Orient MItjà
L’ONU reclama a Israel que aturi els seus atacs a Síria
L’enviat de les Nacions Unides subratlla que cal evitar el conflicte entre els diferents grups armats al país àrab
Turquia
L’enviat de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) per a Síria, Geir Pedersen, ha manifestat aquest dimarts que els bombardejos i “moviments” israelians en territori sirià s’han “d’aturar”.
En una roda de prmesa a Ginebra, el negociador de l’ONU ha assenyalat que cal “continuar treballant per desescalar” el conflicte i, en aquest sentit, “necessitem veure una aturada dels atacs israelians”. “Això és “extremadament important”, ha subratllat.
Pedersen ha també ha fet una crida a aturar els enfrontaments al nord-est de Síria, on el conflicte continua malgrat la caiguda del règim de Baixar al-Assad i es produeixen xocs entre l’anomenat Exèrcit Nacional Sirià, un grup rebel amb el suport de Turquia, amb altres faccions opositores.
El diplomàtic ha situat com una prioritat evitar que es produeixin xocs entre els diferents grups armats perquè això pot frustrar l’oportunitat que s’ha obert per al país àrab. Pedersen, que a finals de 2018 va rebre l’encàrrec d’intentar fer de mitjancer en les negociacions de pau, ha recordat que Síria no està controlada en aquest moment per una única entitat, sinó que hi ha un mosaic de grups que poden estar coordinats fins a cert punt entre ells, però que no estan ni de bon tros unificats des del punt de vista pràctic o formal.
En aquest context, ha cal aconseguir “acords creïbles i de transició a Damasc”. Pedersen ha precisat que hi ha d’haver “arranjaments ordenats” i ”inclusius”, és a dir, que assegurin “la representació del més ampli espectre possible de sirians, de la societat siriana i dels partits sirians”. “Si això no passa, ens arrisquem a un nou conflicte a Síria”, ha advertit. A parer seu, aquesta idea la “entenen tots els grups”, però ha reconegut que cal veure com “això s’aplica sobre el terreny”.
L’alt càrrec de l’ONU ha augurat que si les diferents parts i comunitats a Síria s’uneixen “aquest podria ser el veritable començament d’alguna cosa nova” per al país, que podria rebre el suport de la comunitat internacional a la seva transició política.
Crítiques a Israel
El govern de Turquia ha rebutjat aquest dimarts la incursió israeliana a la zona desmilitaritzada entre aquest país i Síria, als Alts del Golan. “Condemnem enèrgicament l’entrada d’Israel a la zona d’amortiment entre Israel i Síria, que viola l’acord de separació de forces de 1974”, ha declarat el Ministeri d’Exteriors turc en un comunicat.
Ankara ha lamentat que “en un moment tan delicat, quan sembla que apareix la possibilitat de pau i estabilitat tan esperada pel poble sirià, Israel exhibeix una vegada més la seva mentalitat d’ocupant”. El comunicat turc reitera el seu “suport decidit” a la “sobirania, unitat política i integritat territorial de Síria”.
Israel va desplegar tropes el passat diumenge en territori sirià des dels Alts del Golan, una zona de Síria sota control d’Israel des de 1967 i annexionada el 1981, si bé aquest acte no té el reconeixement internacional. De la seva banda, Turquia controla des de 2016 diverses zones al nord i nord-est de Síria. Ankara defensa que la presència de les seves tropes en aquests enclavaments és necessària per evitar amenaces de grups gihadistes o kurds contra el seu territori.
El moviment israelià ha estat criticat per altres països de la regió, com Qatar, els Emirats Àrabs Units (EAU), l’Iraq, l’Iran o l’Aràbia Saudita. El Ministeri d’Afers Estrangers dels Emirats Àrabs Units (EAU) ha condemnat “l’ocupació per part de les forces israelianes” de la “zona de contenció” entre Israel i Síria als Alts del Golan. El govern dels Emirats ha manifestat la seva “preocupació per la unitat, la independència i la integritat territorial de Síria”. Els EAU, que mantenen relacions diplomàtiques amb Israel des finals de 2020, han denunciat que aquesta acció constitueix “una violació del dret internacional, especialment de l’acord de retirada entre Israel i Síria signat per totes dues parts el 1974”. A més, ha expressat el seu “rebuig categòric” a aquestes pràctiques que “amenacen amb una més gran escalada i tensió a la regió”.
En la mateixa línia, el Ministeri qatarià d’Afers Estrangers ha considerat que la incursió israeliana constitueix “un desenvolupament perillós i un atac evident a la sobirania i la unitat de Síria, així com una violació flagrant de la llei internacional”. “La política d’imposar un fet consumat que persegueix l’ocupació israeliana, incloent els seus intents d’ocupar territoris de Síria, portarà més violència i tensió a la regió”, ha afegit. El portaveu del ministeri, Majed al-Ansari, ha fet una crida “urgent” a la comunitat perquè actuï per fer complir el dret internacional. “Tenim convenis internacionals, tenim la sobirania i la unitat dels territoris sirians”, ha dit Al-Ansari. “Ningú pot, sota cap circumstància, inclosa l’ocupació israeliana, aprofitar oportunitats per ocupar territoris de Síria”, ha afegit.