Política

DAMIÀ DEL CLOT

ALCALDE DE VILASSAR DE MAR (ERC-GXVDM)

“Els alcaldes hem de fer pedagogia del procés”

MARCAT

“Que els feixistes m’assenyalin a casa meva vol dir que, com a alcalde compromès amb la república, estic fent les coses bé”

“Si Madrid no soluciona el tema de les platges és per falta de voluntat política. Tenen diners”

És cert que durant la campanya electoral es tendeix a prometre en excés, però nosaltres no hem estat així. Es farà tot
A mesura que puges el nivell veus polítics allunyats de la realitat del país. I llavors es prenen decisions que costen de justificar
Ens interessa atraure turisme, però sempre que això no topi amb un bé superior que és el dret a l’habitatge digne
El 2015 va con­ver­tir-se en alcalde sense haver gua­nyat les elec­ci­ons, gràcies a un pacte amb Gent per Vilas­sar de Mar. Enguany s’han pre­sen­tat ple­gats i han gua­nyat clara­ment, però han renun­ciat a un pacte esta­ble amb un ter­cer per tenir majo­ria abso­luta i un man­dat més fàcil. Per què?
Diguem que el pacte muni­ci­pal el vam fer abans de les elec­ci­ons, en fer la coa­lició amb Gent per Vilas­sar. Volíem ser la llista més votada i tenir la majo­ria més àmplia pos­si­ble per després anar fent acords pun­tu­als. Ho hem acon­se­guit i ens sen­tim còmodes pac­tant amb Babord, però també ho podem fer amb Junts per Cata­lu­nya o fins i tot amb el PSC. De fet, ni tan sols ens calen els vots, perquè amb l’abs­tenció d’un d’aquests tres par­tits ja tindríem garan­ti­des les vota­ci­ons.
En la presa de pos­sessió va dir que gover­nar en mino­ria durant el pri­mer man­dat els ha con­ver­tit en millor polítics. En quin sen­tit?
Ens ha obli­gat a nego­ciar tots els acords a tots els extrems. Això ens ha donat una pers­pec­tiva de la política muni­ci­pal molt més polièdrica. De vega­des has de cedir coses per tirar enda­vant pres­su­pos­tos o acords que saps que són molt bene­fi­ci­o­sos per a Vilas­sar. Això et fa veure que la política és l’art de posar en comú els dis­sen­sos, més que els con­sen­sos. Assi­mi­lar con­cep­tes de gent amb qui no estàs d’acord ens fa ser millors polítics. Hem vol­gut ser un govern més pro­per al ciu­tadà. I això s’ha traduït en qüesti­ons simbòliques, com ara defu­gir els bal­cons i bai­xar a les pla­ces. Per a mi té una càrrega simbòlica impor­tant.
Després d’un pri­mer man­dat d’ater­ratge a l’Ajun­ta­ment, ara tindrà l’opor­tu­ni­tat d’expan­dir les seves polítiques. Com es notarà al poble?
Par­tim de qua­tre anys en què hem apor­tat molt en eixos impor­tants. Quan vam entrar a l’Ajun­ta­ment, la cul­tura s’havia aban­do­nat i nosal­tres hi hem apos­tat fort com­prant l’Ate­neu. Ens vam com­pro­me­tre amb la par­ti­ci­pació ciu­ta­dana, més enllà de la votació cada qua­tre anys, i per això hem imple­men­tat els pres­su­pos­tos par­ti­ci­pa­tius. Hem fet un ajun­ta­ment més trans­pa­rent i hem inver­tit en mobi­li­tat, fent molts car­re­res de via­nants. Aquests eixos que ens han iden­ti­fi­cat són els que ara volem des­ta­car, i afe­gir-n’hi d’altres com el medi ambi­ent o els ser­veis soci­als per fer un salt qua­li­ta­tiu com a Ajun­ta­ment.
Durant la cam­pa­nya elec­to­ral es pro­me­ten mol­tes coses. Remo­de­lar l’Ate­neu, un altre equi­pa­ment cul­tu­ral nou, ampliar el pavelló espor­tiu, fer un nou gimnàs, millo­rar els camps de fut­bol, con­trac­tar més poli­cia... Però, al final, tot és qüestió de diners, i venim d’un deute acu­mu­lat impor­tant. Es podrà fer tot?
És cert que en cam­pa­nya elec­to­ral es ten­deix a pro­me­tre en excés, però nosal­tres no hem estat així. Tot el que hem dit està pràcti­ca­ment en marxa o pres­su­pos­tat. Quan vam arri­bar ens vam tro­bar una situ­ació molt endeu­tada. Ens vam estrènyer el cin­turó i vam rene­go­ciar tots els deu­tes. Això ens estal­via 2,9 mili­ons d’euros només en interes­sos. Ara tenim capa­ci­tat d’estalvi i diners, cosa que abans no teníem. L’única des­pesa que no podem assu­mir per nosal­tres matei­xos és la reforma de l’Ate­neu, que pot arri­bar als 3 mili­ons d’euros, però espe­rem tro­bar el suport de la Dipu­tació. Som un dels pocs pobles amb 21.000 habi­tants sense un tea­tre en con­di­ci­ons.
Amb el preu de llo­guer pujant cons­tant­ment i amb més pisos turístics que soci­als, Vilas­sar corre el risc de con­ver­tir-se en una ciu­tat dor­mi­tori o d’expul­sar-ne els joves...
L’habi­tatge és una de les pri­o­ri­tats que hem d’afron­tar com a govern. Això passa per fer un pla d’habi­tatge i per man­te­nir la moratòria de pisos turístics fins que no esti­gui enlles­tit. Hi ha pro­jec­tes com els de Can Vives i el solar de les ante­nes que estan enca­llats als jut­jats, però quan es des­en­ca­llin podrem acon­se­guir molt d’habi­tatge de pro­moció pública. En tot cas, s’ha de dir que és una situ­ació que es dona a tot el baix Maresme i que a nosal­tres ens interessa atraure turisme, sobre­tot el fami­liar, que després fa des­pesa a boti­gues i res­tau­rants de Vilas­sar. Però sem­pre que no topi amb un bé supe­rior, que és el dret a l’habi­tatge digne. Això és difícil de casar, però com a govern muni­ci­pal tenim l’obli­gació de fer-ho.
Quin paper creu que ha de jugar el muni­ci­pa­lisme en el procés que hem ini­ciat com a país?
Com que tenim més con­tacte directe amb la gent, hem d’expli­car a tot­hom la importància del procés en l’àmbit econòmic, social, de drets, de democràcia, de benes­tar de les per­so­nes... En rea­li­tat, tre­ba­llem per fer un món millor, soci­al­ment més just. I la inde­pendència seria una molt bona eina per fer-ho pos­si­ble. En el procés s’ha de fer molta peda­go­gia, i això ho podem fer els alcal­des. És la gran força que tenim a escala muni­ci­pal, que ens per­met aquest con­tacte amb les per­so­nes i pots expli­car a la gent les vir­tuts d’una Cata­lu­nya inde­pen­dent.
No obs­tant, hi ha un moment en la cadena política en què el con­tacte amb el poble es perd. I lla­vors arri­ben els can­vis de cri­teri i els pac­tes difícils de jus­ti­fi­car i de com­pren­dre, com a Cale­lla o a Bar­ce­lona...
És cert. Hi ha hagut deter­mi­nats pac­tes con­tra natura que han fet molt mal. De vega­des, fins i tot en el meu par­tit, quan vas pujant de nivell tro­bes alguns polítics molt allu­nyats de la dinàmica del país i pen­ses: com ha pas­sat, això? Després es pre­nen deci­si­ons amb les quals no estàs d’acord, com no fer una llista única en les euro­pees, i et toca a tu defen­sar-ho sobre el ter­reny. No tot el que fa ERC em sem­bla bé, però s’ha d’enten­dre que, si com a humans come­tem errors, com a col·lec­tiu, també.
Vilas­sar es vanta de la seva relació amb el mar, però cada cop costa més gau­dir-ne. Les plat­ges des­a­pa­rei­xen i ara també estan greu­ment amenaçades cons­truc­ci­ons històriques com el Palo­ma­res, les case­tes dels pes­ca­dors...
Els prin­ci­pals pro­ble­mes que hem tin­gut durant aquest man­dat han vin­gut deri­vats de la gestió del lito­ral que, curi­o­sa­ment, es con­trola des de Madrid. L’Estat espa­nyol és el titu­lar de la franja lito­ral i, per tant, és qui mana i qui deci­deix què posts fer, què no pots fer, què s’ha de tan­car i com es ges­ti­ona la platja. Arran del 155 hi ha hagut un canvi d’acti­tud, han endu­rit la posició i ho volen tot a terra. Ges­ti­o­nar això con­tra un Estat espa­nyol que ens té entra­ves­sats i sense tenir res per ofe­rir a canvi és abso­lu­ta­ment com­pli­cat.
Han pas­sat d’un extrem a l’altre...
Va arri­bar un punt en què Madrid fins i tot volia que les bar­ques de pes­ca­dors anes­sin a un port. Nosal­tres hem apor­tat un informe dient que aquest tipus de barca mari­nera està feta per ser a la sorra, com passa a Cale­lla, a Sit­ges i a tants altres llocs. Però ens diuen que ens espa­vi­lem i que la platja és per a tots els espa­nyols. Van començar tan­cant llocs emblemàtics com el nàutic de Cabrera i també ana­ven per les case­tes dels pes­ca­dors de l’espigó de garbí. Nosal­tres vam actuar decla­rant-ho bé d’interès local i fent que la Gene­ra­li­tat ho con­si­derés bé d’interès naci­o­nal perquè així, si algun dia arriba una ordre d’ender­ro­ca­ment, ho puguem fre­nar i allar­gar.
Hi ha poc marge de mani­o­bra, doncs...
L’única espe­rança que tinc és que, quan hi hagi nou govern a Madrid i tot­hom hagi pres pos­sessió, con­vo­caré els alcal­des del baix Maresme per anar a par­lar amb la dele­gada del govern, Teresa Cuni­llera, a veure si fem pressió con­junta i ella ens escolta. A Madrid, a la dele­gació de Cos­tes, encara hi ha gent del PP i no hi pots par­lar. Són molt edu­cats, sí, però no et fan ni cas.
I men­tres­tant, cada cop amb menys sorra a les plat­ges...
Els hem dit mil vega­des que tenim un pro­blema i que, si es fes­sin espi­gons fixos com a Sant Antoni de Calonge, la situ­ació se solu­ci­o­na­ria defi­ni­ti­va­ment. Tenen els diners per fer-ho, així que, si no ho fan, és per falta de volun­tat política. Men­tres­tant, la gent no entén que s’esti­guin abo­cant diners amb la draga i no fent espi­gons. La gent no ho entén! I tenim mar però no el podem fer ser­vir. Les dut­xes les aca­bem de posar quan ja feia un mes que anava la tem­po­rada de bany. Els veïns poden pen­sar que a l’Ajun­ta­ment hem anat tard i fem les coses mala­ment, però tot és una qüestió de per­mi­sos i lici­ta­ci­ons que no depe­nen de nosal­tres. Aquesta és la rea­li­tat. Per a ells no som una pri­o­ri­tat, i com més ens puguin pute­jar, més ens pute­ja­ran. Aquí hi ha una qüestió política, i la qüestió política no és raci­o­nal. La solució a tot ple­gat seria que, en comp­tes de l’Estat, això ho ges­tionés la Gene­ra­li­tat. Però com que ara a Madrid no ens neces­si­ten, no podem fer-hi res.
Vostè va ser víctima d’un atac fei­xista. Li van dei­xar un vàter amb llaços grocs i pin­ta­des a la porta de casa seva. Com afecta un fet així, en l’aspecte per­so­nal?
Jo tinc una manera d’enten­dre la política muni­ci­pal de molta pro­xi­mi­tat, vull ser un alcalde obert i pla­ner, no de des­pat­xos i bal­cons. Quan vas pel car­rer la gent t’atura per comen­tar-te coses i, quan el procés era més calent, fins i tot em van arri­bar a insul­tar. T’aca­bes endu­ent els pro­ble­mes a casa i, en alguns casos, com fa poc amb un des­no­na­ment, t’impli­ques més del que et toca­ria i aca­bes fent fun­ci­ons d’advo­cat. Quan va pas­sar allò, quan veus que t’asse­nya­len, que saben qui ets i on vius, pen­ses “només em fal­tava això”. Però també t’ado­nes que, com a alcalde inde­pen­den­tista i com­promès amb el país i amb la república que ets, ho estàs fent bé. Perquè, si no, no t’asse­nya­la­rien. I lla­vors el que vaig inten­tar és pas­sar la pilota al jut­jat. Quan es tracta d’anar con­tra nosal­tres, la justícia va molt ràpida. Però per defen­sar-nos, va tot molt lent. Jo veia que les denúncies aïlla­des no acon­se­guien res i s’arxi­va­ven. Per això vaig impul­sar una macro­denúncia amb altres alcal­des de la zona que havien patit fets simi­lars. Tot i que són fets aïllats, és un feno­men glo­bal. És un asset­ja­ment con­tra una ide­o­lo­gia i una deter­mi­nada manera de gover­nar.
S’hi veu molt de temps, a l’alcal­dia?
Pre­ci­sa­ment perquè aquesta manera de gover­nar és molt intensa, la meva volun­tat era fer un cicle de dos man­dats. Per això, ara mateix, no tinc pre­visió de tor­nar-hi.

Un advocat amb passió per les lletres i pel verd

Damià del Clot Trias (Vilassar de Mar, 1973) és advocat de professió i escriptor per vocació. Com tants altres vilassarencs, treballava a Barcelona fins que, cansat dels feixucs desplaçaments diaris, va obrir un despatx a Mataró per guanyar qualitat de vida. I un temps preciós que ha pogut invertir en una de les seves passions: l’escriptura. Ha publicat diferents assajos de caire polític i jurídic, però també d’altres més lleugers en què reflexiona sobre una de les seves passions, les sèries televisives de caire polític. Més recentment ha saltat a la ficció i és autor de novel·les de diferents gèneres. Notes d’un viatge a l’infern, una crònica negra inspirada en un crim real, i el relat generacional Absolut taronja, que va obtenir el premi Fiter i Rossell del govern d’Andorra, en són alguns exemples. Fa pocs dies, coincidint amb la festa major, se l’ha vist amb la indumentària verda dels pagesos, que han guanyat els mestres d’aixa (taronges) i els pescadors (blaus) guarnint el poble amb els seus colors. El verd, com el bàsquet, també el du al cor: és seguidor de la Penya i dels Celtics de Boston.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia