Opinió

LA TRIBUNA

Coses de sant Jordi

Ningú no pot negar que en la figura del personatge s'hi pot trobar tanta càrrega d'elements mitogràfics, de mística medieval, de romanticisme cavalleresc d'evocació artúrica, com d'historicitat

Segons el Dicc­ci­o­nari de noms de per­sona, Jordi prové del grec Geor­gos que sig­ni­fi­ca­ria “que tre­ba­lla la terra”, és a dir, agri­cul­tor. Mossèn Ballarín, prolífic autor catòlic, en Sants de Cata­lu­nya ens conta que: “Prop d'Esparta, en els fres­cos de la ciu­tat de Mis­tra, sant Jordi ‘dóna la cara': els peus ben plan­tats a terra i les mans al pom de l'espasa. Ves­teix de sol­dat amb mirada extàtica. [...] En totes les esglésies de Grècia hi tro­ba­reu sant Jordi [...]. I a Egipte és en totes les esglésies cop­tes [...]. És el mateix que conei­xem: amb el cavall, la don­ze­lla i el drac”. Però, segons el Nou Calen­dari Litúrgic, la mateixa ico­no­gra­fia, sobre­tot quant al caràcter alli­be­ra­dor de l'heroi i a la lluita amb un ani­mal fabulós, Jordi la com­par­teix amb una altra tren­tena de sants i san­tes (entre elles la santa Marta de Tarascó). Mal­grat la uni­ver­sa­li­tat del seu culte, Jordi és un per­so­natge con­tro­ver­tit, tin­gut com a patró de grans naci­ons, però qüesti­o­nat per la mateixa Església. La més com­pleta versió de l'hagi­o­gra­fia del sant és pro­ba­ble­ment la Lle­genda Àuria, de Iacopo da Varazze. En ella se'ns adver­teix que el II Con­cili de Nicea de 787 ja va incloure en la llista d'apòcrifs “les velles Històries de sant Jordi”. En el Calen­dari de Beda el Vene­ra­ble, se'ns diu que va ser mar­ti­rit­zat a Diàspoli, ano­me­nada anti­ga­ment Lidda. En uns altres, que va ser per mana­ment de l'empe­ra­dor persa i en presència de vui­tanta reis. La veri­tat és que encara que els doc­tors de l'església mai no hagin donat gaire cre­di­bi­li­tat a la his­to­ri­ci­tat del cava­ller defen­sor de don­ze­lles i mata­dor de dracs, almenys, en els països que el tenen per patró, sem­pre hi ha hagut estu­di­o­sos dis­po­sats a rei­vin­di­car-la. I mal­grat tot el que es pugui argu­men­tar en defensa o en con­tra de la his­to­ri­ci­tat real del sol­dat Geor­gos, que hau­ria vis­cut i mort pels volts del segle III a Capadòcia, ningú no pot negar que en la figura d'aquest per­so­natge s'hi pot tro­bar, si més no, tanta càrrega d'ele­ments mitogràfics, de mística medi­e­val, de fonts hete­ro­do­xes, tant de roman­ti­cisme cava­lle­resc d'evo­cació artúrica, com d'his­to­ri­ci­tat.

En l'heroica hagi­o­gra­fia de sant Jordi com­posta per Iacopo da Varazze pels volts del segle XIII, se'ns conta que va nàixer a Capadòcia i que en un del seus viat­ges va arri­bar fins a Silca, una ciu­tat a l'afri­cana Líbia. No gaire lluny de la ciu­tat hi havia un llac que proveïa els habi­tants quan va arri­bar-hi un enorme drac que s'establí al cos­tat mateix de l'aigua. El drac enve­ri­nava les aigües i obli­gava els habi­tants de Silca –a canvi de no fer-ho– a por­tar-li cada dia dos mol­tons. Arribà un moment que el bes­tiar escas­sejà i la sub­sistència dels habi­tants era en perill. Ales­ho­res, des­es­pe­rats entre l'amenaça de la bèstia i l'alarma de que­dar-se sense ali­ments, deci­di­ren lliu­rar un sol moltó, més un jove. Així van fer-ho fins al dia que la dis­sort recaigué la en la filla del rei. Aba­tut per per­dre la seva única filla, pro­posà al poble lliu­rar-los tots els seus tre­sors si sal­va­ven la prin­cesa. Però ningú no ho va voler i exi­gi­ren que la prin­cesa havia de seguir la mateixa sort. Con­vençut que no podria per­su­a­dir els súbdits, l'abraçà i va enviar-la al sacri­fici. Quan la jove es diri­gia cap a les aigües de l'estany, apa­regué el cava­ller Geor­gos, que en ado­nar-se del plor de la prin­cesa li demanà quin motiu l'afli­gia. Ella va pre­ve­nir-lo perquè no s'aturés i li contà la història que ja conei­xem. De cop féu apa­rició el drac sor­tint de la caverna vora l'aigua, tra­ient foc de la gola, infla­mada com un volcà. Ales­ho­res, el celes­tial cava­ller muntà, i diri­gint-se amb deter­mi­nació cap a la bèstia, li enfonsà la llança dins la gorja. Tot seguit, des­ca­valcà, dema­nant a la don­ze­lla que es des­cordés el cin­turó i l'uti­litzés per sub­jec­tar el mons­tre. En com­pa­nyia de la prin­cesa i amb la bèstia lli­gada com un gos, Jordi es dirigí a la ciu­tat, alli­be­rant-la del drac i alli­be­rant les aigües de l'enve­ri­na­ment del mons­tre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.