Articles

AMB ACCENT

I si comencem a decidir?

Només un 0,1% dels immigrants extracomunitaris podran votar en
les municipals

Ahir al mig­dia a Òmnium, a la seu naci­o­nal, la gent de Bar­ce­lona Deci­deix va pre­sen­tar en un acte a la premsa el pri­mer grup d'un munt de per­so­na­li­tats del món de la cul­tura, l'espec­ta­cle i la intel·lec­tu­a­li­tat del país que ha deci­dit donar suport a la con­sulta.

Hi eren, entre d'altres, escrip­tors com el Premi d'Honor Jaume Cabré, el filòsof Xavier Rubert de Ventós, l'empre­sari Justo Moli­nero, l'actriu Anna Sahún, la can­tant Núria Feliu, l'acti­vista Arcadi Oli­ve­res, el filòsof Josep M. Ter­ri­ca­bras, i la il·lus­tra­dora Pilarín Bayés. Reco­nec que hi vaig tro­bar a fal­tar allò que eufemísti­ca­ment ano­me­nem nous cata­lans, i jo en diria cata­lans sense tots els drets, encara. I segu­ra­ment no hi eren perquè, en situar-los encara pel que fa als seus drets com a ciu­ta­dans de segona fila vol­guda, no són encara ni mediàtics, ni popu­lars, i molt menys influ­ents.

No dic això per fer una crítica, o en tot cas ho dic per fer-la en posi­tiu. Podria lloar les qua­li­tats del referèndum del 10 d'abril a Bar­ce­lona des d'un punt de vista sobi­ra­nista, des d'un punt de vista d'ampli­tud de mires en democràcia, però avui he deci­dit fer-ho per pro­po­sar als cata­lans i cata­la­nes d'ori­gen estran­ger, els qui admi­nis­tra­ti­va­ment qua­li­fi­quem com a immi­grants, que par­ti­ci­pin, sense com­ple­xos, en aquest referèndum. El resul­tat no és vin­cu­lant, però ens pot ser­vir per fer visi­ble allò que la nos­tra anèmica democràcia no per­met, i és que tots els qui vivim aquí de manera regu­lar, vin­guem d'on vin­guem, siguem con­si­de­rats ciu­ta­dans de ple dret. No podem exi­gir a ningú que es con­si­deri català si no li reco­nei­xem tots els drets, i el trac­tem com a tal. Per­me­tre'ls deci­dir qui volen que els repre­senti al seu ajun­ta­ment o al Par­la­ment, per apli­car polítiques que s'adi­guin a la seva ide­o­lo­gia, és el mínim que hauríem de dema­nar.

La con­sulta se cele­bra gai­rebé coin­ci­dint amb les elec­ci­ons muni­ci­pals. Doncs mireu, mal­grat els nous acords de reci­pro­ci­tat sig­nats per Espa­nya, només un 0,1% dels immi­grants extra­co­mu­ni­ta­ris al nos­tre país, majors d'edat, podran anar a les urnes en les elec­ci­ons muni­ci­pals del pro­per 22 de maig. En això també els qui cre­iem que els pobles i les per­so­nes tenim dret a deci­dir, podem donar una lliçó de democràcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.