«Avui voto per primera vegada»

La tra­di­ci­o­nal fira de Santa Llúcia que se cele­bra a l'Arboç cada any va estar mar­cada enguany per la con­sulta sobre la inde­pendència. El local habi­li­tat per dur-hi a terme les vota­ci­ons, uns bai­xos d'un domi­cili par­ti­cu­lar del car­rer Sant Rafel, es con­fo­nia, de lluny, amb un dels estands de la fira, a causa del gran nom­bre de per­so­nes que s'arre­ple­ga­ven al seu vol­tant. A banda dels curi­o­sos, que volien saber com anava tot, hi havia els de l'armi­lla groga, mem­bres de l'orga­nit­zació, que van esta­blir unes nor­mes seri­o­ses de segu­re­tat: ningú podia entrar a la sala de vota­ci­ons sense haver ense­nyat prèvia­ment el car­net d'iden­ti­tat. «Ja l'he de treure?», pre­gun­ta­ven alguns veïns sor­pre­sos pel rigor dels orga­nit­za­dors. Això, però, no va dis­su­a­dir ningú d'exer­cir el dret de vot, i la jor­nada va estar mar­cada per un dego­teig cons­tant de veïns de l'Arboç que, apro­fi­tant que pas­se­ja­ven per la fira, o bé havent-hi acu­dit expres­sa­ment, van par­ti­ci­par en la con­sulta. D'altres veïns, però, pas­sa­ven de llarg del local elec­to­ral o només hi fica­ven una mica el nas, com si no els afectés. «Jo no en sé res, d'això del referèndum», asse­gu­rava un veí que només tenia interès en les para­de­tes de la fira de Santa Llúcia. En total van votar poc més de mol per­so­nes, un 23% del total, i un 88% va aga­far la pape­reta del sí.

Un dels orga­nit­za­dors de la con­sulta, Jordi Enric Pàmies, des­ta­cava la nor­ma­li­tat i el civisme amb què es va desen­vo­lu­par la jor­nada. Pàmies també va asse­gu­rar que, tot i els nom­bro­sos car­tells que hi havia en gai­rebé tots els car­rers del muni­cipi, la prin­ci­pal cam­pa­nya va ser el boca-ore­lla, que va ser a càrrec dels volun­ta­ris de la pla­ta­forma L'Arboç Deci­deix. I va fun­ci­o­nar, fins i tot, amb els immi­grats. «Hem fet una cam­pa­nya específica per a ells, els hem anat a bus­car i els hem expli­cat de què va, això, perquè són nous cata­lans que també tenen dret a deci­dir», va mani­fes­tar Pàmies. I per sor­presa seva, la reacció del col·lec­tiu immi­grat va ser molt posi­tiva. «No ens ho esperàvem», va reconèixer Pàmies. Ahir, doncs, molts veïns d'ori­gen magribí o romanès també van anar a votar. És el cas d'Amham­mad Ikouh, que fa divuit anys que viu a Cata­lu­nya i ahir va votar a favor de la inde­pendència. El rao­na­ment sobre el seu vot era ben sen­zill: «M'han dit que és per Cata­lu­nya, i si és per Cata­lu­nya em sem­bla bé.» De fet, ahir era el pri­mer cop que Ikouh exer­cia el dret a vot des que és aquí, tot i que ja té la naci­o­na­li­tat espa­nyola, amb la qual pot votar en qual­se­vol altre procés elec­to­ral. La seva inex­periència en elec­ci­ons, però, es va fer palesa quan, mal­grat la decisió amb què va acce­dir al local elec­to­ral, amb el car­net d'iden­ti­tat a la mà, va haver de pre­gun­tar en diver­ses oca­si­ons com fun­ci­o­nava tot ple­gat.

Però no només els immi­grats van poder votar, ahir, molts per pri­mer cop, sinó que també ho van poder fer els joves de més de 16 anys. Tot i això, a l'Arboç van ser pocs els joves que ahir es van atan­sar a les urnes. Arnau Boro­nat, de dinou anys, va reconèixer que alguns joves de 16 a 18 anys «són pas­so­tes i no vota­ran». De tota manera, Arnau Boro­nat va veure de molt bon ull que es donés aquest dret a par­tir dels 16 anys. «Molts ja tenen consciència política, i està bé que puguin votar», va expli­car. I així, des dels més grans fins als més joves, des dels arbo­cencs i arbo­cen­ques de tota la vida fins als ins­tal·lats més recent­ment, van par­ti­ci­par en la festa de la inde­pendència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.