judicialització del procés
L'Ajuntament de Torredembarra retira l'estelada i penja la bandera espanyola
L'alcalde acata personalment l'ordre judicial
El republicà Eduard Rovira vol consensuar amb els altres grups com actuar davant l'altra sentència que obliga el consistori a penjar la fotografia del rei en un lloc preferent de la sala de plens
L'alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira (ERC), ha retirat aquest dimecres la bandera estelada que onejava a l'Ajuntament i ha penjat la bandera espanyola al costat de l'entrada de l'edifici.
Rovira ha donat compliment personalment a la sentència dictada pel Jutjat Contenciós número 1 de Tarragona arran d'un contenciós interposat per la Delegació del govern espanyol a Catalunya. Ha hissat la rojigualda en un dels pals situats al costat de l'entrada al consistori. Just a sota, al mateix pal, hi ha situat la senyera i, en un altre pal, la bandera de Torredembarra.
L'alcalde ha explicat en roda de premsa que ha posat la senyera sota la bandera espanyola per denunciar el domini de l'Estat sobre Catalunya, tal com es feia en les batalles navals quan un vaixell era conquerit. Segons ha relatat, el vaixell “ocupat” per un altre navegava fins a port amb el pavelló del vencedor damunt el seu. El republicà ha puntualitzat que aquest gest no és “de submissió ni d'acceptació de la derrota“, sinó que vol “simbolitzar que tenim ganes d'arribar més enllà i de recuperar les llibertats, com ho reivindiquem l'Onze de Setembre”.
El batlle ha opinat que la bandera espanyola “és un retall” i “està inspirada” en la bandera de Catalunya.
L'estelada, “jubilada”
Aquest matí el consistori ha despenjat, també per ordre judicial, l'estelada que onejava al capdamunt de l'edifici en un pal “no oficial”. L'alcalde ha dit que “ja estava velleta i li tocava la jubilació” i no ha descartat tornar a penjar-la en un futur, però de forma “temporal”.
Rovira ha reconegut que, en part, s'esperaven aquesta resolució judicial, després de la denúncia interposada l'agost del 2015 per part de la Delegació del govern espanyol a Catalunya. En canvi, s'ha mostrat sorprès pel fet que el jutge basat la seva decisió en resolucions de la Junta Electoral Central per a períodes electorals. Malgrat tot, ha assenyalat que descarten recórrer la sentència de les banderes perquè no tindria recorregut. El batlle ha lamentat que, abans d'arribar a l'alcaldia, “no s'havia queixat mai ningú”
La sentència obliga l'Ajuntament a col·locar “en un lloc d'honor” la bandera d'Espanya i a retirar l'estelada. En el text, el magistrat recorre a la definició de “bandera partidista” que n'ha fet el Tribunal Suprem.
La resolució també condemna el consistori a pagar les costes del procediment, amb un màxim de 300 euros. Quan l'alcalde va decidir penjar l'estelada al terrat de l'Ajuntament, va anunciar que assumiria de forma personal qualsevol conseqüència. Avui ha reafirmat el seu compromís i que la multa la pagarà ell i no els contribuents, així com totes les conseqüències que se'n derivin.
Fotografia del rei
L'Ajuntament encara no ha acatat una altra sentència, en aquest cas del Jutjat Contenciós número 2 de Tarragona, que declara nul l'acord del Ple municipal de 31 de juliol de 2015 pel qual la fotografia del rei Felip VI es va ubicar sobre la porta de sortida de la sala de plens i amb una mida reduïda. Rovira ha justificat que vol consensuar amb els altres grups quines accions emprèn davant aquesta sentència.
Es dóna el cas que, al costat de Felip VI, hi ha una fotografia també de mida carnet de l'expresident Artur Mas. L'alcalde ha explicat que, com que intuïen que hi hauria alguna resposta judicial, ja no van substituir-la per la del president Carles Puigdemont.
La sentència, que respon a una denúncia de l'Advocacia de l'Estat, ordena al consistori que col·loqui una imatge del monarca d'almenys 29x20 centímetres en un “lloc preferent” de la sala de plens. Rovira s'ha mostrat sorprès pel fet que la magistrada suggereixi la mida que ha de tenir la fotografia del monarca, “quan la llei no diu res de les mides que ha de tenir”.