Articles

A Eivissa, Mediterrània

“La seva tenacitat empresarial al servei d'un compromís cívic i cultural li ha valgut la Menció d'Honor Sant Jordi (2000) que concedeix l'Institut d'Estudis Eivissencs”

A totes les ciu­tats mit­ja­nes dels Països Cata­lans hi ha la lli­bre­ria, amb una funció simbòlica, aglu­ti­na­dora de per­so­nes, ini­ci­a­ti­ves i neguits, un refe­rent cívic i cul­tu­ral, no sols comer­cial, sinó un lloc de reunió i de tro­bada, de tertúlia i cons­pi­ració. És l'indret on com­prar el diari, xafar­de­jar les nove­tats i fer-la petar amb altres cli­ents, sovint esti­rant la con­versa fins al bar de la vora. Nor­mal­ment, aquests esta­bli­ments van lli­gats a una per­sona al vol­tant de la qual gira tot. A Eivissa, la lli­bre­ria es diu Medi­terrània i és, alhora, edi­to­rial.

En un gest d'inter­na­ci­o­na­lisme des­a­com­ple­xat, Medi­terrània, refe­rent actiu de la cata­la­ni­tat cul­tu­ral a l'illa, està situ­ada a l'avin­guda d'Espa­nya, a Vila. Cre­ada per Marià Mayans i Miquel Costa, és aquest dar­rer qui n'ha dut el rumb de la nau, durant els 20 anys de tra­ves­sia, amb Lina Fiol. Aquest bar­but de Corona ha tei­xit tota mena de com­pli­ci­tats, amb les ins­ti­tu­ci­ons, l'Església, el món docent, etcètera, impres­cin­di­bles en una aven­tura trans­ver­sal com la seva: edi­tar i ven­dre lli­bres en català, a Eivissa. Ell n'és l'ànima. Titu­lar d'una bon­ho­mia som­ri­ent, amb un punt de sor­ne­gue­ria pagesa, va sovint ornat amb un capell que li dóna una certa per­so­na­li­tat i exhi­beix una inci­pi­ent pan­xeta que delata una feli­ci­tat salu­da­ble. Hi deu con­tri­buir la festa de sa tor­rada, l'àpat distès que, com un mira­cle, aplega cada any dese­nes de con­vi­dats de l'illa i algun de fora, del món de la cul­tura, la política, l'empresa, l'edu­cació i la soci­e­tat en gene­ral.

Aquesta aven­tura ha estat reco­llida a l'obra 20 anys fent país, de Maria del Mar Joan i Marí. És l'única edi­to­rial pri­vada exis­tent a la Pitiüsa major, després que altres ini­ci­a­ti­ves simi­lars hagin des­a­pa­re­gut o s'hagin esta­blert a Mallorca. A Palma i a Bar­ce­lona és on, durant molt de temps, han hagut de publi­car els autors eivis­sencs o for­men­te­rers. El 1991 arrencà amb lli­bres de cul­tura popu­lar eivis­senca, més tard lli­bre infan­til, nar­ra­tiva, tea­tre, poe­sia, per pas­sar a bio­gra­fies, arque­o­lo­gia, història, guies turísti­ques... Ara són 22 les col·lec­ci­ons que manté i, fins avui, ha publi­cat tants lli­bres com anys fa de la pri­mera impremta que fun­cionà a l'illa: 165. Una mit­jana de vuit lli­bres a l'any. D'ells és la pri­mera guia de For­men­tera en llen­gua cata­lana, Els morts. Les vícti­mes de la guerra civil a Eivissa i For­men­tera (1936-1939) o l'exitós Cançons ver­des i estri­bots bruts.

El bo i millor de la intel·lec­tu­a­li­tat eivis­senca té algun lli­gam amb Medi­terrània, ja sigui diri­gint-hi col·lec­ci­ons, com ara Fanny Tur, direc­tora adjunta de l'Ins­ti­tut Ramon Llull, o Marià Tor­res, con­se­ller de Política Edu­ca­tiva i Cul­tu­ral del Con­sell d'Eivissa, o bé publi­cant-hi obres, com Ber­nat Joan, exse­cre­tari de Política Lingüística de la Gene­ra­li­tat. La seva tena­ci­tat empre­sa­rial al ser­vei d'un com­promís cívic i cul­tu­ral li ha val­gut la Menció d'Honor Sant Jordi (2000), de l'Ins­ti­tut d'Estu­dis Eivis­sencs, el premi a la Pro­ducció Cul­tu­ral Illa d'Eivissa (2008), de l'Ins­ti­tut d'Estu­dis Baleàrics, i el premi Ramon Llull (2011) del govern balear.

No tot ha estat, però, mel i sucre. Sem­pre recor­da­ran aque­lla auto­ri­tat de la dreta local que s'expressà sense embuts: “Roig s'edi­tor, roja sa direc­tora de sa col·lecció i rojos es autors: no hi haurà sub­venció”. No és estrany, vist el pano­rama que s'albira des del Puig des Molins, que el símbol de l'edi­to­rial sigui, pre­ci­sa­ment, una figuera de moro, de pala o de pic, en expressió eivis­senca, força estesa per les Pitiüses. Els fruits estan pro­te­gits per espi­nes, i la planta, ben arre­lada a la terra, resis­teix totes les mal­temp­sa­des.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.