Opinió

L'eix del Lluçanès

Si abans i amb els revolts de les carreteres tortuoses la gent hi anava expressament, ara amb més motiu el pelegrinatge al Lluçanès serà cultural, turístic, gastronòmic i pujarà a Lurdes, la Lurdes de Prats

Fa temps que Cata­lu­nya ha sigut con­cep­tu­ada com a terra de pas; un gran cor­re­dor, o diver­sos, mar­cat pels grans eixos de comu­ni­cació seguint els cur­sos dels rius o apro­fi­tant-ne els con­gosts. Però sovint aquesta visió lineal del país ens porta a esca­ti­mar una visió més àmplia i com­pleta. Una visió que ens cal per cop­sar-ne la seva inte­gri­tat, per no dei­xar cap racó per conèixer, per saber fins al dar­rer detall on i com s'ha ins­tal·lat la gent i s'ha mogut per viure i per sobre­viure. Ara més que mai, quan la mobi­li­tat ha esde­vin­gut fàcil i comp­tem els des­plaçaments en hores o minuts, tenim l'impe­ra­tiu moral de fer un recor­re­gut extens, d'explo­rar tots els plecs, els accents, els mati­sos, les belle­ses pla­ne­res i ínti­mes. De la llarga peripècia humana, a Cata­lu­nya, d'alguns milers d'anys, el dar­rer segle és gai­rebé, de moment, l'excepció que con­firma la regla. Sem­pre abans d'ara, a peu o a cavall, amb carro o amb tar­tana, els des­plaçaments havien des­co­bert les difi­cul­tats del relleu, l'oro­gra­fia com­plexa, els ser­rats, els turons, els bos­cos que des­fi­la­ven a ritme lent amb temps per assa­bo­rir la calma o per patir les inclemències del temps. Un temps de segles i segles escas­sa­ment mar­cats per la pressa i el rellotge, i moguts pel sol, les esta­ci­ons, la llum del dia i les vari­a­ci­ons de la collita o el movi­ment dels ramats.

D'entre tots els espais entre cor­re­dors n'hi ha un espe­ci­al­ment recòndit i ama­gat. Pot­ser pro­te­git i aïllat, forçat a anar-hi per veure'l, i un racó per on no cal pas­sar. És el ter­ri­tori entre els cur­sos mit­jos del Ter i el Llo­bre­gat, el ter­ri­tori al mig del tri­an­gle ima­gi­nari for­mat en els seus vèrtexs per les ciu­tats de Vic, Berga i Man­resa, o ara més recent­ment, l'espai immens per on la vista es perd entre l'eix trans­ver­sal i l'eix del Llo­bre­gat. Són ter­res del Ber­guedà, del Bages i d'Osona, i espe­ci­al­ment l'altiplà for­mat pel Lluçanès.

Un ter­ri­tori que fou en el pas­sat sots­ve­gue­ria i que, ara, no és comarca i vol ser comarca, un ter­ri­tori mal cone­gut i poc acces­si­ble i que s'obre a tot Cata­lu­nya, un ter­ri­tori que vol mos­trar la seva iden­ti­tat. Una iden­ti­tat tre­ba­llada d'un pai­satge de bos­cos i prats, de ramats trans­hu­mants, de cla­pes con­re­a­des, un pai­satge esmal­tat per recs, rie­res i tor­rents. Un pai­satge de cas­tells i esglésies.

Aquests pri­mers dies d'estiu, les màqui­nes de segar i batre es mouen d'un camp a l'altre, este­nen la palla que dei­xen arren­gle­rada seguint el ras­tre de la mateixa màquina i van reco­llint el gra en remolcs. Els camps són com llen­ques enmig del bosc, cla­pes ondu­la­des que s'adap­ten a la sinu­o­si­tat una mica volup­tu­osa del relleu, que pugen i bai­xen i s'enfi­len, mar­cant el ras­tre de les rom­pu­des i l'arti­gatge que les va crear. Des­bor­dant el límit del Lluçanès d'Avinyó a Alpens, de Sant Bar­to­meu del Grau a Olvan, de Santa Maria d'Oló pen­jant ja fora de l'eix trans­ver­sal fins a Sagàs, tro­bem aquest altiplà de ser­ra­la­des, de cin­gle­res per la banda de Vic, de pen­dents més suaus en l'arri­bada al Llo­bre­gat. És un ter­ri­tori dens d'història i de demo­gra­fia baixa, mar­cat sovint per les difi­cul­tats de comu­ni­cació, un espai allu­nyat de les rutes prin­ci­pals.

La pre­cisió geogràfica de les guies de l'edi­to­rial Alpina de Gra­no­llers, que fan honor al segell del seu impul­sor, el pro­fes­sor Sal­va­dor Llo­bet, con­clou que “aquesta con­dició d'altiplà, si bé ha aju­dat a dife­ren­ciar-lo de les ter­res veïnes, ha ori­gi­nat una difi­cul­tat de comu­ni­cació amb aques­tes, tra­di­ci­o­nal­ment més potents econòmica­ment”. Cal dir, però, que el pre­do­mini agrícola i rama­der no ha esca­ti­mat a aques­tes ter­res, en part per con­tacte, un cert com­promís amb la tra­dició indus­trial ben ins­tal·lada en el segle XIX i en part del XX al rosari de colònies que esmal­ta­ven els cur­sos dels rius veïns.

Després de segles d'aïlla­ment és immi­nent l'entrada en ser­vei d'una nova ruta que, des de l'eix trans­ver­sal (C-25) durà a l'eix del Llo­bre­gat (C-16), pas­sant per Olost, Prats de Lluçanès, Sagàs i Olvan. Després d'anys d'obres i superant velles rei­vin­di­ca­ci­ons, res­po­nent a aspi­ra­ci­ons legítimes, es va posar pri­mer en ser­vei la nova car­re­tera entre l'eix trans­ver­sal i Olost, es va cons­truir després la car­re­tera d'Olost a Olvan i, final­ment ara, unint les dues bran­ques s'aca­barà la vari­ant d'Olost que fa de pont defi­ni­tiu i tanca un eix que els veïns vol­drien veure ano­me­nar eix del Lluçanès, per damunt de la nomen­cla­tura numèrica dels mapes de car­re­te­res i de la senya­lit­zació ofi­cial que pot­ser en dirà C-62!

Aquesta nova car­re­tera obre i uneix. Adap­tada al pai­satge i ben aco­blada esdevé un nou camí de tren­ca­ment de l'aïlla­ment històric i un ins­tru­ment per fer conèixer una part de Cata­lu­nya que vol tenir futur i opor­tu­ni­tats per la seva gent. L'escala de la comarca can­via, ara, radi­cal­ment i les opor­tu­ni­tats per a l'agri­cul­tura, la indústria, el turisme i la gas­tro­no­mia són impor­tants. Anti­gues naus a Olost han can­viat de destí i acu­llen una setan­tena de tre­ba­lla­dors de Tar­ra­de­llas, la gran indústria viga­tana de l'embo­tit, i sor­gei­xen, aquí i allà, esta­bli­ments de turisme rural i de res­tau­ració que des de la calma d'un ter­ri­tori ama­ble comen­cen a des­pun­tar en la qua­li­tat i l'excel·lència. Com a can Sala d'Olost, que ja ha donat els seus fruits de pres­tigi ben reco­ne­gut. Asse­gut a la plaça de l'església, a la ter­rassa del res­tau­rant, el pro­pi­e­tari satis­fet per la fina­lit­zació de les obres em deia que només cal espe­rar que la gent no apro­fiti la car­re­tera per pas­sar de llarg i hi entri. Però ell, com el seu alcalde, sap que si abans i amb els revolts de les car­re­te­res tor­tu­o­ses la gent hi anava expres­sa­ment, ara amb més motiu el pele­gri­natge al Lluçanès serà cul­tu­ral, turístic, gas­tronòmic i pujarà a Lur­des, la Lur­des de Prats. On podrà con­tem­plar, des de la bal­co­nada, la immen­si­tat d'un ter­ri­tori que ara mira el futur amb opti­misme, segur de saber con­ser­var i pre­ser­var tots els valors acu­mu­lats i sedi­men­tats per la història i capaç d'ofe­rir-los als milers de cata­lans apres­sats que fins ara pas­sa­ven de llarg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.