argu­men­tant que la manera més eficaç de por­tar a terme el seu pro­jecte de trans­for­mació o de cons­trucció d'un model és des del govern. Això podria ser veri­tat si no fos perquè el preu que cal pagar per gover­nar sig­ni­fica sovint la renúncia a tot o a una part impor­tant del propi pro­jecte, que, en alguns casos, fins i tot s'acaba modi­fi­cant per jus­ti­fi­car el que s'ha fet o el que es pensa fer.

La subli­mació d'aques­tes con­tra­dic­ci­ons s'acos­tuma a mate­ri­a­lit­zar durant les cam­pa­nyes, cada cop més llar­gues i fei­xu­gues. Aquest és un període en el qual l'amnèsia afecta selec­ti­va­ment els can­di­dats, que tenen com a prin­ci­pal objec­tiu que ens fixem més en el que diuen que en el que fan o han fet. Massa sovint accep­tem que això forma part del joc, com també l'exa­ge­ració, que pot aca­bar defor­mant greu­ment la rea­li­tat i acos­tant-se peri­llo­sa­ment a la men­tida, i que ha aca­bat for­mant part del dis­curs polític sense que això passi fac­tura. Davant de la impu­ni­tat –no els costa vots, tot­hom vota o deixa de votar els seus–, creix la irres­pon­sa­bi­li­tat –no es com­plei­xen els com­pro­mi­sos ja que no es pas­sen comp­tes– i la pica­resca.

Els més espa­vi­lats de tots són els equips de cam­pa­nya. Tot el dia amb les enques­tes a la mà van deci­dint què cal dir en cada moment i els és igual anar a la dreta que a l'esquerra. Si t'has pas­sat qua­tre anys defen­sant una cosa i ara toca dir que el que cal és fer la contrària, fes-ho amb la màxima con­vicció. Però sobre­tot no diguis que ha estat un error; això seria una mos­tra de debi­li­tat i els teus adver­sa­ris ho apro­fi­ta­rien per fer-te miques. Ja se sap que el més sem­blant a l'eco­sis­tema de l'èxit és la impla­ca­ble llei de la selva.

Però podria ser que la tri­ple crisi (econòmica, social i de valors) posi en qüestió alguns d'aquest pres­supòsits. La fia­bi­li­tat és millor que l'espec­ta­cu­la­ri­tat (veri­tat o men­tida?). El futur és una il·lusió, el pre­sent una rea­li­tat. Tre­ball i esforç. Objec­tius clars, camins tran­si­ta­bles, ris­cos assu­mi­bles. No tot s'hi val. Podria pas­sar que es passés a valo­rar la coherència i que es pena­litzés la con­tra­dicció.

La base necessària i l'impuls impres­cin­di­ble de la rege­ne­ració política és l'acció cons­ci­ent i res­pon­sa­ble dels ciu­ta­dans. El vot no és l'única ni la més impor­tant de les seves for­mes d'expressió, però pos­si­ble­ment sí que és la més efec­tiva. Aquest cop sem­bla que són molts més que mai els elec­tors que pen­sen can­viar d'opció política i els que estan medi­tant un vot en blanc o una abs­tenció crítica. Facin el que facin final­ment, l'autèntic valor serà que la seva sigui una acció cons­ci­ent i prou clara per no per­me­tre que es faci una lec­tura interes­sada, mani­pu­lada o equívoca, i menys encara un ús con­trari a les raons que el van moti­var.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.