Política

Mèxic albira una presidenta

Claudia Sheinbaum i Xóchitl Gálvez es disputen el títol de primera dona cap d’estat de la història del país

La successora triada per Andrés Manuel López Obrador arrasa en els sondejos dels comicis del 2 de juny

La candidata guanyadora tindrà molts reptes al davant; en especial, la seguretat i els problemes migratoris

L’hipotètic retorn de Trump a la Casa Blanca complicaria a Mèxic el dossier sobre migració

Mèxic, cone­gut no fa gaire com a epi­cen­tre del mas­clisme a Lla­ti­noamèrica, és a punt d’ele­gir una pre­si­denta. Les dues can­di­da­tes cap­da­van­te­res en les enques­tes de les elec­ci­ons del 2 de juny són dones. La gua­nya­dora pre­si­dirà una nació de 130 mili­ons d’habi­tants plena de poten­cial, però pro­fun­da­ment atri­bo­lada i que sem­bla que mai no acaba d’arran­car pels seus con­ti­nus pro­ble­mes amb la segu­re­tat, el tràfic de dro­gues i la cor­rupció.

Els comi­cis arri­ben després del sexenni d’Andrés Manuel López Obra­dor, cone­gut també com a AMLO, un líder atípic que no ha dei­xat ningú indi­fe­rent pel seu estil poc con­ven­ci­o­nal, carac­te­rit­zat per fei­xu­gues rodes de premsa diàries a les set del matí per diri­gir-se a la població i mar­car l’agenda del dia. Tot i les dife­rents polèmiques durant el seu man­dat, gau­deix d’una gran popu­la­ri­tat. Ha des­a­fiat les elits tra­di­ci­o­nals del país, ha aug­men­tat els bene­fi­cis soci­als i s’ha con­ver­tit en un popu­lista d’èxit, tot i que ha pres mesu­res per minar les ins­ti­tu­ci­ons democràtiques del país. La Cons­ti­tució li pro­hi­beix ara bus­car un segon man­dat, però ha desig­nat una suc­ces­sora. Ha triat una de les per­so­nes més pro­pe­res a ell, Clau­dia Shein­baum, que fins l’any pas­sat era l’alcal­dessa de Ciu­tat de Mèxic. El seu relleu serà, doncs, amb tota pro­ba­bi­li­tat, una dona. Xóchitl Gálvez, de la coa­lició Força i Cor per a Mèxic, es dis­pu­tarà la pre­sidència amb Shein­baum per acon­se­guir un títol històric: el de pri­mera dona pre­si­denta de la història del país.

Amb una clara diferència sobre la resta d’aspi­rants, i segons les últi­mes enques­tes amb més del 60% de suport, Shein­baum encapçala la llista com a can­di­data de l’aliança entre el par­tit Morena, el Par­tit del Tre­ball (PT) i el Par­tit Verd Eco­lo­gista de Mèxic (PVEM). Cone­guda pel seu paper com a fun­da­dora de Morena, Shein­baum s’ha posi­ci­o­nat com una figura clau en el movi­ment polític actual. L’any 2000, durant el govern de López Obra­dor a Ciu­tat de Mèxic, Shein­baum va tre­ba­llar com a fun­cionària pública i va exer­cir les tas­ques com a secretària de Medi Ambi­ent. Des de lla­vors, la relació entre Shein­baum i López Obra­dor ha estat estreta, tant que, com la seva suc­ces­sora a la capi­tal, ha deci­dit con­ti­nuar i rea­fir­mar els pro­gra­mes i pro­jec­tes de López Obra­dor pel que fa a política social. Ara, Shein­baum aposta pel bon moment polític que viu el par­tit de la mà de López Obra­dor i asse­nyala que Mèxic està pre­pa­rat per tenir una dona al cap­da­vant de la pre­sidència.

“Queda enrere el temps que a les dones els deien «calla­deta et veus més bonica». Queda enrere el temps del Mèxic que deien que era mas­clista. No, nosal­tres no volem dis­cri­mi­na­ci­ons de cap mena. És temps de les dones trans­for­ma­do­res i huma­nis­tes”, va pro­nun­ciar en un míting a Pue­bla, a menys de dues hores de la capi­tal. En aque­lla tro­bada amb segui­dors, Shein­baum va dir que les dones poden ser “engi­nye­res, bom­be­res, poli­cies, dipu­ta­des, sena­do­res, i després de 200 anys de la República hi haurà una dona pre­si­denta i con­ti­nuarà la trans­for­mació de Mèxic”. La seva vida acre­dita aquesta afir­mació. Shein­baum, neta d’immi­grants jueus de Lituània i Bulgària, té un doc­to­rat en engi­nye­ria energètica i ha publi­cat dese­nes d’arti­cles acadèmics sobre temes rela­ci­o­nats amb la con­ser­vació d’ener­gia i el desen­vo­lu­pa­ment sos­te­ni­ble. Des dels seus dies d’estudi uni­ver­si­tari, ha estat activa en cau­ses d’esquerra, fet que la posi­ci­ona com una pos­si­ble pre­si­denta refle­xiva i cons­ci­ent del medi ambi­ent.

D’altra banda, la sena­dora Xóchitl Gálvez, engi­nyera en com­pu­tació i empresària, és la cara visi­ble de la coa­lició Força i Cor per a Mèxic, que inte­gren el Par­tit Acció Naci­o­nal (PAN), el Par­tit Revo­lu­ci­o­nari Ins­ti­tu­ci­o­nal (PRI) i el Par­tit de la Revo­lució Democràtica (PRD). Gálvez es pre­senta com “la dona més valenta per enfron­tar la delinqüència”, segons afirma a les xar­xes soci­als, i des­taca per ser una defen­sora de les lli­ber­tats, el res­pecte ins­ti­tu­ci­o­nal i la valen­tia per com­ba­tre el crim orga­nit­zat. La seva can­di­da­tura repre­senta una alter­na­tiva com­pro­mesa amb la segu­re­tat ciu­ta­dana, pro­posa estratègies per moder­nit­zar les for­ces de segu­re­tat mexi­ca­nes i garan­tir que pro­te­gei­xin la població men­tre els delinqüents són por­tats a la justícia.

Gálvez, de mare mes­tissa i pare indígena, va ini­ciar la seva tra­jectòria empre­sa­rial el 1992, quan va fun­dar la con­sul­to­ria High Tech Ser­vi­ces, una com­pa­nyia pio­nera al seu país en el desen­vo­lu­pa­ment de pro­jec­tes inno­va­dors en àrees com ara edi­fi­cis intel·ligents, eficiència energètica, auto­ma­tit­zació de pro­ces­sos i tele­co­mu­ni­ca­ci­ons. Aquesta extensa experiència l’ha con­ver­tida en la can­di­data cone­guda com a “pro­ne­go­cis”, i ha cap­tat el suport del sec­tor empre­sa­rial en aquesta con­tesa elec­to­ral.

Alberto Agui­lar, ana­lista d’inver­si­ons a Mèxic, con­si­dera que un per­fil com el de Gálvez seria més ade­quat per a la indústria asteca, que ha expe­ri­men­tat clarobs­curs durant el govern d’AMLO: el pro­ducte intern brut (PIB) va caure un 8,5% el 2020 a causa de la pandèmia, però des d’ales­ho­res ha començat a recu­pe­rar-se, men­tre que els sala­ris han cres­cut per sobre de la inflació. “L’històric sec­tor infor­mal que repre­senta una part impor­tant de l’eco­no­mia limita la pro­duc­ti­vi­tat i el crei­xe­ment del país. Una líder com Gálvez podria posar ordre en una indústria que ha estat massa desor­ga­nit­zada els últims sis anys”, va afir­mar. En ter­cer lloc en les enques­tes hi ha un home: Jorge Álva­rez Máynez, can­di­dat emer­git com a líder del Movi­ment Ciu­tadà (MC) després de ser ini­ci­al­ment desig­nat per diri­gir la cam­pa­nya de Samuel García a la pre­sidència. A pesar dels can­vis de rumb que han carac­te­rit­zat la car­rera pre­si­den­cial del MC el 2024, Álva­rez Máynez, de 38 anys, es pre­senta com la veu de la joven­tut davant el que el par­tit defi­neix com “vella política.”

Molts obser­va­dors con­si­de­ren que Morena i el seu popu­lar pre­si­dent són una força política apa­rent­ment impa­ra­ble. Segons el Con­sell de les Amèriques, l’índex d’apro­vació de López Obra­dor se situa en el 66%, molt per sobre del 23% del seu pre­de­ces­sor del PRI, Enri­que Peña Nieto, en aquest punt de les res­pec­ti­ves pre­sidències.

Tot i inver­tir con­si­de­ra­ble­ment en obres públi­ques per asse­gu­rar el suport del seu elec­to­rat, López Obra­dor ha rebut­jat el sec­tor pri­vat i ha con­so­li­dat el poder sobre mol­tes de les ins­ti­tu­ci­ons del país. L’eco­no­mia mexi­cana ha cres­cut len­ta­ment durant el seu man­dat. També ha bai­xat la pobresa, però un terç dels mexi­cans hi con­ti­nuen ins­tal·lats i la incidència de la pobresa extrema no ha can­viat.

I, pot­ser de manera més irre­ver­si­ble, la democràcia de Mèxic també ha retro­ce­dit. Durant el man­dat de López Obra­dor, la Uni­tat d’Intel·ligència de l’Eco­no­mista, un grup d’estudi de polítiques públi­ques mexicà, ha rebai­xat Mèxic d’una “democràcia imper­fecta” a un “règim híbrid”. Les últi­mes acci­ons “anti­de­mocràtiques”, segons aquest estudi, inclo­uen un intent de reduir el finançament de l’Ins­ti­tut Naci­o­nal Elec­to­ral, orga­nisme encar­re­gat de les elec­ci­ons, en una reforma que “redui­ria la inde­pendència de l’agència”. Els can­vis pro­po­sats van pro­vo­car pro­tes­tes mas­si­ves, però no van min­var la popu­la­ri­tat d’AMLO. El Tri­bu­nal Suprem de Mèxic va anul·lar, final­ment, part de la llei, apai­va­gant així alguns temors que podrien haver afec­tat la votació.

El pre­si­dent sor­tint també ha inten­tat rees­criure les regles de la política de segu­re­tat. La violència con­ti­nua sent un pro­blema per­sis­tent. Els pre­si­dents mexi­cans han zig­za­gue­jat a l’hora d’afron­tar l’amenaça dels càrtels de la droga. En algu­nes oca­si­ons, repri­mint; d’altres, fent acords i coo­pe­rant. Però res ha dut els càrtels a fre­nar la violència, part del seu model de negoci. Ser­vei­xen el mer­cat dels EUA, d’on obte­nen la majo­ria de les armes, però alguns a Was­hing­ton cul­pen Mèxic del fla­gell de les dro­gues als car­rers nord-ame­ri­cans.

Pot­ser encara més emo­ci­o­nal, i més política­ment potent, és el repte de la migració. El pròxim pre­si­dent haurà de deci­dir fins a quin punt coo­pe­rar amb els EUA en pro­jec­tes per evi­tar que els migrants s’acos­tin a la fron­tera comuna. Serà un repte en qual­se­vol cir­cumstància; explo­siu si Trump, amb un dis­curs que frega la xenofòbia, torna a la Casa Blanca i fa deman­des amenaçado­res a Mèxic.

Poques set­ma­nes abans dels comi­cis, Shein­baum és a punt de pro­cla­mar-se en un símbol per a Mèxic, Amèrica Lla­tina i el món. La feina que pro­ba­ble­ment l’ocu­parà els pròxims 6 anys, però, és d’una mag­ni­tud enorme.

60
per cent
de suport té, en totes les enquestes, Claudia Sheinbaum, candidata de l’aliança entre el partit Morena, el Partit del Treball (PT) i el Partit Verd Ecologista de Mèxic (PVEM).
23
assassinats
per cada 100.000 habitants, tres vegades més que als EUA, és la taxa anual d’homicidis de Mèxic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia