Opinió

Turquia dins la UE?

Les reformes estructurals que ha de superar el govern turc són tan ingents que
són gairebé impossibles

Les recents pro­tes­tes de joves urbans turcs con­tra el govern isla­mista de Recep Tayyip Erdo­gan han ocu­pat por­ta­des de dia­ris i han encapçalat infor­ma­tius de ràdio i tele­visió, però han tin­gut una con­seqüència política de gran mag­ni­tud que ha pas­sat de pun­te­tes als mit­jans infor­ma­tius. Apro­fi­tant els alda­rulls, i sobre­tot l'ús exces­siu de la força per part de les for­ces de segu­re­tat tur­ques, Ale­ma­nya, Àustria i els Països Bai­xos han forçat la can­cel·lació de la represa de les nego­ci­a­ci­ons entre Ankara i Brus­sel·les per a l'ingrés de Tur­quia dins la Unió Euro­pea (UE), que ja hau­rien d'haver començat fa unes set­ma­nes.

La com­ple­xi­tat del cas turc en relació amb Europa queda il·lus­trada amb una dada: Tur­quia va for­ma­lit­zar la seva petició d'accés a la UE l'any 1987, i els més opti­mis­tes no cre­uen que sigui una rea­li­tat abans del 2015. Altres cre­uen que aquest fet no suc­ceirà mai. Les refor­mes estruc­tu­rals que ha de superar el govern turc són tan ingents que són gai­rebé impos­si­bles de dur a terme. Tur­quia no com­pleix els requi­sits euro­peus en drets labo­rals, drets de les dones, dret a l'objecció de consciència o el dret a la lli­ber­tat d'expressió, per citar-ne alguns. També té greus man­can­ces en el res­pecte als drets humans, començant per la repressió sis­temàtica con­tra el poble kurd. Però, per si tot això no fos encara un mur insu­pe­ra­ble, Tur­quia té dos talons d'Aquil·les que con­ver­tei­xen la seva petició d'ingrés dins la UE en poc més que una qui­mera.

El pri­mer escull insal­va­ble és la qüestió xipri­ota. La UE està dis­po­sada a accep­tar algun acord de mínims entre les parts enfron­ta­des que inclo­gui les fron­te­res fixa­des en la inter­venció mili­tar turca del 1974, però la posició turca en aquest afer és abso­lu­ta­ment rígida i infle­xi­ble. Per començar, Ankara no reco­neix la República de Xipre, que és mem­bre de ple dret de la UE. Aquest fet, ja gravíssim en si mateix, pro­voca que el govern turc no per­meti que cap vai­xell o avió gre­co­xi­pri­ota passi pel seu ter­ri­tori, un fet que infrin­geix abso­lu­ta­ment la lli­ber­tat de movi­ments de per­so­nes i mer­ca­de­ries que exi­geix la per­ti­nença a la UE.

El segon gran escull que blo­queja l'accés de Tur­quia a la UE és la qüestió armènia. Cap govern turc ha admès mai el geno­cidi dels arme­nis orga­nit­zat per Tur­quia, que va sal­dar-se el 1915 amb la mort de més d'un milió i mig d'arme­nis. Tot i que el Par­la­ment Euro­peu (PE) ha rebut­jat que el reco­nei­xe­ment del geno­cidi sigui un requi­sit obli­ga­tori per acce­dir a la UE, el pre­si­dent del PE, l'ale­many soci­al­demòcrata Mar­tin Schulz, ha dit que creu que hau­ria de ser una con­dició sine qua non. Obli­ga­tori o no, països com ara França, per no par­lar de Grècia o Xipre, han con­ver­tit la qüestió armènia en un pro­blema nuclear i la tras­lla­da­ran a la taula de nego­ci­a­ci­ons. Per si fos poc, el cas armeni té un altre front; Tur­quia manté tan­cada la fron­tera amb Armènia des del con­flicte mili­tar entre aquest país i l'Azer­baid­jan, fet que topa amb l'exigència euro­pea que els seus mem­bres tin­guin les fron­te­res ober­tes amb països ter­cers.

Diuen algu­nes per­so­nes ben infor­ma­des que rebut­jar Tur­quia pot fer que aquest país, que té un peu a Europa i un peu a Àsia, ens giri l'esquena i s'abo­qui a un incre­ment de l'isla­misme i del naci­o­na­lisme anti­eu­ro­peu. És pos­si­ble. Però allò que és abso­lu­ta­ment inac­cep­ta­ble és que, per evi­tar aquest esce­nari, s'accepti un nou soci dins la UE a qui se li per­me­tin uns pri­vi­le­gis que, para­do­xal­ment, són exac­ta­ment con­tra­ris a l'espe­rit fun­da­ci­o­nal del movi­ment euro­peu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.