Política

La Coordinadora de Forces Polítiques (1969)

i demà: L’Assemblea de Catalunya (1971)

Units contra Franco

El desembre de l’any 1969 es constitueix la Comissió Coordinadora de Forces Polítiques de Catalunya, la primera plataforma unitària després de la fi de la Guerra Civil

El nou ens neix amb la vocació d’esdevenir una alternativa democràtica al règim franquista i recuperar la unitat d’acció dels partits

La ComissióCoordinadora de Forces Polítiques posarà les bases de l’Assemblea de Catalunya

A mit­jan anys sei­xanta, el fran­quisme se sent en con­di­ci­ons de con­so­li­dar el règim i garan­tir la seva per­pe­tu­ació. Mal­grat les ten­si­ons soci­als gene­ra­des, el crei­xe­ment econòmic és qua­li­fi­cat de “mira­culós” per part dels seus pane­gi­ris­tes i per­met insu­flar oxi­gen a un règim caduc. El juliol de 1965 es dona a conèixer la com­po­sició del vuitè govern de Franco, en què es con­firma, en parau­les de l’his­to­ri­a­dor Borja de Riquer, “l’aposta del règim per la bar­reja de des­ar­ro­llismo neo­ca­pi­ta­lista, pseu­do­li­be­ra­lit­zació política i auto­ri­ta­risme bàsic”. En el seu intent de millo­rar la imatge exte­rior, el règim assaja alguns intents d’obrir tímida­ment les fines­tres. Es tracta d’allò que es qua­li­fi­carà com a aper­tu­rismo i que tindrà com a peces prin­ci­pals la llei de premsa i impremta del març de 1966 i, sobre­tot, el pro­jecte de llei orgànica de l’Estat. Tot i que la pro­pa­ganda ofi­cial la des­criu com “una nova cons­ti­tució”, es tracta d’un sim­ple ren­tat de cara que no can­via la car­cassa de la dic­ta­dura: la ter­mi­no­lo­gia tota­litària des­a­pa­reix, les enti­tats fei­xis­tes són agru­pa­des amb el qua­li­fi­ca­tiu de “Movi­mi­ento Naci­o­nal” i s’accepta “el con­trast de parers sobre l’acció política, dins els prin­ci­pis del Movi­mi­ento”. Una paràfrasi dar­rere la qual no hi ha ni la lega­lit­zació de l’opo­sició política ni res d’allò que defi­neix un sis­tema democràtic.

En tot cas, la supo­sada aper­tura durarà ben poc. El 24 de gener de 1969, amb l’excusa de com­ba­tre “l’orgia del nihi­lisme, anar­quisme i deso­bediència” (segons les parau­les del minis­tre d’Infor­mació i Turisme, Manuel Fraga Iri­barne) impe­rant a la Uni­ver­si­tat, s’ini­cia una onada repres­siva indis­cri­mi­nada que esva­eix qual­se­vol dubte sobre l’essència i la volun­tat de per­pe­tuar la dic­ta­dura. Les deten­ci­ons, en molts casos acom­pa­nya­des de tor­tu­res, se suc­ce­ei­xen en una espi­ral de boge­ria desen­fre­nada, es prac­ti­quen escor­colls a les edi­to­ri­als i es res­ta­bleix la cen­sura prèvia de premsa. Dos mesos després, les auto­ri­tats fran­quis­tes deci­dei­xen aixe­car l’estat d’excepció després de pro­cla­mar, tri­om­fal­ment, que “s’ha des­ar­ti­cu­lat total­ment el PSUC, ja que els prin­ci­pals diri­gents estan cap­tu­rats o han fugit”.

La inten­si­fi­cació repres­siva del fran­quisme afa­vo­reix l’apro­pa­ment de les for­ces democràtiques i la pro­li­fe­ració de les pro­pos­tes unitàries. Durant molts anys, l’opo­sició anti­fran­quista es tro­bava frag­men­tada i sense cap mena de con­nexió amb la rea­li­tat social del país. És en aquest con­text quan neix la Comissió de Soli­da­ri­tat, un ins­tru­ment que cana­lit­zarà l’ajut als pre­sos polítics i els repre­sa­li­ats, sovint amb la com­pli­ci­tat de l’Església. A banda d’aquest ins­tru­ment, també emer­gei­xen les ini­ci­a­ti­ves de caràcter uni­tari, que inten­ten superar la ino­perància de l’antic Con­sell de For­ces Democràtiques pre­si­dit per l’antic diri­gent d’Acció Cata­lana, Claudi Amet­lla, des de 1958 fins a 1968. La pri­mera ini­ci­a­tiva remar­ca­ble és la Taula Rodona, cre­ada el 1966. Para­do­xal­ment, la pro­posta neix en un moment en què la frag­men­tació i les llui­tes dels par­tits anti­fran­quis­tes arri­ben al paro­xisme. L’impuls d’aquest pri­mer ins­tru­ment per­metrà esta­blir les bases de la Comissió Coor­di­na­dora de For­ces Polítiques de Cata­lu­nya (CCFPC), el pri­mer ins­tru­ment de coor­di­nació par­ti­dista després de la fi de la Guerra Civil. Les nego­ci­a­ci­ons per cons­ti­tuir la Comissió s’ini­cien l’any 1967 a par­tir de la pro­posta feta pel Front Naci­o­nal de Cata­lu­nya en un docu­ment que duu el títol de La uni­tat a través de l’acció i en què es for­mula un plan­te­ja­ment estratègic sobre la neces­si­tat d’incloure els comu­nis­tes en les instàncies unitàries cata­la­nes.

El procés de ges­tació no ha estat gens sen­zill. El prin­ci­pal obs­ta­cle ha estat superar el tra­di­ci­o­nal aïlla­ment a què ha estat sotmès el PSUC en els orga­nis­mes polítics d’uni­tat cata­lana. En el seu die­tari, Joan Colo­mi­nes té molt clar que aquest arra­co­na­ment “ha estat un error que ara, sor­to­sa­ment, cor­re­gim. I cal fer-ho perquè amb això pre­fi­gu­rem la Cata­lu­nya del futur, que ha de ser un mosaic d’opci­ons polítiques sense res­tricció”. Les vin­cu­la­ci­ons del PSUC amb el PCE han estat objecte de crítica per part d’ERC i UDC; i ha estat neces­sari que cadas­cun d’aquests par­tits ban­degés els sec­tors que n’eren con­tra­ris, però final­ment el camí ha estat des­bros­sat”.

El 25 de febrer de 1968 es duu a terme la reunió que cul­mina “dies i dies de tre­ball en reu­ni­ons, en comis­si­ons, en el si de cadas­cun dels par­tits, per ela­bo­rar els cri­te­ris d’aquest nou orga­nisme, que ha de repre­sen­tar la con­so­li­dació de la política unitària a Cata­lu­nya”, segons el tes­ti­moni d’un dels assis­tents, Joan Colo­mi­nes. La tro­bada se cele­bra en un mas del Ven­drell, pro­pi­e­tat de Joan Raventós. És un dia plujós i els car­rers de la vila estan enfan­gats de dalt a baix. Els repre­sen­tants de cada par­tit arri­ben a la reunió en comp­ta­go­tes. A la tro­bada, no hi assis­tei­xen els repre­sen­tants d’Esquerra Repu­bli­cana, però aca­ba­ran par­ti­ci­pant en la Comissió. En canvi, sí que hi ha mem­bres del Movi­ment Soci­a­lista, el Par­tit Soci­a­lista Uni­fi­cat, el Front Naci­o­nal i Unió Democràtica. Després d’exa­mi­nar els docu­ments, es fan les anàlisis polítiques de rigor i s’apro­ven els docu­ments. Després de la reunió, els assis­tents aban­do­nen el mas per la porta del dar­rere i de dos en dos. Però, mal­grat les pre­ven­ci­ons per elu­dir els con­trols poli­ci­als, es pro­du­eix un fet anecdòtic i alguns dels assis­tents aca­ben coin­ci­dint invo­luntària­ment en un res­tau­rant de la població del Penedès.

Pocs dies després, con­cre­ta­ment el 3 de juliol de 1968, la Comissió aprova la seva Decla­ració política, que donarà a conèixer el desem­bre de 1969. La prin­ci­pal rei­vin­di­cació que apa­reix en aquest docu­ment fa referència a l’esta­bli­ment d’una alter­na­tiva democràtica al vol­tant del reco­nei­xe­ment de les lli­ber­tats indi­vi­du­als; la pro­mul­gació d’una amnis­tia gene­ral “que haurà d’afec­tar les res­pon­sa­bi­li­tats polítiques fins al moment de la pro­mul­gació”; la lli­ber­tat sin­di­cal i el dret de vaga; l’adopció de “mesu­res imme­di­a­tes per millo­rar la situ­ació de les mas­ses tre­ba­lla­do­res i per resol­dre els pro­ble­mes més urgents que el país té plan­te­jats en els aspec­tes social i econòmic”; el res­ta­bli­ment de l’Esta­tut de Núria “com a punt de par­tida perquè el poble català pugui deci­dir lliu­re­ment el seu futur, i rei­vin­di­car també el dret que tenen la resta de pobles de l’Estat espa­nyol a l’auto­de­ter­mi­nació, i, final­ment, la con­vo­catòria d’unes corts cons­ti­tu­ents ele­gi­des a par­tir del sufragi uni­ver­sal i que per­me­tin defi­nir el futur de les ins­ti­tu­ci­ons polítiques de l’Estat espa­nyol i posin fi “al període pro­vi­si­o­nal”.

Tot i les espe­ran­ces dipo­si­ta­des en aquest nou ins­tru­ment, el règim con­ti­nua donant mos­tres de fer­mesa fins i tot després d’aixe­car l’estat d’excepció. El 22 de juliol de 1969, Franco nomena suc­ces­sor el príncep Joan Car­les de Borbó, qui aquell mateix dia jura “fide­li­tat als prin­ci­pis del Movi­mi­ento Naci­o­nal i altres lleis fona­men­tals del Regne”. I, poques set­ma­nes després, nomena un nou govern en què es reforça la figura de l’almi­rall Car­rero Blanco, que es vanta públi­ca­ment del seu immo­bi­lisme i del menys­preu al “sis­tema demo­li­be­ral de democràcia inorgànica sobre la base fona­men­tal dels par­tits polítics”; una manera recar­go­lada de par­lar d’auto­ri­ta­risme. L’almi­rall, a més a més, res­sus­cita el llen­guatge més carca del règim, amb una obsessió malal­tissa per “la ofen­siva sub­ver­siva des­en­ca­de­nada pel comu­nisme” i un rebuig “a la pro­pa­ganda libe­ral que la maçone­ria patro­cina”.

En qual­se­vol cas, aquest pri­mer ins­tru­ment que repre­senta la Comissió Coor­di­na­dora de For­ces Polítiques de Cata­lu­nya no serà sufi­ci­ent per superar la des­con­nexió entre aques­tes i el con­junt de la població; però com a mínim per­metrà refer els ponts entre les for­ma­ci­ons polítiques. De fet, és a par­tir de la nova dinàmica ence­tada i de la cons­ta­tació que el règim fran­quista es troba a les aca­ba­lles (mal­grat els intents de garan­tir la suc­cessió a través de figura de Joan Car­les de Borbó) que la Comissió es deci­deix a fer un nou pas i llança el pro­jecte d’una assem­blea unitària en què no només par­ti­ci­pin els par­tits polítics, sinó també les asso­ci­a­ci­ons de drets humans, els sin­di­cats, els grups cris­ti­ans de base i les enti­tats de pro­fes­si­o­nals libe­rals i dels estu­di­ants. Es tracta, en altres parau­les, de sumar els par­tits polítics a aquells col·lec­tius que han dut el pes de la lluita anti­fran­quista en els dar­rers anys amb l’objec­tiu de defi­nir un pro­grama de mínims i lide­rar la lluita con­tra el règim fran­quista. En aquell moment es va començar a ges­tar l’Assem­blea de Cata­lu­nya; en parau­les de l’his­to­ri­a­dor Josep Benet, “el movi­ment uni­tari més ampli impor­tant de tota la història de Cata­lu­nya”.

5

De la Taula al Consell
Tot i el significat de la Comissió Coordinadora de Forces Polítiques, és la Taula Rodona (1966) la que inicia un nova etapa de política unitària, que, malgrat els alts i baixos en allò que fa referència a l’activitat, la representativitat i la permeabilitat de les reivindicacions polítiques i socials, va mantenir la seva continuïtat amb denominacions i formes diferents: Taula Rodona (1966), Comissió Coordinadora de Forces Polítiques (1969), Assemblea de Catalunya (1971) i Consell de Forces Polítiques de Catalunya (1975).
L’Assemblea d’Intel·lectuals
A finals de 1969, el mateix any en què es constitueix la Comissió Coordinadora de Forces Polítiques, la duresa del règim és extrema. El dia 12 de desembre una manifestació a Barcelona és reprimida amb extrema duresa, i, l’endemà, es reuneix a Montserrat l’Assemblea d’Intel·lectuals. El monestir es converteix, en paraules de Pere Portabella, en “el centre de l’atenció internacional de la resistència democràtica, antifranquista i nacionalista d’aquell moment”. Acabada la tancada, s’inicia una repressió ferotge.
BORJA DE RIQUER I PERMANYER HISTORIADOR

“Les demandes de la Comissió tornen a tenir actualitat”

Pere Bosch i Cuenca

El professor Borja de Riquer (Barcelona, 1945) té diverses síntesis dedicades al període franquista, entre les quals destaquen el llibre El franquisme i la transició democràtica, VII volum de la Història de Catalunya dirigida per Pierre Vilar (1989, en aquest cas, conjuntament amb Joan B. Culla), i La dictadura de Franco (2010), IX volum de la Historia de España dirigida per Josep Fontana i Ramon Villares.

Què representa la creació de la Coordinadora de Forces Polítiques des d’un punt de vista de lluita antifranquista i d’acció unitària?
Responia a la nova realitat de la lluita antifranquista existent a Catalunya des de mitjan aquesta dècada. En efecte, tant la gran mobilització que va suposar el nou moviment universitari, concretat en la creació del Sindicat Democràtic d’Estudiants, com les notables lluites i mobilitzacions de treballadors impulsades per les també noves Comissions Obreres havien canviat notablement la panoràmica de l’antifranquisme. Ara, finalment, eren centenars i fins milers de ciutadans els que sortien al carrer a protestar o endegaven lluites reivindicatives als seus llocs de treball i estudi. Aquestes lluites eren impulsades bàsicament per forces clandestines d’esquerres, especialment pel PSUC, el partit dels comunistes catalans, el Front Obrer de Catalunya (FOC), un nou partit marxista, però no comunista ni socialdemòcrata, i per noves organitzacions de l’extrema esquerra. El dur estat d’excepció imposat pel règim franquista el gener de 1969, que va suposar centenars de detencions de militants antifranquistes, va evidenciar que calia avançar també en el camp de l’acció i de la lluita unitària. Ja l’any 1966 s’havia creat la Taula Rodona com a organisme comú de solidaritat amb tots els represaliats de la dictadura, però tenia un caràcter relativament provisional i estava mancat d’un programa polític concret. Per això a finals de 1969 cinc formacions clandestines, de dispar influència en l’acció antifranquista, van decidir crear la Comissió Coordinadora amb un programa unitari de quatre punts: les llibertats polítiques, l’amnistia, el restabliment provisional de l’Estatut d’Autonomia de 1932 i la convocatòria d’unes corts constituents per decidir el futur polític en democràcia. Integraven inicialment aquesta Comissió dues formacions històriques, ERC i UDC, el FNC, el MSC i el PSUC.
Hi havia algun antecedent remarcable des de la fi de la Guerra Civil?
El precedent anterior més pròxim era l’anomenat Comitè Ametlla de principis dels anys seixanta, creat a iniciativa del polític republicà Claudi Ametlla, però que només agrupava partits històrics gairebé “testimonials” amb reduïda presència en les lluites socials, com ara Acció Catalana, Esquerra Republicana i Unió Democràtica. També eren en aquest Comitè el FNC i el MSC, però el van abandonar en evidenciar-se que les tres esmentades organitzacions històriques es negaven a tenir relacions estables amb el PSUC i el FOC.
Què destacaria de la seva actuació o propostes?
Respecte de la seva actuació es pot dir que, després de les mobilitzacions de l’any 1970 amb motiu del Judici de Burgos, la Comissió Coordinadora va veure la necessitat de fer un pas endavant en el terreny polític i crear un organisme clandestí més ampli com seria l’Assemblea de Catalunya, constituïda el novembre de 1971. La Comissió Coordinadora va ser durant uns primers moments el nucli director de l’Assemblea.
Podem extreure alguna lliçó d’aquell instrument des de la perspectiva actual?
No es poden comparar èpoques tan dispars com l’actual i la dels anys seixanta. De tota manera la recent intervenció de la Generalitat pel govern de Madrid i el fet que hi hagi avui presoners per qüestions polítiques fan que les demandes democràtiques i antirepressives de la Comissió Coordinadora tornin a tenir una clara actualitat, així com la demanda, assumida més explícitament per l’Assemblea de Catalunya, del dret d’autodeterminació del poble català.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia