Opinió

Els que no votaran Merkel

Si Merkel no pot governar en solitari
ni repetir aliats, és possible que opti per intentar reeditar la gran coalició amb els socialistes
de l'SPD, com ja va fer en el seu primer mandat

Hi ha una àmplia coin­cidència entre les cròniques periodísti­ques i la per­cepció directa dels que han visi­tat Ale­ma­nya els últims dies, en què no fa la sen­sació que els ale­manys s'hi juguin gaire res en les elec­ci­ons d'aquest pro­per diu­menge. Això pot­ser ho fa que ja fa temps que no hi ha dub­tes sobre qui gua­nyarà els comi­cis o pot­ser la sen­sació que les coses van prou bé per no ocu­par-se'n gaire. Tot ple­gat con­trasta amb el fet que els dar­rers dos anys gai­rebé tot el que es deci­dia a Europa es feia, segons ens deien, con­di­ci­o­nat pels interes­sos elec­to­rals d'Angela Merkel i amb el fet que s'afir­mava amb rotun­di­tat que hi hau­ria un abans i un després d'aquests comi­cis, men­tre que ara res fa pen­sar seri­o­sa­ment que les coses siguin gaire dife­rents avui que dilluns que ve.

Totes les enques­tes que s'han publi­cat apun­ten a una victòria del cen­tre­dreta i la gran majo­ria augu­ren que la coa­lició que encapçala Angela Merkel millo­rarà els seus resul­tats. D'aquesta manera es tor­narà a tren­car el tòpic que la crisi s'ha empor­tat tots els govern que han hagut de ges­ti­o­nar aquesta difícil con­jun­tura. Tot indica que la can­di­data de la CDU dis­po­sarà d'una ter­cera legis­la­tura, i això farà que, després de 12 anys al cap­da­vant del govern, pugui dir que és la per­sona que va haver de fer front al cicle econòmic més difícil dels últims anys i la que ha estat capaç de sor­tir-ne.

Si els son­de­jos són favo­ra­bles a la can­di­data no ho són tant per als seus socis de govern. Però més enllà de les enques­tes, que els situen en una for­qui­lla fluc­tu­ant que no per­met asse­gu­rar si ani­ran a munt o a vall, als libe­rals els pre­o­cupa els resul­tats obtin­guts diu­menge pas­sat en les elec­ci­ons bava­re­ses i que van ser molt pit­jors del que s'espe­ra­ven. La pos­si­bi­li­tat que es ree­diti l'actual majo­ria gover­na­men­tal és ara mateix una incògnita que el mateix Par­tit Libe­ral està esgri­mint com a argu­ment de cam­pa­nya. L'FPD està adver­tint de la pos­si­ble amenaça d'un tri­par­tit d'esquer­res per tal de convèncer els sec­tors més mode­rats que ells són actu­al­ment la garan­tia del vot útil.

Si Merkel no pot gover­nar en soli­tari ni repe­tir ali­ats, és pos­si­ble que opti per inten­tar ree­di­tar la gran coa­lició amb els soci­a­lis­tes de l'SPD, com ja va fer en el seu pri­mer man­dat. En aquell moment ningú va qüesti­o­nar la neces­si­tat d'un acord entre les dues pri­me­res for­ces polítiques davant de les difícils refor­mes que s'havien de fer per fer front a la crisi. Avui l'eco­no­mia ale­ma­nya creix i ja no hi ha tan­tes coses pen­dents per defen­sar sense con­di­ci­ons el govern de con­cen­tració i, a més, el soci­a­lis­tes pre­vi­si­ble­ment es vol­drien garan­tir una major incidència en el pro­grama de govern després de l'experiència del des­gast que van patir i el preu elec­to­ral que van haver de pagar. Les difi­cul­tats del seu can­di­dat, Peer Steinbrück, per tenir un dis­curs propi forma part de l'herència d'aque­lla etapa. Una para­doxa que es podria donar és que una Merkel elec­to­ral­ment enfor­tida quedi debi­li­tada en la seva capa­ci­tat de govern.

Tot i la inne­ga­ble importància de la qüestió euro­pea en la política ale­ma­nya i de la política ale­ma­nya en la qüestió euro­pea, els debats de fons sobre el futur de la Unió no han estat pre­sents de forma sig­ni­fi­ca­tiva en la cam­pa­nya. Pot­ser seria més ajus­tat afir­mar que els líders dels dos grans par­tits no s'han vist obli­gats a entrar-hi a fons, tot i que els son­de­jos diuen també que la majo­ria dels elec­tors afir­men que la política euro­pea és fona­men­tal a l'hora d'esco­llir el seu vot. Com a mínim Merkel i Steinbrück sem­blen cons­ci­ents que no els és fàcil mar­car diferències sig­ni­fi­ca­ti­ves i que tots aquells com­pro­mi­sos que assu­mei­xin ara en clau interna els poden con­di­ci­o­nar en el futur en el seu marge de mani­o­bra des del govern, quan hagin de par­ti­ci­par en deci­si­ons en clau euro­pea. En aquest sen­tit la bona notícia és que no sem­bla que hi hagi ningú amb capa­ci­tat de capi­ta­lit­zar un dis­curs popu­lista. Avui també es pot afir­mar que s'ha atu­rat l'ascens dels par­tits radi­cals amb posi­ci­ons extre­mis­tes que feia tanta por tot just fa qua­tre anys. Tot i la pos­si­ble irrupció d'un nou par­tit de mar­cat accent anti­eu­ro­peu, sem­bla que li serà difícil arri­bar al 5% dels vots que neces­sita per garan­tir-se un lloc al Bun­des­tag. Més exal­tada és l'opo­sició a les polítiques de Merkel a la resta d'Europa, molt espe­ci­al­ment als països del sud, i això pre­vi­si­ble­ment es podrà com­pro­var en les elec­ci­ons al Par­la­ment Euro­peu de la pri­ma­vera que ve. Evi­dent­ment les coses serien dife­rents si la resta d'euro­peus votes­sin en les elec­ci­ons ale­ma­nyes, com també ho serien si els ale­manys pogues­sin inci­dir en la resta de governs euro­peus. Encara que la refor­mu­lació ins­ti­tu­ci­o­nal d'Europa no hagi estat pre­sent en la cam­pa­nya, sí que hi estarà a l'agenda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.