Política

repressió policial l'1-O

Invasió no subtil

El pla policial contra el referèndum va preveure una primera actuació selectiva i contundent per infondre temor i desmobilitzar

Els primers agents desplaçats als col·legis van rebre l’ordre d’entrar-hi tot i haver advertit de les evidents dificultats per actuar

La Policía Nacional va aturar la seva acció després de dinar i la Guàrdia Civil va continuar

Les imatgesviolentes van alertar els comandaments policials ja a mig matí
La Policía Nacionales va centrar en les ciutats i la Guàrdia Civil va escombrar els pobles

Hi ha con­tes que fan somiar i con­tes que

no dei­xen dor­mir. Con­tes inven­tats i històries que millor que fos­sin un conte, però són reals, dolo­ro­sa­ment verídiques. La ciu­ta­da­nia de Cata­lu­nya va ser víctima diu­menge pas­sat de l’actu­ació poli­cial més bru­tal i humi­li­ant des del res­ta­bli­ment de la democràcia, i hau­ria pogut ser encara molt pit­jor si els màxims res­pon­sa­bles del dis­po­si­tiu des­ple­gat per repri­mir el referèndum d’auto­de­ter­mi­nació no hagues­sin deci­dit aixe­car el peu de l’acce­le­ra­dor a par­tir de pri­mera hora de la tarda.

La llista de gai­rebé 900 per­so­nes lesi­o­na­des per la Policía Naci­o­nal i la Guàrdia Civil s’hau­ria mul­ti­pli­cat si l’acció repres­siva hagués con­ti­nuat amb tota la inten­si­tat fins a l’hora de tan­car els col·legis elec­to­rals com estava pre­vist en un pri­mer moment. És una evidència que la cru­esa de les imat­ges trans­me­ses pels mit­jans de comu­ni­cació i les xar­xes soci­als des de pri­mera hora del matí i les pri­me­res reac­ci­ons d’indig­nació, a Cata­lu­nya, Espa­nya i l’estran­ger, van obli­gar a can­viar el rumb del dis­po­si­tiu i a enfun­dar por­res i guar­dar esco­pe­tes de pilo­tes de goma.

Això és el que va pas­sar a par­tir de pri­mera hora de la tarda, quan els com­bois poli­ci­als que van pen­ti­nar Bar­ce­lona des de pri­mera hora del matí es van atu­rar en espera de noves ordres, que, quan els van arri­bar, van ser amb el mana­ment de reti­rar-se. Tot i la com­pa­rei­xença d’Enric Millo a mig matí en què va ava­lar l’actu­ació poli­cial, el cert és que els coman­da­ments del dis­po­si­tiu de seguida es van mos­trar incòmodes per la bru­ta­li­tat de les imat­ges. Cap a les onze del matí van aparèixer els pri­mers dub­tes, però les càrre­gues es van man­te­nir fins a pri­mera hora de la tarda. La de la una de la tarda és, per exem­ple, una de les últi­mes acci­ons, i també de les més vio­len­tes, quan un esco­pe­ter de la Policía Naci­o­nal va treure l’arma per la fines­tra d’un furgó, a l’avin­guda Foix de Sarrià de Bar­ce­lona, i va dis­pa­rar, sense pro­jec­til, apun­tant con­tra els ciu­ta­dans que hi havia con­cen­trats davant l’escola Orlan­dai.

L’ordre de parar va arri­bar només a la Policía Naci­o­nal, ja que els diver­sos des­ta­ca­ments de guàrdies civils des­ple­gats pel ter­ri­tori van con­ti­nuar amb la per­se­cució de votants i urnes entrada la tarda. A Sant Celoni, s’hi van pre­sen­tar a quarts de sis, men­tre que al muni­cipi de Sant Ramon, a la comarca de la Segarra, la columna de guàrdies civils hi va fer entrada a quarts de cinc. Tot i que el coman­da­ment del dis­po­si­tiu tenia com a màxim res­pon­sa­ble el coro­nel gene­ral de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos, el cert és que les ordres que els van arri­bar a un cos i a l’altre no van ser les matei­xes.

En el dis­seny del dis­po­si­tiu, poli­cies i guàrdies civils tenien assig­nats àmbits d’actu­ació dife­rents. El Cuerpo Naci­o­nal de Policía es va des­ple­gar a les grans ciu­tats del país, amb una espe­cial dedi­cació a la ciu­tat de Bar­ce­lona, on es va actuar sobre 26 punts de votació, men­tre que la Guàrdia Civil es va des­ple­gar a l’àmbit rural i va entrar en pobles molt petits.

Les ordres dona­des al dis­po­si­tiu poli­cial con­sis­tien a inu­ti­lit­zar els col·legis elec­to­rals fent ús de la força si era neces­sari. El que és evi­dent és que, en els pri­mers moments, els agents des­ple­gats pels diver­sos punts del país van que­dar sor­pre­sos i també des­bor­dats per la gran quan­ti­tat de gent con­cen­trada amb acti­tud pacífica i resis­tent davant dels col·legis elec­to­rals.

La mura­lla humana que es van tro­bar poli­cies i guàrdies civils va fer aflo­rar dub­tes sobre com havien d’actuar, com havien d’apli­car el prin­cipi de pro­por­ci­o­na­li­tat que ha de guiar sem­pre l’acció poli­cial i com havien de com­plir el mana­ment de la jut­gessa que dema­nava no alte­rar la nor­mal con­vivència. En aquest sen­tit, un coman­da­ment poli­cial de la ciu­tat de Girona des­plaçat al col·legi Verd va expres­sar els seus dub­tes, a través del sis­tema de comu­ni­cació intern, sobre la pos­si­bi­li­tat d’entrar al cen­tre davant de tanta gent, men­tre que, a Bar­ce­lona, el dis­po­si­tiu des­ple­gat davant del col·legi Ramon Llull també va tenir molts dub­tes sobre com havia de pro­ce­dir. En aquesta escola del car­rer Con­sell de Cent de Bar­ce­lona, amb cen­te­nars de per­so­nes con­cen­tra­des a l’entrada del recinte, votants i poli­cies van estar cara a cara durant mitja hora, en molts moments en silenci, des de l’arri­bada del des­ta­ca­ment –a quarts de nou– fins que es van pro­duir les pri­me­res càrre­gues. Una gra­vació pen­jada a la xarxa Peris­cope, de Romina Peñate, mos­tra com, durant aquesta estona llarga, la poli­cia dubta de la manera com ha d’actuar i final­ment, i per les ordres rebu­des, s’entra per la força.

L’actu­ació poli­cial en aquest punt de la ciu­tat de Bar­ce­lona va ser espe­ci­al­ment dura, perquè, després de col­pe­jar tot tipus de ciu­ta­dans, també gent gran, de vio­len­tar l’entrada de l’escola i d’endur-se les urnes, el dis­po­si­tiu en reti­rada va aca­bar car­re­gant amb les por­res con­tra un grup de ciu­ta­dans que van seure a terra, al car­rer Sar­de­nya, i dis­pa­rant bales de goma. En aquest punt és on es va lesi­o­nar un home a l’ull amb una pilota dis­pa­rada a molt poca distància. Per l’ús d’aquesta munició anti­dis­tur­bis, que el Par­la­ment de Cata­lu­nya va pro­hi­bir arran del cas Ester Quin­tana, diu­menge també van resul­tar feri­des altres per­so­nes.

L’escola Ramon Llull és una de les que figu­ra­ven en el pla d’assalt poli­cial de pri­mera hora del matí. El Minis­teri de l’Inte­rior sosté que la Policía Naci­o­nal i la Guàrdia Civil van actuar en cons­ta­tar la inacció dels Mos­sos d’Esqua­dra, però el cert és que la poli­cia de la Gene­ra­li­tat es va pre­sen­tar a pri­mera hora del matí al col·legi de Sant Vicenç dels Horts, on votava Oriol Jun­que­ras, i al cap del dia va fer tan­car 500 dels gai­rebé 600 col·legis elec­to­rals on van actuar les for­ces poli­ci­als.

La pri­mera onada d’atacs poli­ci­als, a quarts de nou del matí, va ser la més pla­ni­fi­cada i també la més con­tun­dent. Vol­gu­da­ment es va voler que el pri­mer cla­te­llot poli­cial al referèndum fos en punts emblemàtics per des­mo­bi­lit­zar i trans­me­tre el mis­satge que la votació havia estat des­man­te­llada. De manera simultània, efec­tius de la Policía Naci­o­nal i la Guàrdia Civil van col­pe­jar els col·legis elec­to­rals on havien de votar Car­les Puig­de­mont, Carme For­ca­dell, Artur Mas i Josep Lluís Sal­vadó.

Un cop els agents van rebre l’ordre de l’assalt, va que­dar clar que l’ús de la força no seria con­tin­gut, més aviat al con­trari. En mol­tes de les càrre­gues poli­ci­als de les quals es va reco­llir tes­ti­moni gràfic es veuen acci­ons poli­ci­als il·legals, com l’ús de por­res per col­pe­jar el cap de les per­so­nes i el llançament de pilo­tes de goma a molt curta distància i apun­tant direc­ta­ment a les per­so­nes.

Una de les acci­ons més vio­len­tes la va pro­ta­go­nit­zar un vehi­cle de la Guàrdia Civil que va fer la intenció d’enves­tir dos mani­fes­tants que s’hi havien posat davant de manera pacífica, a Sant Car­les de la Ràpita, per bar­rar-los el pas. Aquest com­boi va aca­bar ape­dre­gat pels veïns i la imatge ha estat uti­lit­zada pel Minis­teri de l’Inte­rior per argu­men­tar que les agres­si­ons les van rebre els agents i no la gent que volia votar.

En el con­junt de les imat­ges que el minis­teri ha difós amb aquesta intenció, no hi apa­reix la d’un home de Sant Esteve Ses­ro­vi­res que en aquest cas sí que es va com­por­tar de manera vio­lenta amb un agent de la Guàrdia Civil que era a terra. Aquest home va ser detin­gut, però, sor­pre­nent­ment, ahir encara no havia pas­sat a dis­po­sició judi­cial del jut­jat de Mar­to­rell, on per­to­ca­ria.

El des­ple­ga­ment de la poli­cia espa­nyola va ser ine­xis­tent al nord del país, des de la Gar­rotxa fins a la Val d’Aran. Van evi­tar també Osona i el Bar­ce­lonès nord. A Bar­ce­lona, van pas­sar de llarg dis­tric­tes com­ba­tius com el Poble­nou, Gràcia i Sants, i van escom­brar l’Eixam­ple, Sarrià i Nou Bar­ris. Aquí, a l’escola Tomàs Moro, els votants van donar una lliçó. Van rebre la poli­cia asse­guts a terra, en silenci i amb les mans enlaire. Quan van mar­xar, una voluntària va anun­ciar que havien sal­vat els vots donant als agents una urna amb pape­re­tes en blanc. Entre aplau­di­ments es va repren­dre la votació. Enginy con­tra por­res.

Disparant contra els votants

L’avinguda Foix de Barcelona, al barri de Sarrià, molt a prop del convent dels Caputxins, va ser l’escenari d’un dels episodis de més desproporció en l’ús de la força policial i, per extensió, de màxima brutalitat. L’escopeter d’un dels furgons policials que van anar fins a l’escola Orlandai va disparar, sense munició (a la imatge inferior s’aprecia la fogonada), contra la gent que hi estava concentrada i que demanava calma, com es veu a la imatge superior. El tret es va produir en plena maniobra d’evasió del comboi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia