GIRONÈS

Al Gironès la participació va anar del 23% de Llagostera al 51% de Sant Jordi Desvalls, on no hi va haver cap «no»

»

Ha votat més la gent gran o més la gent jove? Doncs depèn, perquè men­tre en alguns pobles els orga­nit­za­dors asse­gu­ra­ven que ahir havien pas­sat per les urnes pràcti­ca­ment tots els avis, en altres expli­ca­ven que a més d'un li feia por anar a votar «pel que pogués pas­sar». Al Gironès ahir es votava en onze muni­ci­pis: Camp­llong, Bor­dils, Cassà de la Selva, Celrà, Cervià de Ter, Flaçà, Juià, Lla­gos­tera, Llam­bi­lles, Sant Gre­gori i Sant Jordi Des­valls. Es tracta de muni­ci­pis amb pobla­ci­ons molt dife­rents i això es notava en l'ambi­ent dels dife­rents col·legis elec­to­rals. Uns col·legis que ahir més que mai exer­cien com el que són, ja que els més petits, i els no tan petits, hi van rebre una bona lliçó de democràcia. I és que a diferència de la resta d'elec­ci­ons ahir podien seguir tot el procés des de pri­mera línia com acom­pa­nyants dels pares o avis que voluntària­ment feien de mem­bres de les meses i que amb el seu neguit els feien creure que alguna de grossa en pas­sava.

A Lla­gos­tera, abans de dinar gai­rebé hi havia tant ambi­ent dins el Casino on hi havia les meses elec­to­rals com a fora, a la plaça on se cele­brava la fira de Nadal. En una mesa elec­to­ral es va arri­bar a for­mar cua per poder eme­tre el vot, men­tre que a la taula del cos­tat un dels volun­ta­ris de Lla­gos­tera Deci­deix ani­mava a votar per poder asso­lir la xifra «màgica» de 200 vots. No va tar­dar gens i la fita va pro­vo­car els aplau­di­ments i la cele­bració dels pre­sents a la sala.

A dos quarts d'una del mig­dia havien votat 659 per­so­nes a Lla­gos­tera, men­tre que a Cassà a les 11 del matí ja havien pas­sat prop de 600 per­so­nes pel cen­tre recre­a­tiu, con­ver­tit per un dia en col·legi elec­to­ral. Però tant un com l'altre van ser els muni­ci­pis del Gironès amb una par­ti­ci­pació més baixa, del 26,3% a Cassà i del 23,4% a Lla­gos­tera. La par­ti­ci­pació més alta, del 51%, va ser a Sant Jordi Des­valls, on es va orga­nit­zar un ampli pro­grama fes­tiu.

I és que tant allà com a la resta de muni­ci­pis l'ambi­ent que es vivia al vol­tant de la con­sulta era molt fes­tiu. També és veri­tat que hi aju­da­ven els nom­bro­sos actes d'ani­mació que s'havien orga­nit­zat ja fos amb motiu de la votació o amb motiu de La marató de TV3. Perquè en molts muni­ci­pis els col·legis elec­to­rals i els actes de La marató se cele­bra­ven al mateix lloc o en edi­fi­cis veïns. A Camp­llong, per exem­ple, men­tre uns veïns vota­ven al bar del local social, d'altres par­ti­ci­pa­ven al pis de dalt en un tast de vins soli­dari.

La gent també anava a votar amb cara de festa i a diferència d'altres elec­ci­ons ahir no s'ama­ga­ven a l'hora d'aga­far la pape­reta del «sí». «Hi podem posar més d'un «sí» dins del sobre?», pre­gun­tava una veïna de Lla­gos­tera amb cara de múrria. Només hi va posar una pape­reta perquè no volia que el vot fos nul, al con­trari que un veí de Cassà que va tirar pel dret i va intro­duir dins l'urna un plec de pape­re­tes. Però els orga­nit­za­dors ho tenien molt clar: s'apli­ca­rien les matei­xes nor­mes que en altres elec­ci­ons, o sigui que els vots fora del sobre serien nuls.

Sense poder acreditar que un és del poble

Més d'una persona es va quedar ahir sense poder votar per no poder acreditar que era veí del poble. Això va passar per exemple a Celrà, on els últims anys s'hi ha traslladat a viure molta gent de fora que, en molts casos, encara no hi està empadronada i en el seu carnet d'identitat figura una adreça de fora del municipi. És a dir que, tot i l'enuig que això els va provocar, algunes d'aquestes persones es van quedar sense poder votar, tot i que viuen al municipi. A Celrà, el col·legi electoral es va instal·lar en un local municipal que havia estat l'ajuntament.

Subhasta i pica-pica a Llambilles

A Llambilles, els veïns que van anar a votar no només van poder gaudir d'un petit pica-pica que havia posat a disposició l'organització per fer més festiva la diada, sinó que també podien comprar números per participar en un sorteig de dos quadres. L'objectiu del sorteig era recollir diners per cobrir les despeses de la «campanya electoral» per la consulta. La idea era que si sobraven diners es destinarien a La marató de TV3. Les votacions es van fer a l'entrada del pavelló.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.