opinió

El nostre deute històric

El dia que la Fatarella i les institucions honorin les víctimes dels Fets es tancarà la ferida que es va obrir el gener del 1937

La nos­tra per­cepció de tot el que ens envolta està con­di­ci­o­nada per la pròpia for­mació, la qual ha tin­gut la influència de l'edu­cació que hem rebut entre la família i de l'ense­nya­ment al qual hem tin­gut accés. També notem la força moral de la religió que ens és més pro­pera. Paral·lela­ment, també hi tenen el seu pes les notícies que ens arri­ben i l'opinió de les per­so­nes amb les quals ens rela­ci­o­nem. Amb tots aquests pre­ce­dents, resulta fàcil enten­dre que cada per­sona pugui tenir la seva opinió, fins i tot sobre els esde­ve­ni­ments del pas­sat que han con­di­ci­o­nat la nos­tra rea­li­tat actual.

Quan es parla de la Guerra del 36, resulta fàcil escol­tar opi­ni­ons coin­ci­dents entre els his­to­ri­a­dors, els peri­o­dis­tes i els estu­di­o­sos no sot­me­sos a deter­mi­na­des ide­o­lo­gies; tan­ma­teix, es fa difícil tro­bar una clara per­cepció d'aquell succés entre les per­so­nes que no s'han pre­o­cu­pat per acce­dir a una infor­mació bàsica sobre el tema.

Les per­so­nes de la meva gene­ració, nas­cu­des durant la post­guerra, vam ser objec­tes del pes pro­pa­gandístic i de la desin­for­mació pròpia del règim tota­li­tari fran­quista, una divul­gació esbi­ai­xada de la història que només podíem con­tras­tar amb l'opinió d'unes poques per­so­nes que van saber man­te­nir les idees clares. Real­ment, qua­ranta anys de torçada publi­ci­tat política van aca­bar fent doble­gar el pen­sa­ment de mol­tes per­so­nes, més quan el règim tenia com a gran ali­ada una Església Catòlica que pre­di­cava en favor de la dic­ta­dura que afa­vo­ria els seus interes­sos més mes­quins. De la mateixa manera que l'esclat i el desen­vo­lu­pa­ment de la guerra només es pot enten­dre des de l'estudi rigorós o ate­nent el mes­tratge dels ente­sos, diver­sos epi­so­dis cab­dals de la guerra com ara els Fets de la Fata­re­lla poden tar­dar molt de temps a ser assu­mits en la seva autèntica dimensió.

Ara per ara ningú dubta que els Fets van cons­ti­tuir l'esde­ve­ni­ment més dramàtic que mai hagi vis­cut la Fata­re­lla. La mort de trenta-dues per­so­nes en mans dels fais­tes, la con­següent deses­truc­tu­ració de mol­tes famílies i el dol gene­ra­lit­zat entre la població van ser la prin­ci­pal causa del poste­rior empo­bri­ment econòmic i moral d'un poble carac­te­rit­zat fins ales­ho­res per la seva empenta i capa­ci­tat de tre­ball.

Aque­lla gran tragèdia avui encara és ben pre­sent en la memòria col·lec­tiva, sobre­tot entre els des­cen­dents dels fata­re­llencs assas­si­nats. És cert que des del ves­sant econòmic els Fets es van superar a base de tre­ball i temps, però jurídica­ment i moral la qüestió no està resolta. En els dies poste­ri­ors als Fets, els cer­cles anar­quis­tes més interes­sats a dis­si­mu­lar la seva infàmia qua­li­fi­ca­ven els page­sos assas­si­nats de con­tra­ris al legítim govern de la República. Després, pel govern de Franco els Fets van ser trac­tats com el pro­ducte de la lluita entre page­sos de dre­tes i d'esquer­res. Sor­to­sa­ment, els estu­dis històrics més rigo­ro­sos esde­vin­guts ja en període democràtic ens han donat l'autèntica dimensió d'aquell esde­ve­ni­ment fatal. Però, malau­ra­da­ment, no hi ha hagut mai fins ara un pro­nun­ci­a­ment ofi­cial sobre aquesta emo­tiva qüestió.

A par­tir de les vari­a­des inter­pre­ta­ci­ons que ens han arri­bat al llarg del temps, algu­nes de les quals ben interes­sa­des, resulta fàcil enten­dre que mol­tes per­so­nes tin­guin un autèntic gar­buix men­tal sobre els Fets, un embo­lic que és més gran si no s'han posat al dia els conei­xe­ments de manera rigo­rosa.

En tot cas, entre un ampli sec­tor del poble de la Fata­re­lla hi ha el con­ven­ci­ment que el tema dels Fets està per tan­car des dels punts de vista jurídic, polític i emo­ci­o­nal. A hores d'ara no he tro­bat ningú que es decanti per obrir un front judi­cial que deixi clara la bon­ho­mia i la inte­gri­tat dels page­sos assas­si­nats, però sí que són majo­ria els que vol­drien veure com les ins­ti­tu­ci­ons es pro­nun­cien ofi­ci­al­ment sobre aquest deli­cat assumpte. Contrària­ment, també exis­teix un nota­ble nom­bre de per­so­nes que vol­drien no par­lar d'aquest tema, ja sigui per sen­tir-se part rela­ci­o­nada amb els fais­tes, per estar d'acord amb les ver­si­ons ofi­ci­als pre­de­mocràtiques, per sim­ple como­di­tat o perquè pen­sen que, si no se'n parla, els pot donar la falsa sen­sació que els Fets de la Fata­re­lla no hagues­sin succeït.

Per molt greu que ens sàpiga, la ini­ci­a­tiva d'hono­rar els page­sos assas­si­nats durant els Fets xoca amb els interes­sos dels polítics aco­mo­da­ti­cis, acos­tu­mats a no entrar en afers que no els supo­sin rèdits elec­to­rals imme­di­ats; tam­poc algu­nes enti­tats asso­ci­a­ti­ves o cul­tu­rals estan per la feina de rei­vin­di­car memòries. A nivell par­ti­cu­lar, ja fa anys que demano un pro­nun­ci­a­ment solemne per part de les nos­tres ins­ti­tu­ci­ons, sense que de moment hagi rebut gaire cosa més que bones parau­les. Una de les carac­terísti­ques de la nos­tra civi­lit­zació és la de donar sepul­tura als morts, encara que massa sovint dei­xem sense diri­mir alguns afers que aca­ben per enquis­tar-se en la memòria dels pobles. Tant si es vol com si no, els Fets de la Fata­re­lla estan moral­ment per resol­dre i som mol­tes les per­so­nes que voldríem sal­dar aquest deute històric. És cert que podem ajor­nar eter­na­ment la solució, però també és veri­tat que sense fer les paus amb la memòria dels assas­si­nats difícil­ment podrem viure en pau. I, ja se sap: quan no es passa comp­tes amb el pas­sat en afers com els del Fets, són els avant­pas­sats els qui con­di­ci­o­nen l'esde­ve­ni­dor, a causa del fet que els morts recla­men en silenci la seva dig­ni­tat.

Per aca­bar, mani­festo el meu con­ven­ci­ment que només a par­tir del dia que tot el poble de la Fata­re­lla i les nos­tres ins­ti­tu­ci­ons par­ti­ci­pem en un acte d'hono­rança a les vícti­mes dels Fets de la Fata­re­lla tan­ca­rem defi­ni­ti­va­ment la ferida que s'obrí aquell des­gra­ciat final de gener del 1937. A par­tir d'ales­ho­res, ja amb la consciència tran­quil·la i emo­ci­o­nal­ment ben armats, podrem obrir de bat a bat les por­tes del futur, un ave­nir que enca­ra­rem amb l'espe­rit en pau i lliu­res de deu­tes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.