síria
Més de cent morts en els combats entre proturcs i kurds
Els combatents avalats per Turquia intensifiquen els atacs per controlar la regió del nord
Més de cent persones han mort els últims dies en els violents combats que l’aliança Forces de Síria Democràtica (FSD), liderada per kurds, i els rebels sirians secundats per Turquia lliuren des de fa tres setmanes al nord-est de Síria, segons ha informat aquest diumenge l’Observatori sirià de Drets Humans i ha recollit Efe.
L’ONG ha assenyalat, en un comunicat, que les faccions proturques han intensificat els últims dos dies els atacs en un intent de controlar l’estratègica presa de Tishrin, principal font d’energia elèctrica per a la zona, inclosa la governació d’Alep.
“El nombre de morts de les dues parts durant els dos dies passats ha arribat a 101 combatents, 85 dels quals de les faccions proturques i 16 de les FSD i els grups armats aliats”, ha dit l’Observatori, que compta amb una àmplia xarxa de col·laboradors sobre el terreny. L’Observatori acusa les faccions proturques d’intensificar els seus atacs “terrestres i amb drons contra posicions militars i civils” per tal de controlar àrees estratègiques com la presa de Tishrin, i avisa que aquests atacs i l’escalada d’enfrontaments als afores de la ciutat de Manbech “fa témer un empitjorament de la crisi humanitària” a tota la zona.
L’ofensiva de les faccions proturques contra les FSD va començar just després de la participació d’aquestes faccions en la coalició islamista que va derrocar al president sirià Baixar al-Assad el 8 de desembre passat. Els combats han continuat malgrat que hi ha un alto-el-foc a la ciutat de Manbech, amb la mediació dels Estats Units, el principal suport de les FSD pel seu paper en la lluita contra Estat Islàmic (EI).
Ankara considera les Unitats de Protecció del Poble (YPG), el principal component de les FSD, com una extensió del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), contra el qual combat des de fa quatre dècades.
El nou home fort de Síria, Ahmed al Sharaa, ha assegurat que negocia amb les FSD “per solucionar la crisi al nord-est de Síria”, però s’oposa a una possible autonomia d’aquesta regió. Els kurds controlen gran part del nord i nord-est de Síria, des d’on han establert la seva pròpia administració.