Opinió

‘Déjà-vu' als 1930

Faria falta un esquema de liquidació que fes passar els creditors i accionistes abans de fer pagar els plats trencats als contribuents

Diuen que a Bar­ce­lona hi havia un senyor que cada matí s'atu­rava al bar del cos­tat de casa, pre­nia un cafè, dema­nava el diari i l'obria per la pàgina de les necrològiques. Després de mirar les esque­les, es jus­ti­fi­cava dient que, si no hi sor­tia ell, ja podia sor­tir al car­rer. Fins que un dia no s'hi va pre­sen­tar i el cam­brer va comen­tar: “Llàstima que no hagi vin­gut, perquè avui sí que hi sor­tia.” Doncs bé, amb una acti­tud sem­blant, ara i per culpa de la crisi tot­hom mira de sor­tir de casa ben infor­mat. Que cada dia ens reserva una sor­presa i, en gene­ral, en forma de males notícies. En un moment donat es va pen­sar que l'amenaça con­tra l'euro era Grècia, però no es va tri­gar gaire a com­pro­var que l'autèntic perill rau en el sis­tema finan­cer. De fet, la moneda única va néixer amb el pecat ori­gi­nal d'uni­fi­car l'euro tot man­te­nint la super­visió bancària en mans de cada país. Aquest mètode és causa d'una crònica infra­ca­pi­ta­lit­zació. El cas de Bankia demos­tra que, en cas de reti­rada de dipòsits, la solució l'hau­rien d'apor­tar el con­junt dels països de l'euro­zona. Els fons neces­sa­ris per a un res­cat hau­rien d'estar dis­po­ni­bles fins i tot per a països que no esti­guin en procés de res­cat, perquè, ara com ara, la unió bancària és més urgent que la unió fis­cal.

De tot el que passa a Espa­nya i molt espe­ci­al­ment en el cas Bankia, se'n poden deri­var algu­nes con­clu­si­ons. Que el res­cat de la joia de la corona de la flota que Blesa, sota les direc­trius d'Aznar, va con­ver­tir en l'ins­tru­ment dels nego­cis dels empre­sa­ris i/o con­ces­si­o­na­ris pro­ce­dents del PP madri­leny. El model era per­fec­ta­ment per­niciós tal com ha estat el cas de les cai­xes en gene­ral i molt par­ti­cu­lar­ment de les enti­tats que van obrir l'aixeta als crèdits faraònics con­ce­dits al sec­tor immo­bi­li­ari. Només el BBVA i el San­tan­der no han pres tant de mal, gràcies a les ope­ra­ci­ons inter­na­ci­o­nals. Es, doncs, urgent que la reca­pi­ta­lit­zació sigui àgil i sen­zi­lla, a part, natu­ral­ment de no ser massa cos­tosa. En rea­li­tat, la reflo­tació i naci­o­na­lit­zació par­cial de Bankia és un cas arquetípic del fracàs d'un banc. Els crèdits a la cons­trucció es van con­ver­tir en una moda. La gent més gran, que té memòria, recorda que, en el pas­sat, les per­so­nes asse­nya­des sabien reti­rar el ponx abans que la festa acabés mala­ment. Eren cons­ci­ents que no s'ha de per­me­tre que els crèdits pas­sin de l'esfera de la banca deta­llista a la d'inver­si­ons, perquè en aques­tes aigües pro­cel·loses només se'n sur­ten els qui, com Mor­gan Stan­ley o Gold­man Sachs, són massa grans per dei­xar-los caure. Bankia ens ha de ser­vir, per tant, de recor­da­tori que la banca deta­llista no ha estat mai una acti­vi­tat de risc baix. A la vista de la situ­ació pre­sent, la gran pre­gunta és si les mesu­res que s'adop­ten faran que la zona euro sigui sos­te­ni­ble. Segons Wolf­gang Münchau, a Espa­nya cal tenir una garan­tia de dipòsits, una reca­pi­ta­lit­zació cen­tra­lit­zada i una bona regu­lació i super­visió de la banca. Com que els polítics seguei­xen indi­fe­rents en l'auto­com­plaença d'encon­gir les espat­lles, és de pre­veure que segui­ran la via con­tem­pla­tiva i, almenys alguns, han de pre­pa­rar l'ater­ratge del que quedi de la zona euro. Alguns pro­fes­sors fan molt d'èmfasi en les con­seqüències nega­ti­ves de la recessió i l'atur a l'hora de la recap­tació fis­cal i pel que fa a la pèrdua de la cre­di­bi­li­tat naci­o­nal als mer­cats.

Els fets són clars. A la República de Wei­mar, el 1923, Ale­ma­nya va viure la hiperin­flació que va apla­nar el camí per a l'arri­bada de Hit­ler i del san­gui­nari règim nazi al poder, el 1933. I real­ment, en la crisi pre­sent, són molts i molt qua­li­fi­cats els catedràtics i experts que ho han dit. Per exem­ple, Niall Fer­gu­son i Nou­riel Rou­bini que, en un magnífic arti­cle al Finan­cial Times han tore­jat “al alimón” per avi­sar que Ale­ma­nya no ha après les lliçons dels anys 1930. Rou­bini és catedràtic a la NVU i molt famós i cone­gut. Fer­gu­son no ho és tant, però alguns dels seus lli­bres són de capçalera per a tota per­sona real­ment interes­sada en l'eco­no­mia. A mi, per­so­nal­ment, em resulta un plaer de gran uti­li­tat fulle­jar el seu lli­bre The ascent of money del 2009. Junts, han expli­cat que Berlín ha d'ado­nar-se que la reca­pi­ta­lit­zació i les mesu­res que s'adop­ten no són facul­ta­ti­ves. El govern ale­many està seguint la peri­llosa tàctica de fer massa poc i massa tard. En rea­li­tat, si hi ha un país que ha d'apren­dre de la història, aquest país haurà de ser Ale­ma­nya. Cal­dria que recor­des­sin, per exem­ple, que dos anys de crisi van obrir el pas al nazisme. El Banc Cen­tral Euro­peu ha assu­mit un paper en els fons majo­ris­tes igual com l'smart money de dipòsits sense garan­tia o asse­gu­rança i pro­pi­e­tat d'indi­vi­dus molt rics.

Opi­nen que si Grècia surt de l'euro els dipòsits pas­sa­rien a ser en nous drac­mes i, per tant, els euros de Grècia no serien equi­va­lents als euros d'Ale­ma­nya. El mes pas­sat, a Espa­nya, hi hagué una forta reti­rada de dipòsits (a Grècia 700 mili­ons d'euros en el mateix període de temps). Es tracta d'un procés poten­ci­al­ment explo­siu. Neces­si­tem, doncs, una reca­pi­ta­lit­zació, pre­fe­rent­ment en acci­ons sense drets polítics. El camí dels préstecs basats en bons sobi­rans del mer­cat inte­rior seria més arris­cat i s'hau­ria d'evi­tar una com­pra mas­siva d'enti­tats finan­ce­res igual com també s'hau­ria d'evi­tar el risc moral d'algu­nes ope­ra­ci­ons a costa dels con­tri­bu­ents. Faria falta també un esquema de liqui­dació que fes pas­sar els cre­di­tors i acci­o­nis­tes abans de fer pagar els plats tren­cats als con­tri­bu­ents. En qual­se­vol cas, convé fer tot el que es pugui a fi de reduir les pro­ba­bi­li­tats de sor­ti­des de l'euro. Caldrà apu­jar els sala­ris i crear un FER (Fons Euro­peu de Redempció). I tenir pre­sent que la frac­tura de l'euro tin­dria un cost molt ele­vat per a tot­hom. Els pro­fes­sors no saben el que pas­sarà, però tenen clar que els ale­manys estan peri­llo­sa­ment a prop de repe­tir la seva tràgica història. Ves per on, Espa­nya adopta un posat de men­fo­tisme de cara al món sen­cer, i apa­rent­ment satis­feta de ser el gran malalt d'Europa i un pro­blema de pos­si­bles reper­cus­si­ons glo­bals. L'última mani­fes­tació de les greus difi­cul­tats vigents va ser quan Madrid, humi­li­ada, es va rebai­xar a dema­nar el res­cat dels seus bancs, només amb orgull car­pe­to­vetònic i sense astúcia ni cap noció de diplomàcia. No es pot llençar diner bo per obte­nir diner dolent dipo­si­tat en bancs insol­vents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.