Opinió

La llengua de la mare

La clau per a la integració de tanta gent a Catalunya és l'escola que des de fa trenta anys s'ha organitzat sota els paràmetres de la immersió lingüística

A vega­des penso per què no em cansa mai retor­nar a llocs, indrets i ciu­tats que he visi­tat tan­tes vega­des. Em passa a tot arreu però espe­ci­al­ment a qual­se­vol racó de la vella Europa, des d'un petit llo­ga­ret del Piri­neu fins a un poble per­dut de Bohèmia o els car­rers desor­de­nats de Lon­dres o Nàpols. Tran­si­tar pels car­rers de Sevi­lla, posem per cas, no et pot dei­xar indi­fe­rent, com tam­poc tre­pit­jar les ruïnes de l'illa de Sicília o els cas­tells mis­te­ri­o­sos i wag­ne­ri­ans de Bavi­era.

La pri­mera vegada que va sor­tir d'excursió fora de Nova York, explica Ama­deu Cuito, des­co­bria amb gran sor­presa que els pai­sat­ges eren sense mar­ges antics, ni pedres velles, i les ciu­tats, sense mura­lles, cas­tells, ni límits defi­nits. A Europa no sabem prou bé què sig­ni­fi­quen mol­tes pet­ja­des de la història però sí que hem après que els trets dis­tin­tius de la geo­gra­fia urbana i rural són con­seqüència d'haver cres­cut en la diver­si­tat perquè hem pas­sat les nos­tres vides en com­pa­nyia de la diferència.

No hem après fàcil­ment a viure pacífica­ment en la diferència. Ho hem asso­lit després de mol­tes bara­lles, malen­te­sos i també un munt de guer­res. Amb tot, encara ens costa viure i con­ver­sar amb l'altre, amb el que no pensa ni actua com nosal­tres. En un sen­tit ampli hi ha una iden­ti­tat euro­pea que, des de Paul Valéry fins a Xavier Zubiri, han coin­ci­dit a defi­nir com la suma de la religió d'Israel, la filo­so­fia grega i el dret romà. La iden­ti­tat euro­pea és la suma de totes les iden­ti­tats naci­o­nals que, alhora, repre­sen­ten les infi­ni­tes mane­res i for­mes que cada poble ha anat acu­mu­lant al llarg dels segles.

L'ampli­ació de la Unió Euro­pea va ser un gran acte de gene­ro­si­tat per acon­se­guir la recon­ci­li­ació con­ti­nen­tal després de segles en què les guer­res i els con­flic­tes ter­ri­to­ri­als, econòmics, ideològics i polítics havien cau­sat mili­ons de morts en acci­ons mili­tars. La decisió d'ampliar a 27 els mem­bres de la Unió pot­ser no va anar acom­pa­nyada d'un estudi econòmic. Espe­rant que totes les cir­cumstàncies fos­sin favo­ra­bles, no s'hau­ria fet mai. Tam­poc el can­ce­ller Kohl s'hau­ria atre­vit a la uni­fi­cació si hagués encar­re­gat un estudi d'impacte econòmic i social. L'ampli­ació era un impe­ra­tiu històric i moral per tal que Europa es con­vertís en un espai de con­vivència en un marc de diferències que podrien sem­blar irre­con­ci­li­a­bles des de molts punts de vista. Diu George Stei­ner que cul­tu­ral­ment l'Europa del segle XX ha recu­lat a l'edat mit­jana i que, com els mones­tirs d'aque­lla època, hem de pre­ser­var el nos­tre lle­gat cul­tu­ral i trans­me­tre'l a través de tots els mit­jans de què dis­po­sem. O pre­ser­vem les diferències en un ambi­ent de res­pecte als altres, a la seva cul­tura i a la seva història, o tor­na­rem a entrar en les tene­bres de la intran­sigència.

El con­flicte polític creat al vol­tant de la llen­gua cata­lana és un epi­sodi més dels molts que hem vis­cut a Cata­lu­nya des de fa una pila de gene­ra­ci­ons. És l'atàvica resistència espa­nyola a no adme­tre que Cata­lu­nya té una llen­gua i una cul­tura pròpies i té una per­so­na­li­tat que per­dura des de fa segles mal­grat els intents uni­o­nis­tes, el més impor­tant dels quals fou la des­feta borbònica de 1714 que com­portà la impo­sició d'un dret aliè i l'intent d'esbor­rar la cul­tura i la llen­gua.

El segle pas­sat, lle­vat del període de la Man­co­mu­ni­tat, des de 1914 a 1923 i el de la República, de 1931 a 1939, la llen­gua i la cul­tura cata­la­nes mai han pogut moure's en un àmbit de lli­ber­tat. En començar la tran­sició democràtica, després de la dic­ta­dura fran­quista, es va asso­lir una certa nor­ma­li­tat en els camps de la lite­ra­tura, el peri­o­disme, l'edu­cació i la comu­ni­cació entre la gent que vivim i tre­ba­llem a Cata­lu­nya. Això ha estat pos­si­ble assu­mint un quinze per cent de nou­vin­guts que cos­tarà molt temps i un esforç col·lec­tiu perquè s'inte­grin a la soci­e­tat d'aco­llida, evi­tant la cre­ació de gue­tos impe­ne­tra­bles per qüesti­ons de raça, religió o posició social.

La clau per a la inte­gració de tanta gent a Cata­lu­nya és l'escola que des de fa trenta anys s'ha orga­nit­zat sota els paràmetres de la immersió lingüística. Els resul­tats han estat molt posi­tius, fins al punt que a Cata­lu­nya no hi ha cap nen o nena que no enten­gui el català i el parli a més de la seva llen­gua fami­liar o materna. La immersió lingüística és per damunt de tot un ins­tru­ment de cohesió social.

A vega­des sem­bla que el que els dol, als que volen supri­mir o can­viar subs­tan­ci­al­ment el sis­tema d'edu­cació lingüística, és que gai­rebé la tota­li­tat de la població cata­lana sigui bilingüe. S'intenta per tots els mit­jans. Els polítics, judi­ci­als i soci­als. Mal­grat aquesta pressió con­tra una llen­gua i cul­tura que està admesa en el marc de la Cons­ti­tució, sem­bla que del que es tracta és de tor­nar-hi, de fer que el català sigui una llen­gua mino­ritària, resi­dual, sense cap pro­jecció a Espa­nya i al món.

Els que hem hagut d'apren­dre a escriure la llen­gua de la mare quan ja teníem 40 anys no volem tor­nar a la situ­ació que vam viure als anys cin­quanta del segle pas­sat, durant els quals només el cas­tellà et podia obrir les por­tes de la vida pro­fes­si­o­nal i social. No sé si s'ha de deso­beir la sentència del Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya. Penso que abans d'això hi ha mol­tes més mane­res per fer front a un nou intent d'arra­co­nar la llen­gua pròpia.

Jo he escrit milers d'arti­cles en cas­tellà i, des de fa qua­tre anys, tinc el pri­vi­legi de fer-ho també direc­ta­ment en català en el diari que es va jugar la pell en defensa de la llen­gua. També escric sor­to­sa­ment en català en el meu diari de tota la vida. Però també ho puc fer en cas­tellà. La riquesa de Cata­lu­nya és la seva diver­si­tat, el seu res­pecte als que pen­sen de manera dife­rent, la seva capa­ci­tat d'inte­gració i de con­vivència. I, final­ment, el seu espe­rit de tre­ball per superar tan­tes difi­cul­tats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.