Opinió

El preu d'un soldat israelià

El problema no és la desproporció de l'intercanvi sinó la impossibilitat de trobar una sortida política a un conflicte que fa més de 40 anys que dura i que sembla irresoluble

El món ha pogut seguir en directe l'alli­be­ra­ment del sol­dat isra­elià Gui­lad Sha­lit, cap­tiu a Gaza durant cinc anys i ahir entre­gat a la seva família, que viu en un indret de Gali­lea, prop de la fron­tera amb el Líban. La lli­ber­tat del sol­dat Sha­lit ha estat ges­ti­o­nada per llar­gues nego­ci­a­ci­ons entre el govern de Jeru­sa­lem i Hamàs. El preu del sol­dat hebreu ha estat l'entrega de 1.027 pre­so­ners pales­tins que viuen con­fi­nats en tres llocs isra­e­li­ans i que seran lliu­rats a Hamàs en els pròxims dies, començant pels 477 que ahir foren tras­lla­dats amb auto­bu­sos a Gaza. Uns 40 d'aquests pre­so­ners seran envi­ats fora dels ter­ri­to­ris pales­tins. Són con­si­de­rats massa peri­llo­sos. Els pre­so­ners pales­tins, segons la versió isra­e­li­ana, han par­ti­ci­pat en acci­ons vio­len­tes con­tra interes­sos i per­so­nes hebrees en el con­flicte que dura, de fet, des de la guerra gua­nyada apoteòsica­ment el juny de 1967 i que encetà una con­fron­tació entre Israel i els pales­tins, que que­da­ren dins del ter­ri­tori ocu­pat sense donar-los una sor­tida política.

El pri­mer que sorprèn d'aques­tes ope­ra­ci­ons d'inter­canvi de sol­dats isra­e­li­ans i pre­so­ners pales­tins és la des­pro­porció numèrica. Com pot val­dre un sol­dat isra­elià l'alli­be­ra­ment de 1.027 pales­tins? Israel és un país que actu­al­ment té uns set mili­ons d'habi­tants que han pas­sat tots, homes i dones, pel ser­vei mili­tar obli­ga­tori. El ser­vei a la segu­re­tat naci­o­nal forma part prin­ci­pal de la ciu­ta­da­nia isra­e­li­ana. Dei­xar un sol­dat en mans de l'ene­mic, viu o mort, no ho ha permès cap govern isra­elià. Les auto­ri­tats hebrees recor­ren al prin­cipi talmúdic de la redempció de cap­tius que diu que s'ha d'alli­be­rar qual­se­vol jueu que sigui fet pre­so­ner pels gen­tils. Al fun­da­dor de l'estat d'Israel modern, Ben Gurion, li feia una certa man­dra refe­rir-se a l'Estat fun­dat el 1948. Li agra­dava més la paraula kibutz, un con­junt d'explo­ta­ci­ons agràries que for­ma­ven part de l'ima­gi­nari dels fun­da­dors de l'Estat. D'alguna manera Ben Gurion repre­sen­tava una certa reen­car­nació del pro­feta bíblic que tenia amb els mil·len­nis la fami­li­a­ri­tat que nosal­tres podem tenir amb les set­ma­nes.

L'alli­be­ra­ment del sol­dat Sha­lit s'ha pac­tat entre el govern Neta­nyahu i Hamàs, mal­grat les pro­tes­tes de les vícti­mes de les acci­ons vio­len­tes dels empre­so­nats pales­tins, que tenien pre­vist pre­sen­tar una demanda al Tri­bu­nal Supe­rior isra­elià per blo­que­jar l'inter­canvi. El pri­mer minis­tre va visi­tar els parents de les vícti­mes tot dient que el preu era molt alt per als que havien per­dut fami­li­ars en la con­fron­tació amb Hamàs durant els últims anys. Però Neta­nyahu digué que havia d'exer­ci­tar la res­pon­sa­bi­li­tat del pri­mer minis­tre d'Israel de fer tor­nar a casa tots els sol­dats envi­ats per pro­te­gir els ciu­ta­dans isra­e­li­ans. Els crítics a la decisió d'un inter­canvi tan des­pro­por­ci­o­nat diuen que la con­cessió als ter­ro­ris­tes farà que els pales­tins s'atre­vei­xin a segres­tar més sol­dats isra­e­li­ans si el preu és l'alli­be­ra­ment dels pre­sos, que en aquests moments són uns 4.000. Entre els pales­tins alli­be­rats hi ha els fun­da­dors de la branca armada de Hamàs i els orga­nit­za­dors d'incur­si­ons de suïcides que han cau­sat la mort a isra­e­li­ans civils, com els atemp­tats en un res­tau­rant de Jeru­sa­lem, en un club noc­turn de Tel Aviv i en un hotel de Neta­nya. Aquest inter­canvi no sig­ni­fica que s'acabi el con­flicte ni tam­poc que no hi haurà més violència, tant en ter­ri­tori isra­elià com a Gaza o Cis­jordània, on l'exèrcit hebreu entra sovint en represàlies des­me­su­ra­des per atemp­tats come­sos per grups armats de Hamàs. Però el prin­cipi que pre­val en la difícil solució presa pel govern Neta­nyahu és que Israel no deixa aban­do­nats els seus sol­dats, ja siguin cap­tius o esti­guin morts.

El pro­blema no és la des­pro­porció de l'inter­canvi sinó la impos­si­bi­li­tat de tro­bar una sor­tida política a un con­flicte que fa més de 40 anys que dura i que sem­bla irre­so­lu­ble. El sol­dat Gui­lad Sha­lit ha estat rebut com un fill per­dut en mans dels ene­mics d'Israel, men­tre que els cen­te­nars de pales­tins que han tor­nat a Gaza han rebut els honors de patri­o­tes que han defen­sat la pàtria i el seu poble. Molts han pas­sat anys a les pre­sons d'Israel i tor­nen amb l'amar­gor d'haver per­dut la seva causa. Uns 4.000 pales­tins res­ten encara a les pre­sons o camps de con­fi­na­ment isra­e­li­ans. L'inter­canvi d'ahir no és el pri­mer ni serà el dar­rer. El més nombrós es produí el 1983, quan Israel va alli­be­rar 4.600 detin­guts a canvi de sis sol­dats isra­e­li­ans cap­tu­rats al Líban durant l'expe­dició frus­trada diri­gida per Ariel Sha­ron l'any ante­rior. L'any 1985, després de molts mesos de nego­ci­a­ci­ons, s'inter­can­vi­a­ren tres sol­dats segres­tats per un comando palestí per 1.150 pre­so­ners pales­tins. També el 2008 s'inter­can­vi­a­ren dos cadàvers de sol­dats isra­e­li­ans per cinc mili­ci­ans de Hez­bol·là.

Encara que les cir­cumstàncies són radi­cal­ment dife­rents, aquesta decisió del govern d'Israel fent front a l'angoixa de les famílies de les vícti­mes con­trasta amb el que està pas­sant aquests dies al País Basc, on la pos­si­bi­li­tat d'un final de la violència d'ETA s'ha con­ver­tit en una lluita política i elec­to­ral. El dolor de les vícti­mes hi és i mai s'esbor­rarà. Però el pri­mer objec­tiu en tots dos casos hau­ria de ser la pau, el perdó, l'espe­rança d'un futur sense violència i sense odi. Ja sé que aquesta opció és la més difícil i la més dolo­rosa per a qui ha rebut les arpes del assas­sins que han matat uti­lit­zant la violència política. Un Estat no pot adme­tre la violència política perquè té el mono­poli de la violència per tal de pro­te­gir igual­ment tots els ciu­ta­dans. Però arriba sem­pre el moment en què pre­ci­sa­ment l'interès per garan­tir la lli­ber­tat de tots obliga l'Estat i les seves ins­ti­tu­ci­ons a pren­dre deter­mi­na­ci­ons que poden ser i sem­blar injus­tes però que, de fet, són impres­cin­di­bles per cons­truir un futur pacífic i en con­vivència. S'està lluny d'això, però paga la pena començar pel que es pot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.