Opinió

OPINIÓ

La cimera econòmica

La credibilitat de la iniciativa està lligada al fet que en un termini no excessivament llarg es visualitzin resultats i reformes

El docu­ment redac­tat pel CAREC, Con­sell Asses­sor per a la Reac­ti­vació Econòmica i el Crei­xe­ment, per encàrrec de la Gene­ra­li­tat, és una base sòlida per a la reforma perquè par­teix d'una bona diagnosi de la situ­ació actual de Cata­lu­nya per a la qual es pro­po­sen qua­tre “grans idees res­tau­ra­do­res”: “cal apro­fi­tar la crisi per faci­li­tar una trans­for­mació en pro­fun­di­tat de la nos­tra eco­no­mia”; “hem de cons­truir a par­tir del que tenim”; “cal eli­mi­nar les bar­re­res, rigi­de­ses i pri­vi­le­gis de tot tipus que llas­ten la nos­tra eco­no­mia”, i “per cons­truir el futur caldrà refor­mar deter­mi­nats valors”. Això porta a la pro­posta de mesu­res con­cre­tes que es poden dur a terme si aquesta és la decisió política. Són la sim­pli­fi­cació de l'admi­nis­tració, la inte­gració i la reforma de la for­mació pro­fes­si­o­nal, un nou model de gestió per a infra­es­truc­tu­res estratègiques, raci­o­na­lit­zar el marc fis­cal de l'acti­vi­tat pro­duc­tiva, mobi­lit­zar polítiques de foment de l'ocu­pació i el suport als sec­tors més afec­tats per la crisi.

Han que­dat àrees a desen­vo­lu­par i con­cre­tar tals com vies de finançament del sec­tor pri­vat, la política indus­trial, la inter­re­lació de la R+D+I i l'acti­vi­tat pro­duc­tiva i la política energètica. Final­ment s'ha donat pel pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat un man­dat al Par­la­ment per desen­vo­lu­par el model d'un nou pacte fis­cal amb l'Estat.

El docu­ment reflec­teix el dèficit fis­cal com la clau de volta per recons­truir la política pública i pri­vada de finançament: “Cata­lu­nya pateix des de fa anys un dèficit fis­cal exces­siu que s'estima al vol­tant del 9% del PIB català”, és a dir, 20.000 mili­ons d'euros anu­als.

Té el docu­ment, glo­bal­ment encer­tat, dues carències. No asse­nyala que la millora de l'eficiència econòmica d'Espa­nya no s'acon­se­guirà reduint les com­petències autonòmiques i har­mo­nit­zant les que que­din com es demos­tra per la via dels fets en eco­no­mies desen­vo­lu­pa­des com ara els EUA i Ale­ma­nya. I no es parla de l'atur dels joves, més greu, si això és pos­si­ble, que l'atur glo­bal, perquè impacta sobre l'apti­tud i l'acti­tud de les per­so­nes en una etapa de la seva vida en què s'està for­mant la seva volun­tat i la seva intel·ligència. Un 40% d'atu­rats joves és un gravíssim pro­blema.

A par­tir d'aquesta rea­li­tat cal que el que ha supo­sat no es con­ver­teixi en una ocasió per­duda, i per això és neces­sari defi­nir com es farà el desen­vo­lu­pa­ment i des­ple­ga­ment d'una política ambi­ci­osa, glo­bal i inte­gra­dora de tots els àmbits soci­als i econòmics de Cata­lu­nya.

Sem­bla neces­sari que per defen­sar i nego­ciar un nou model de finançament i reduir el dèficit fis­cal s'ha d'acon­se­guir el con­sens de totes, o quasi totes, les for­ces polítiques cata­la­nes. Aquí l'eina necessària per acon­se­guir el resul­tat és ine­vi­ta­ble­ment el con­sens. El govern ha de tre­ba­llar per acon­se­guir-lo.

Però en l'àmbit de les mesu­res con­cre­tes s'ha de dis­tin­gir entre el que ara és pos­si­ble dur a terme i les que hau­rien de ser rea­li­tat en el futur. Hi ha mesu­res que no són pos­si­bles a curt ter­mini per raó de drets adqui­rits o del fet que no es poden can­viar ara cer­tes polítiques con­cre­tes per la situ­ació extrema a la qual aquesta crisi ens ha por­tat. Si es con­clou que cal incre­men­tar el nom­bre de con­trac­tes labo­rals inde­fi­nits en l'admi­nis­tració pública en detri­ment del nom­bre de fun­ci­o­na­ris, és obvi que aquesta mesura no és apli­ca­ble de manera retro­ac­tiva i que s'ha de dur a terme amb res­pecte a la situ­ació actual de les per­so­nes tre­ba­llant a les AP.

Acon­se­guir el con­sens en mesu­res con­cre­tes és difícil, si no impos­si­ble, per les dife­rents ide­o­lo­gies dels par­tits. No té la ciu­ta­da­nia, més enllà que sigui aquesta la rea­li­tat o no, la sen­sació que el país es troba en una situ­ació extrema i que per tant és neces­sari un acord ampli i con­sen­suat de totes les for­ces polítiques i soci­als. Per tant, per poder dur a terme aques­tes polítiques ha de tro­bar el govern majo­ries tan àmplies com sigui pos­si­ble però capa­ces de donar suport a mesu­res con­cre­tes que no poden ser de cap manera d'accep­tació uni­ver­sal, perquè acon­se­guir l'acord entre el PP i ICV, per exem­ple, sobre la política labo­ral i la nego­ci­ació col·lec­tiva por­tarà necessària­ment a uns acords de mínims sense con­tin­gut. Cer­ta­ment a aquests acords polítics al Par­la­ment s'hi poden afe­gir, o ho poden nego­ciar prèvia­ment, els agents i for­ces soci­als afec­ta­des, per exem­ple per la legis­lació labo­ral, els sin­di­cats i els empre­sa­ris, però bus­car aquí el con­sens polític de tot l'arc polític de la dreta a l'esquerra sem­bla impos­si­ble si es vol acon­se­guir un acord que sigui con­cret i ope­ra­tiu.

La pro­posta és pos­si­ble­ment massa ambi­ci­osa i genèrica, perquè no es dis­tin­geix entre el que real­ment es pot fer perquè la Gene­ra­li­tat té les com­petències trans­fe­ri­des i aque­lles qüesti­ons que depe­nen de lleis esta­tals i per tant l'acord ha de limi­tar-se al fet que els par­tits les por­tin al Par­la­ment de l'Estat per acon­se­guir allà les refor­mes, qüestió sobre la qual no cal emfa­tit­zar la difi­cul­tat però tam­poc la uti­li­tat de fer-ho.

Sens dubte si tota aquesta pro­posta no ha de que­dar en una mera enu­me­ració de desit­jos i inten­ci­ons, cal­dria pri­o­rit­zar actu­a­ci­ons i defi­nir un calen­dari d'aques­tes. No es pot fer tot, ni tot al mateix temps. La cre­di­bi­li­tat de la ini­ci­a­tiva està pre­ci­sa­ment lli­gada al fet que en un ter­mini no exces­si­va­ment llarg es visu­a­lit­zin resul­tats i refor­mes. Si això no suc­ce­eix es pot per­dre una ocasió impor­tant, perquè hi ha una àmplia majo­ria que dóna suport a la ini­ci­a­tiva i desitja el canvi. És aquest pre­ci­sa­ment el pes de la res­pon­sa­bi­li­tat del govern, que ha de saber lide­rar la soci­e­tat reco­llint la volun­tat i els desit­jos de la ciu­ta­da­nia i trans­for­mar-los en rea­li­tats i fets. Neces­si­tem tots que el govern de Cata­lu­nya tin­gui encert en fer-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.