Opinió

Rebel·lia positiva

Necessitem debatre
la qualitat de la democràcia, la societat del benestar i un model de fiscalitat incentivador

Aques­tes dues parau­les resu­mei­xen molt bé quin és l'estat d'ànim de la majo­ria dels empre­sa­ris. És clar que no podem con­for­mar-nos amb la situ­ació actual, perquè les man­can­ces en l'àmbit dels valors democràtics són real­ment alar­mants, la cai­guda del nivell de con­fiança en les ins­ti­tu­ci­ons i els seus gover­nants és molt pro­funda, i alhora aquests i l'opo­sició són incapaços d'ofe­rir alter­na­ti­ves en l'àmbit econòmic i social que tor­nin a il·lusi­o­nar els ciu­ta­dans. Això és el que ens porta a la rebel·lia. D'altra banda, la nos­tra acti­tud és per natu­ra­lesa posi­tiva. Empren­dre i trans­for­mar-nos contínua­ment està en el nos­tre ADN. Els que avui dia exis­tim és pre­ci­sa­ment per això, perquè davant les adver­si­tats hem estat capaços de trans­for­mar-nos, i si mol­tes de les nos­tres empre­ses ho han fet, no veiem per què el nos­tre país no pot fer el mateix.

Calen, això sí, un seguit de con­di­ci­ons perquè tot això fun­ci­oni. Per evo­lu­ci­o­nar i adap­tar-se (darwi­nisme) cal que totes les for­ces de l'àmbit empre­sa­rial, o del país, actuïn en la mateixa direcció i, perquè això passi, cal saber inter­pre­tar l'interès gene­ral i tenir, els qui diri­gei­xen, volun­tat d'escol­tar, sabent que no hi ha res més per­ma­nent que els can­vis. També cal cre­a­ti­vi­tat, ima­gi­nació, mirant al futur una mica més enllà dels resul­tats de l'endemà i sense por de “per­dre el for­matge”, entre altres coses perquè ja fa dies que algú se'l va empor­tar. I en dar­rer terme cal decisió, empenta, coratge per pren­dre deci­si­ons que trans­for­min i homo­lo­guin el país. És clar que et pots equi­vo­car, tot en la vida té un risc, però des de ja fa temps els empre­sa­ris sabem que el risc més gran que cor­rem és no fer res. Un país és un gran pro­jecte, com una gran empresa, i això no fa res més que accen­tuar la importància del diàleg, la trans­parència i la neces­si­tat de tei­xir com­pli­ci­tats per actuar amb decisió.

De tot això és del que volem par­lar al llarg de l'any i, en espe­cial, en la pro­pera Nit de l'Empre­sari, a la qual dona­rem pre­ci­sa­ment aquest nom: “En rebel·lia posi­tiva”. Per pre­pa­rar-la ade­qua­da­ment hem deci­dit reco­llir el màxim nom­bre d'opi­ni­ons dels nos­tres socis envers els temes que cre­iem que la nos­tra soci­e­tat neces­sita deba­tre per arri­bar a con­clu­si­ons ope­ra­ti­ves. Aquests temes els hem estruc­tu­rat en tres grups. El pri­mer és el de la qua­li­tat de la democràcia, dins del qual incloem aspec­tes a pole­mit­zar com ara llis­tes ober­tes, doble volta, topall de man­dat per als càrrecs elec­tes, actu­a­ci­ons per­so­nals davant d'una impu­tació judi­cial, inde­pen­dit­zar la justícia fent que els òrgans rec­tors ho siguin per elecció directa dels votants, i la regu­lació dels par­tits polítics en relació amb la rotació de càrrecs, finançament i elec­ci­ons de can­di­dats, entre d'altres.

El segon grup és el del model social, en què hem inclòs aspec­tes com ara apos­tar per la ini­ci­a­tiva social pri­vada, una soci­e­tat del benes­tar enfront d'un estat del benes­tar, l'aposta incon­di­ci­o­nal per la for­mació d'alta qua­li­tat, inclo­ent l'anglès com a llen­gua vehi­cu­lar, la igual­tat d'opor­tu­ni­tats o l'eli­mi­nació de pri­vi­le­gis en àmbits públics, labo­rals, sec­to­ri­als, etc.

Final­ment, el ter­cer grup, més rela­ci­o­nat amb l'acti­vi­tat empre­sa­rial, inclou aspec­tes des de valors i acti­tuds fins a un nou model de fis­ca­li­tat incen­ti­va­dora d'assu­mir risc i empren­dre, l'aposta clara per infra­es­truc­tu­res que millo­rin la pro­duc­ti­vi­tat del país, i acon­se­guir una eco­no­mia diver­si­fi­cada amb un mix de turisme, ser­veis, indústria i eco­no­mia del conei­xe­ment que la faci més pròspera i resis­tent.

Està ins­tal·lat en l'esfera pública el debat sobre el dret a deci­dir. Els empre­sa­ris de la Cecot, a més, volem par­lar del model de país que uns i altres ens pro­po­sen i, sin­ce­ra­ment, ara per ara el que hem sen­tit o és buit de con­tin­gut o és gris i anti­quat. Per cla­ri­fi­car-ho i con­so­li­dar-ho, per tenir un país busi­ness ori­en­ted, segui­rem en rebel·lia, això sí, sem­pre posi­tiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.