Opinió

Comprar or

El que és fascinant de les corporacions és que reuneixen el millor i el pitjor del nostre sistema en un tot indestriable

Aquest agost, aquí a la Uni­ver­si­tat d'Indi­ana, vaig sopar amb els beca­ris de La Caixa 2010. La seu que ges­ti­ona el pro­grama de La Caixa als EUA és a la nos­tra uni­ver­si­tat i, abans de començar els màsters als llocs de des­ti­nació, els beca­ris pas­sen una set­mana a Indi­ana durant la qual es conei­xen, assis­tei­xen a ses­si­ons d'intro­ducció al sis­tema edu­ca­tiu ame­ricà i fan un sopar de ben­vin­guda, al qual em van con­vi­dar suposo que perquè sóc el pro­fes­sor de català aquí a Indi­ana.

Vaig pro­cu­rar conèixer els beca­ris cata­lans. Vaig conèixer en Tomàs, que anirà a NYU a fer un màster de com­po­sició musi­cal; l'Oriol, que farà antro­po­lo­gia a Colum­bia; en Vidal, que farà engi­nye­ria a no me'n recordo on; en Pau, que farà econòmiques a UPenn; la Nina, arts escèniques a CalArts; en Nèstor, tec­no­lo­gia visual a Savan­nah; en Martí, matemàtiques a UPenn; l'Helena, engi­nye­ria a MIT; en Lluís, arqui­tec­tura a Colum­bia; i l'Adrià, que farà engi­nye­ria mul­timèdia a no me'n recordo on. Veure aquests joves tan intel·ligents em va impres­si­o­nar de debò. Eren la imatge irre­sis­ti­ble del país tre­ba­lla­dor i ambiciós.

Vaig enten­dre de seguida per què a mi no em van donar la beca de La Caixa quan la vaig dema­nar: com­pa­rat amb aquest jovent, jo sem­pre he tin­gut el cap ple de par­dals. A l'entre­vista, em van pre­gun­tar per què volia fer un màster i els vaig dir que m'agra­dava molt la lite­ra­tura. Però quin pro­jecte tens? Bé, m'interes­sen les con­ne­xi­ons entre la lite­ra­tura cata­lana i la nord-ame­ri­cana. Entre aques­tes vague­tats i que l'entre­vista la vam fer en anglès, i el meu anglès era tan bo com el que es parla a Can­to­nigròs, i en cas­tellà, i el meu avi ja va pro­cu­rar que no aprengués mai bé la llen­gua de l'imperi (a mig dinar, a vega­des etzi­bava: “Esos hijos de puta de cata­la­nes”, perquè me'n recordés que això era el que li deien a la mili), ja es veu que de la meva sol·lici­tud no en podia sor­tir res de bo. I, si ara he acon­se­guit tenir feina, és ben bé perquè el capi­ta­lisme finan­cer ha des­vin­cu­lat el mèrit per­so­nal i el tre­ball, i tot ha esde­vin­gut tan ale­a­tori com les fluc­tu­a­ci­ons dels mer­cats bor­sa­ris o l'evo­lució del trànsit o la violència o què sé jo.

Men­tre sopava amb els beca­ris, rumi­ava sobre altres con­tra­dic­ci­ons del capi­ta­lisme finan­cer. Em feia la pre­gunta de Pla: i tot això, qui ho paga? Els diners de La Caixa, que, tal com ens va expli­car Fran­cesc Sanuy a Informe Sanuy. Defensa del petit comerç i crítica de La Caixa, sur­ten de mono­po­lis ver­go­nyo­sos, de comis­si­ons exe­cra­bles i de l'espe­cu­lació, en aquest cas tenen el fi noble de les beques. Ara, a qui bene­fi­ci­a­ran aques­tes beques? Els Estats Units són efi­cacíssims a l'hora de que­dar-se el talent que ve d'altres ban­des. Quin per­cen­tatge del tre­ball d'aquests joves rever­tirà al nos­tre país i quin tant per cent bene­fi­ciarà els EUA? A més, aquests joves esde­vin­dran un model d'esforç i de talent, que diuen que són els valors que ens han de treure de la crisi, gràcies als diners fets jus­ta­ment amb l'espe­cu­lació que ha pro­vo­cat la crisi. ¿No és la mateixa con­tra­dicció que veiem en el Barça, on l'equip de Guar­di­ola és tan exem­plar i sublim com indis­so­ci­a­ble de les pràcti­ques cor­po­ra­ti­ves que el finan­cen? El que és fas­ci­nant de les cor­po­ra­ci­ons és que reu­nei­xen el millor i el pit­jor del nos­tre sis­tema en un tot indes­tri­a­ble.

Però al sopar no era l'únic que estava pre­o­cu­pat per aques­tes con­tra­dic­ci­ons. També hi vaig conèixer una pas­tora pro­tes­tant amb qui aviat vam par­lar de la crisi i de la per­ver­si­tat del capi­ta­lisme i de la importància dels valors. Al final, pot­ser em va veure amoïnat i em va voler donar un con­sell: “Saps què has de fer? Has de fer com jo. Jo ara com­pro or, que sem­pre és un valor segur.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.