Opinió

LA GALERIA

Herbes de Farners

Els de la Confraria
de la Ratafia de Santa Coloma de Farners
cada any
se superen
en la divulgació de l'art
de macerar
les plantes

Les her­bes, tant per tant, que el jovent se les begui més que no pas que se les fumi, oi? Aquí va el meu reco­nei­xe­ment, doncs, als de la Con­fra­ria de la Rata­fia de Santa Coloma de Far­ners, que cada any se superen en la divul­gació de l'art de mace­rar les plan­tes. Gràcies a ells, els far­ne­sencs han recu­pe­rat la cul­tura del beure per pre­ser­var la tra­dició i no pas per des­truir-la. Aquest cap de set­mana ens han fet boca de cara a la Fira de la Rata­fia de novem­bre: el Mer­cat de les Her­bes, vet-ho aquí. Ha estat un no parar de con­ferències, tallers, expo­si­ci­ons, pre­sen­ta­ci­ons... S'ha can­tat, s'ha tocat i també s'ha refle­xi­o­nat sobre la dimensió literària de la flora, sobre la històrica del lli­bre medi­e­val de Sent Soví, la terapèutica d'algu­nes fórmu­les reco­lli­des en trac­tats moderns i l'artística dels tints fets amb her­bes. Els ciu­ta­dans han pas­se­jat per espais natu­rals, tot apre­nent a collir-les, i per espais urbans a fi d'obse­quiar-se els pro­duc­tes del mer­cat rata­fi­aire, entre els quals, l'edició espe­cial de la rata­fia ven­ce­dora en el cer­ta­men de l'any pas­sat (per cert: qui la va fer és una met­gessa, Jose­fina Gar­cia. No res, aquí ho deixo per a aquells que tin­guin un metge de capçalera massa lúgubre o massa espartà...).

Entre tanta acti­vi­tat, el colum­nista que els parla en des­taca dues: un taller de per­fums amb her­bes i una xer­rada on es feien córrer entre el públic unes bos­ses no eti­que­ta­des amb her­bes reme­ie­res. A veure, no és pas que siguem anòsmics, eh? Tan­ma­teix, pot­ser con­vin­dran amb mi que tenim l'epi­teli olfac­tori i el còrtex una mica dis­trets. No és pas nor­mal que arri­bem a dis­tin­gir un motor dièsel d'un de ben­zina pels pets que deixa anar la màquina i que ens fem un embo­lic quan ens duen a olo­rar a cegues la sajo­lida, el gin­ge­bre, la fari­gola o l'hisop. Doncs tot això és el que inten­ten cor­re­gir aquests con­fra­res. Que sigui, però, sense fer-ne un gra massa, nois... Deia Hemingway que un ide­a­lista és aquell que, després de cons­ta­tar que una rosa fa més bona olor que una col, en dedu­eix que una sopa de roses també tin­dria més bon gust. Les her­bo­tes, que el jovent les olori i que les apro­fiti per aro­ma­tit­zar l'anís. Ara bé, si del que es tracta és de seure a taula i rega­lar-se una bona bei­xa­mel, posem per cas, recor­deu que el cep i la tòfona són insu­pe­ra­bles...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia