Opinió

Tots contra Merkel

L'obcecació de la cancellera està atiant l'extrema dreta, disparant els índexs de pobresa i deixant el projecte europeu sense credibilitat

Tots con­tra ella, i ella pot amb tots. Però això no treu que, en aquests moments, la immensa majo­ria dels mem­bres de la zona euro tin­guin motius per desit­jar que la can­ce­llera ale­ma­nya aban­doni la política d'aus­te­ri­tat sense con­ces­si­ons i perquè es llenci a la pis­cina dels euro­bons. Dar­rere l'apa­rença de dona sen­sata i que sap el que fa, Angela Merkel està acos­tant Europa al límit del pre­ci­pici. La culpa ini­cial no és seva, és cert. I una part de raó tenia quan creia que s'havia d'apre­tar els països del sud perquè fes­sin front a la rea­li­tat dels seus comp­tes (i dels seus deu­tes!). No cal bus­car exem­ples a Grècia o a Itàlia. Fixem-nos en què han cal­gut dos anys perquè Espa­nya, amenaçada d'inter­venció el maig de 2010, no hagi assu­mit públi­ca­ment les debi­li­tats del seu sis­tema ban­cari (naci­o­na­lit­zació de Bankia i un forat de dimen­si­ons encara des­co­ne­gu­des) i el dèficit públic real (tot just aquesta set­mana Espa­nya ha reco­ne­gut l'estat real de mol­tes comu­ni­tats autònomes). Hem vis­cut dos anys d'esper­pent, en què l'opinió pública ale­ma­nya ha dis­fru­tat de la humi­li­ació dels PIGS i la premsa sen­sa­ci­o­na­lista de Berlín i l'euro­escèptica de Lon­dres han asse­nya­lat amb el dit els mal­gas­ta­dors països de l'Europa catòlica. Molt bé, hem pagat amb la ver­go­nya pública els exces­sos i la mala gestió. I ens equi­vocàvem si crèiem que amb un sim­ple ave­ma­ria acon­se­guiríem l'abso­lució. Cal pagar els deu­tes i fer les refor­mes necessàries per millo­rar la nos­tra pro­duc­ti­vi­tat. I ens hem d'estrènyer el cin­turó. Ho estem fent. Però, ara, a nivell glo­bal, el perill és un altre.

Des del Bra­sil, la Xina o els Estats Units, estan dema­nant una solució ràpida de la crisi de la zona euro, que amenaça el crei­xe­ment glo­bal (les fàbri­ques de São Paulo, Xan­gai o Milwakee s'estan res­sen­tint de la bai­xada en picat de la demanda euro­pea). Ara, François Hollande –amb una gran dosi de ges­ti­cu­lació des­ti­nada al con­sum intern: ha de mar­car diferències amb Sarkozy a un mes de les elec­ci­ons legis­la­ti­ves– exi­geix també que Ale­ma­nya s'obri a les neces­si­tats de la resta de països de la zona euro. Men­tre que els altres socis ho fan en veu baixa. Tots, és clar, desit­jant que Merkel en per­sona garan­teixi les emis­si­ons de deute sobirà des de Grècia fins a Irlanda, pas­sant per Por­tu­gal. Però sense dir-ho per no inco­mo­dar l'omni­po­tent can­ce­llera i per no sem­blar que qual­se­vol demanda de fle­xi­bi­li­tat d'un país no sigui entesa com un crit d'impotència d'un sis­tema finan­cer més greu del que diuen els comp­tes ofi­ci­als. La rea­li­tat és impor­tant, però per impres­si­o­nar els mer­cats també ho és l'apa­rença.

Angela Merkel sem­bla haver entès el mis­satge. Pot­ser no ho reco­nei­xerà en aquests ter­mes, però l'aug­ment de sala­ris decre­tat per Berlín els últims dies per­metrà que tin­gui sen­tit la deva­lu­ació interna que estem fent els països del sud d'Europa. Mal­grat que els euro­bons no estan a l'ordre del dia (pot­ser a finals d'any? pot­ser el 2013?), si es donen senyals que la zona euro és un bloc sòlid amb soli­da­ri­tat interna es pot eli­mi­nar la diferència bru­tal entre el 6% i el gai­rebé 0% amb què venen deute sobirà mem­bres d'una mateixa uni­tat monetària. No és just que els països que estan fent grans sacri­fi­cis siguin cas­ti­gats pels espe­cu­la­dors. Però, sobre­tot, no té sen­tit que l'obce­cació de la can­ce­llera esti­gui ati­ant les victòries de par­tits popu­lis­tes i d'extrema dreta arreu d'Europa. Que els índexs de pobresa es dis­pa­rin. Que el pro­jecte euro­peu mateix perdi tota cre­di­bi­li­tat, no només en els mer­cats inter­na­ci­o­nals sinó per a la mateixa opinió pública euro­pea. Merkel fa temps que està jugant amb foc, pot­ser con­tro­lat. Però ja és hora de començar a uti­lit­zar l'extin­tor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.