Opinió

‘La solució'

Certificat el fracàs de l'experiència socialista, la imposició del pensament únic fomenta la més gran tolerància envers un capitalisme que històricament també ha fracassat moltes vegades

Aquest és el títol d'una carta magnífica, de deu línies en forma de poema, que Ber­tolt Brecht, indig­nat per la manera com el Par­tit Comu­nista de l'Ale­ma­nya ori­en­tal esclafà l'ano­me­nada revolta obrera del 1953, va diri­gir al seu comitè cen­tral. Brecht, després d'asse­nya­lar allò d'“esti­mats cama­ra­des, em sem­bla que el pro­blema és el poble”, pre­guntà: “No seria més sen­zill en aquest cas que el govern dis­solgués el poble i n'elegís un altre?”

A aquesta carta-poema sem­bla que es refe­reix una lla­mi­nera pel·lícula d'Oli­ver Stone que espero que es pro­jecti aviat aquí per a remei de la meva impaciència. S'ha estre­nat recent­ment a Coc­ha­bamba (Bolívia) davant més de 3.000 espec­ta­dors, majo­ritària­ment indígenes i de con­dició humil, els quals, en aca­bar el film, escla­ta­ren en una per­llon­gada ovació. La pel·lícula –que ofe­reix una història dels Estats Units, i de rebot d'Occi­dent, alter­na­tiva a la ofi­cial– esmenta epi­so­dis que crec de molt salu­da­ble recor­da­tori en aquests moments, com, per exem­ple:

1) Que, fruit de l'obsessió anti­co­mu­nista que envaí bona part d'Occi­dent, Hit­ler i Mus­so­lini gau­di­ren d'àmplies sim­pa­ties a la Gran Bre­ta­nya (Churc­hill tenia una debi­li­tat pel Duce, men­tre que Edu­ard VIII, des d'abans d'abdi­car, apos­tava entusiàsti­ca­ment per Hit­ler, car con­si­de­rava el movi­ment nazi vital per atu­rar “les hor­des bol­xe­vics”).

2) La mateixa ona arribà a França, si be encara més arbo­rada pel tra­di­ci­o­nal anti­se­mi­tisme i xovi­nisme fran­ce­sos, que va menar bona part del país a accep­tar el règim de Vichy de molt més bon grat que el que exhi­bei­xen les pel·lícules sobre la Resistència.

3) A Bèlgica el devas­ta­dor colo­ni­a­lisme euro­peu ultra­passà els espo­lis i geno­ci­dis habi­tu­als per arri­bar a cotes esfereïdores, que dobla­ren l'holo­caust nazi, ja que foren assas­si­nats 12.000.000 de con­go­le­sos.

4) Res­pecte als Estats Units, ja ningú no parla de l'autèntica dimensió del Ku Klux Klan, que és pre­sen­tat com qua­tre beneits il·lumi­nats per la follia racista i dedi­cats a apa­llis­sar negres, negli­gint que cons­tituí un movi­ment de mas­ses de mili­ons de mem­bres inte­grat bàsica­ment per blancs pobres.

5) Pocs comen­ta­ris ha meres­cut també que un Roo­se­velt ja molt debi­li­tat per la malal­tia poca cosa pogués fer davant les exigències del seu propi par­tit, el demòcrata, de defe­nes­trar Wallace en bene­fici de Tru­man. Wallace era un vice­pre­si­dent autènti­ca­ment pro­gres­sista i, encara que la ucro­nia sem­pre és peri­llosa, molts his­to­ri­a­dors estan con­vençuts que s'hau­ria opo­sat al llançament de la bomba atòmica sobre el Japó i que amb ell la guerra freda hau­ria estat força més tèbia.

6) L'esmen­tada obsessió anti­co­mu­nista arribà al paro­xisme als anys cin­quanta. El lema “Con­fiem en Deu” va ser introduït en el dòlar en aquesta època, en què es potencià el fer­vor religiós com a antídot al comu­nisme. La guerra con­tra el movi­ment obrer va ser total, amb atacs físics als tre­ba­lla­dors pro­ta­go­nit­zats, com a la Bar­ce­lona dels anys vint, per esbir­ros con­trac­tats per les empre­ses i, fins i tot, per la mateixa poli­cia.

7) Sag­nant fou el suport dels Estats Units, mit­jançant l'eficaç inter­venció de la CIA, a Suharto, a Indonèsia, d'on s'havia d'eli­mi­nar el que lla­vors era el par­tit comu­nista més poderós del món fora del de Rússia i països satèl·lits. La seva desac­ti­vació es féu mit­jançant l'assas­si­nat d'1.000.000 de per­so­nes, i es van exter­mi­nar igual­ment dones i cri­a­tu­res.

Sem­bla, però, que la mirada d'Oli­ver Stone no és només retro­ac­tiva, ans també de futur. L'obser­vació del pas­sat li ser­veix per cons­ta­tar que s'ha permès una única experiència soci­a­lista. Cer­ti­fi­cat el seu fracàs, la impo­sició del pen­sa­ment únic fomenta la més gran tolerància envers un capi­ta­lisme que històrica­ment també ha fra­cas­sat mol­tes vega­des i no només mit­jançant les cèlebres cri­sis cícli­ques. La diferència és que abans es recu­pe­rava sol i que ara l'han de recu­pe­rar. Amb la suor de tot­hom, és clar. I això mena Stone a la reflexió que, si aque­lla experiència comu­nista va fra­cas­sar, no hi ha cap raó perquè no es pugui pen­sar en un sis­tema alter­na­tiu a l'actual sense caure en els mals del soviètic. En defi­ni­tiva, en allò que un altre món és pos­si­ble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.