estats Units
Trump no descarta usar la força per conquerir Groenlàndia i el canal de Panamà
Les paraules del president electe encenen totes les alarmes
El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, respon que el seu país “mai que és mai” formarà part dels Estats Units
El president electe dels Estats Units, el republicà Donald Trump, ha dit aquest dimarts que no descarta l’ús de la força militar per annexionar-se Groenlàndia i el canal de Panamà, en declarar que el seu control és vital per a la seguretat nacional dels EUA. A més, ha amenaçat amb imposar tarifes duaneres del 25% a Mèxic i al Canadà fins que els dos països no reforcin la seguretat a la frontera amb els EUA i ha obert la porta a utilitzar la “força econòmica” per adquirir el país veí del nord.
En una roda de premsa a la seva residència de Mar-a-Lago, a Florida, ha dit que, a hores d’ara, no pot descartar l’ús de la força o de mesures de pressió militar i econòmica per conquerir l’illa de Groenlàndia i el canal de Panamà. “No, no puc descartar cap d’aquestes opcions”, ha assegurat responent a un periodista. “El que puc dir és que els necessitem per als nostres interessos econòmics”, ha afegit.
“El canal de Panamà és vital per al nostre país”, ha destacat Trump, que ha insistit en les crítiques a la decisió del difunt expresident Jimmy Carter de cedir la infraestructura durant el seu mandat als centreamericans. “Necessitem Groenlàndia per motius de seguretat nacional”, ha afegit el polític republicà respecte a l’illa, on just aquest dimarts ha viatjat el seu fill gran, Donald Trump Jr.
Groenlàndia és un territori autònom sota administració danesa, membre fundador de l’OTAN i vell aliat dels Estats Units, on hi tenen una base militar estratègica, i per a la influència en el Pol Nord.
Les paraules de Trump, que prendrà possessió del càrrec el pròxim 20 de gener, ha encès totes les alarmes diplomàtiques. La raó és que aquesta no és la primera vegada que el magnat parla de les ànsies expansionistes, tot i que si és la primera que no descarta l’ús de la força militar.
El proper president dels EUA també ha tornat a insinuar la possibilitat d’annexionar-se el Canadà. Segons ell, “si elimines aquesta línia dibuixada de manera artificial –en referència a la frontera entre ambdós països– i mires com queda, seria molt millor per a la seguretat nacional”. Trump ha insistit diverses vegades en les últimes setmanes al Canadà que es converteixi en el 51è estat del país, però avui ha anat més enllà i s’ha mostrat disposat a utilitzar la seva “força econòmica” per adquirir el país veí. A més, ha amenaçat amb imposar tarifes duaneres del 25% tant al Canadà com a Mèxic fins que no adoptin mesures per incrementar la seguretat a les seves fronteres amb els Estats Units.
Resposta negativa
El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, ha replicat a Trump que “mai que és mai, el Canadà formarà part dels Estats Units”. En un missatge a les xarxes socials, Trudeau ha defensat que els treballadors i les poblacions dels dos països es beneficien mútuament que “siguem un per l’altre el principal soci comercial i de seguretat de l’altre”.
Jamais, au grand jamais, le Canada fera partie des États-Unis.
— Justin Trudeau (@JustinTrudeau) January 7, 2025
Les travailleurs et les communautés de nos deux pays bénéficient qu’on soit l'un pour l'autre le plus grand partenaire commercial et en matière de sécurité.
La primera ministra de Dinamarca, Mette Frederiksen, també ha rebutjat l’estirabot de Trump i ha subratllat que “el futur de Groenlàndia es decideix a Groenlàndia”. En declaracions a la cadena TV2, la mandatària danesa ha indicat que aquesta és la seva posició de sortida i que, si “en algun moment” els habitants del territori prenen una decisió en un sentit o l’altre, el govern danès es pronunciarà al respecte. Frederiksen ha demanat mantenir la calma davant les declaracions de Trump, que el 2019 ja va llançar la idea de comprar el territori, i ha afirmat que, des del seu punt de vista, Dinamarca i Groenlàndia “som més fortes si estem juntes”.