opinió

Una curiosa coincidència!!

La constant d'Avogrado, una de les constants més importants per regir el microcosmos i tot el que d'ell se'n deriva (entre altres coses la vida intel·ligent), sembla que també apareix i podria tenir la seva importància en el macrocosmos...

És una constant que indica la quantitat d'unitats elementals (àtoms, molècules, ions, electrons o altres partícules o grups específics d'aquestes) existents en un mol de qualsevol substància

Una cons­tant física és una quan­ti­tat física que és gene­ral­ment accep­tat que és uni­ver­sal en la natura i cons­tant en el temps. La cons­tant física es pot con­tras­tar amb una cons­tant matemàtica, que és un valor numèric fix, però que no implica direc­ta­ment cap mesu­ra­ment físic. Hi ha mol­tes cons­tants físiques en el món de la ciència i en l'uni­vers... Pot­ser les més ampla­ment reco­ne­gu­des són les cons­tants de Plank h, la cons­tant de gra­vi­tació uni­ver­sal G, la velo­ci­tat de la llum c, la cons­tant dels gasos R o la càrrega de l'electró e, entre mol­tes altres.

Alguns físics han explo­rat el fet que si les cons­tants físiques fona­men­tals tin­gues­sin valors lleu­ge­ra­ment dife­rents, el nos­tre uni­vers seria radi­cal­ment dife­rent i que amb tota segu­re­tat ni la vida, ni la vida intel·ligent, no hau­rien estat pos­si­bles... Con­seqüent­ment fa la sen­sació que el nos­tre uni­vers ha estat fina­ment sin­to­nit­zat, fine-tuned, per per­me­tre la vida intel·ligent. Aquest és el prin­cipi antròpic, cada vegada més alta­ment accep­tat per tota la comu­ni­tat científica glo­bal. El prin­cipi antròpic fort (Strong Anth­ro­pic Prin­ci­ple) apunta que deu ser perquè aques­tes cons­tants fona­men­tals van adqui­rir els seus res­pec­tius valors que hi ha hagut sufi­ci­ent ordre en l'uni­vers i riquesa en diver­si­tat ele­men­tal perquè la vida hagi sor­git i hagi pogut evo­lu­ci­o­nar cap a la intel·ligència...

Entre totes aques­tes cons­tants físiques, però, n'hi ha una de molt impor­tant en el micro­cos­mos; aquesta és el nom­bre d'Avo­ga­dro. El nom­bre d'Avo­ga­dro, o cons­tant d'Avo­ga­dro (en honor d'Ame­deo Avo­ga­dro), és el nom­bre de enti­tats que hi ha en un mol. El seu símbol és NA. Anti­ga­ment, es defi­nia com el nom­bre d'àtoms de car­boni-12 que hi ha en 12 g de car­boni-12. La cons­tant d'Avo­ga­dro es pot apli­car a qual­se­vol enti­tat: és una cons­tant que indica la quan­ti­tat d'uni­tats ele­men­tals (àtoms, molècules, ions, elec­trons o altres partícules o grups específics d'aques­tes) exis­tents en un mol de qual­se­vol substància.

El valor reco­ma­nat per la cons­tant d'Avo­ga­dro és 6,02214179 (30) × 10²³ mol-1. Per sim­pli­fi­car, se sol arro­do­nir a 6,022 × 10²³, que és sufi­ci­ent per a la majo­ria d'apli­ca­ci­ons.

I ara ve la curi­o­si­tat...

Resulta que quan un mira al cos­mos i més con­cre­ta­ment a la Via Làctia, ens ado­nem que el nom­bre apro­xi­mat d'estre­lles (sols) NE pre­sents en la nos­tra galàxia s'acosta als 500.000 mili­ons d'estre­lles (5x1011) segons els dar­rers càlculs de la ciència astronòmica. També, i després de les dar­re­res des­co­ber­tes del teles­copi Hub­ble de camp ultra­pro­fund, les esti­ma­ci­ons del nom­bre de galàxies NG en l'uni­vers cone­gut (fins allà on ha arri­bat fins ara l'ull del Hub­ble) és d'uns 200.000 mili­ons (2x1011).

Lla­vors, si es com­bi­nen els dos nom­bres ante­ri­ors, NE x NG, per fer una apro­xi­mació del nom­bre d'estre­lles (sols) del nos­tre uni­vers... quin és el resul­tat?

NE x NG = NA

O sigui que el nom­bre d'estre­lles apro­xi­mat de tot l'uni­vers cone­gut fins ara s'acosta sos­pi­to­sa­ment al nom­bre d'Avo­ga­dro... Interes­sant, no?

En con­clusió, una de les cons­tants més impor­tants per regir el micro­cos­mos i tot el que d'ell se'n deriva (entre altres coses la vida intel·ligent), sem­bla que també apa­reix i podria tenir la seva importància en el macro­cos­mos... Coin­cidència... o aquí s'hi amaga quel­com més?

Vostès deci­dei­xen!!!!!!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.