Opinió

La línia de crugia

Durant molts anys la centralitat de
la política catalana ha estat garantida per CiU i, en bona mesura també,
pel PSC

Hi va haver un temps en què va fun­ci­o­nar la metàfora de la nave­gació apli­cada a la gover­na­bi­li­tat de Cata­lu­nya. Va ser a finals del 2010, en l'inici de la IX legis­la­tura, quan es va fer famosa la roda de timó que Artur Mas va fer ins­tal·lar al des­patx pre­si­den­cial, aque­lla que duia la lle­genda “Cap fred; cor calent; puny ferm; peus a terra.” En canvi, des de finals del 2012, a par­tir de l'inici de la X legis­la­tura, s'ha esde­vin­gut que la roda del timó con­ti­nua ins­tal·lada a la cabina del capità Mas però (i) la càrrega del vai­xell Cata­lu­nya s'ha des­plaçat a babord (ERC, ICV-EUiA i CUP) i a estri­bord (PPC i C's), (ii) les velles car­tes de nave­gació s'han llançat per la borda i les noves encara estan per dibui­xar, (iii) l'armada espa­nyola impe­deix aban­do­nar les aigües juris­dic­ci­o­nals i nave­gar per l'espai marítim inter­na­ci­o­nal i (iv) les con­di­ci­ons adver­ses de crisi econòmica i de crisi de con­fiança en els polítics per causa dels múlti­ples casos o pre­sump­tes casos de cor­rupció ame­na­cen amb el nau­fragi. En la situ­ació actual, més que en la roda de timó, la metàfora de la nave­gació apli­cada a la gover­na­bi­li­tat de Cata­lu­nya ha de cen­trar-se en la línia de cru­gia.

La de cru­gia és una línia ima­ginària que tra­vessa una nau de proa a popa per la part mit­jana. La càrrega del vai­xell ha d'anar cen­trada en relació a la línia de cru­gia i s'ha d'evi­tar que es des­placi cap a un o altre cos­tat si es vol evi­tar que la nau bol­qui. En la política, la línia de cru­gia és la cen­tra­li­tat. I en la política cata­lana, la cen­tra­li­tat té a veure amb una cor­recta dis­tri­bució de la gent a bord, en funció dels eixos social i naci­o­nal. Durant molts anys la cen­tra­li­tat de la política cata­lana ha estat garan­tida, en pri­mera instància, per CiU i, en bona mesura també, pel PSC. El coman­da­ment altern o com­par­tit de CiU i PSC ha permès que la nau cata­lana no bolqués i que avancés, si no a una velo­ci­tat de ver­ti­gen, sí a una velo­ci­tat de segu­re­tat, d'acord amb les con­di­ci­ons de visi­bi­li­tat de cada moment.

En els prop de qua­tre mesos trans­cor­re­guts des del 25-N, els des­plaçaments de càrrega en la bodega de la nau cata­lana han estat sig­ni­fi­ca­tius, i les cor­re­dis­ses per la coberta, també. La sen­sació que ningú no havia gua­nyat bé les elec­ci­ons, però que tam­poc ningú no les havia per­dut mala­ment, ha pro­vo­cat un cert caos i un cert ner­vi­o­sisme en les dues for­ma­ci­ons pro­totípiques de la cen­tra­li­tat política cata­lana, que s'han mani­fes­tat en epi­so­dis de tren­ca­ment de dis­ci­plina de vot (en el PSC), de des­a­vi­nen­ces de pare­lla (CiU). I, enmig del desori, el con­junt de les for­ces par­la­mentàries ha inten­tat ocu­par aleatòria­ment les cabi­nes més con­for­ta­bles: la de l'opti­mit­zació (Esquerra) la de l'hos­ti­li­tat (Popu­lars), la del mani­que­isme (Ini­ci­a­tiva), la de la demagògia (Ciu­ta­dans) o la de la incre­du­li­tat (CUP). Això a banda de la irrupció no per espe­rada menys deses­ta­bi­lit­za­dora dels polis­sons habi­tu­als (CNI, Minis­teri de l'Inte­rior, Wert, diari El Mundo i altres franc­ti­ra­dors exògens). En con­junt, s'ha pro­pi­ciat que la cen­tra­li­tat política cata­lana entrés en situ­ació d'alt risc.

El pri­mer símptoma que Cata­lu­nya vol i pot recu­pe­rar la cen­tra­li­tat política l'hem tin­gut, la set­mana pas­sada, quan el Par­la­ment va apro­var amb 104 vots a favor ins­tar el govern de la Gene­ra­li­tat a “ini­ciar un diàleg amb el govern de l'Estat per tal de pos­si­bi­li­tar la cele­bració d'una con­sulta a la ciu­ta­da­nia cata­lana per deci­dir sobre el seu futur”. Hi van votar a favor els dipu­tats de CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA, en con­tra 27 dipu­tats del PPC i C's i els tres dipu­tats de la CUP s'hi van abs­te­nir. Sumar 104 vots (pot­ser 107) sobre 135 és un intent de tor­nar a apro­xi­mar la càrrega a la línia de cru­gia, on ha d'estar si volem evi­tar la sot­so­bra. I no hauríem de tenir cap dubte que en aquest retorn al sen­tit comú hi han tin­gut molt a veure dues for­ma­ci­ons con­cre­tes: el PSC i Unió. Els soci­a­lis­tes, perquè han cedit en l'obsessió de no sal­var Mas ni en la tem­pesta ni en la calma. I Unió, perquè es pot apun­tar un pri­mer èxit en l'estratègia de la cen­tra­li­tat, tan ana­te­ma­tit­zada per Con­vergència. El mèrit d'Unió és que sap sobre­po­sar-se a les con­no­ta­ci­ons pejo­ra­ti­ves i esbi­ai­xa­des que se li atri­bu­ei­xen, i a les invec­ti­ves de Con­vergència. Unió és el par­tit demòcrata de cen­tre del nos­tre país, homo­lo­ga­ble en valors, prin­ci­pis i direc­ci­ons de la política al Movi­ment Demòcrata i Refor­mista euro­peu o al Par­tit Demòcrata dels EUA. Altra cosa és que a Unió li apli­quin aquell càstig propi de l'època de les gale­res, con­sis­tent a fer pas­sar algú (Duran) per la línia de cru­gia entre dues file­res de mari­ners rebent cops de rem. És el preu de la cen­tra­li­tat. I el de la gene­ro­si­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.