Mònica Alcalà Torrent
cap de l’oposició a Palafrugell (ERC)
“El contracte de recollida de residus va caducar el 2015”
“Ens vam abstenir als pressupostos d’enguany perquè, tot i complir amb el que és bàsic, no s’atreveixen a fer inversions”
“Ja estan pensant en un pla estratègic per al 2040, d’aquí a quinze anys, quan s’haurien de centrar en plans realistes i a curt termini”
S’han de resoldre problemes de neteja, seguretat i habitatge de manera urgent a Palafrugell
La portaveu d’Esquerra Republicana a Palafrugell, Mònica Alcalà, lidera la llista des que l’exalcalde Josep Piferrer (2019-2023) va decidir retirar-se i no van tenir prou regidors (4 de 19) en les eleccions municipals del 2023 per tornar a governar.
Per què es van abstenir en la votació del pressupost que va presentar l’Ajuntament per a enguany?
Els pressupostos que han presentat compleixen amb les obligacions bàsiques de prestar serveis, però no hi ha una aposta clara per projectes transformadors. Tot i que no hi podem votar en contra, perquè compleixen amb el que és obligatori, tampoc podem donar-hi suport perquè no presenten una visió de futur per al municipi, per això ens vam abstenir.
L’Ajuntament té limitacions econòmiques per fer inversions?
No, Palafrugell té unes finances molt sanejades gràcies a una gestió històrica prudent. Això permetria assumir inversions necessàries, com arreglar carrers o remodelar edificis. Tot i això, el govern actual no està fent aquestes apostes. Es podrien atrevir a fer una plaça, l’arranjament d’un carrer o la rehabilitació d’un edifici que cau a terra, però no ho fan. És més fàcil ajustar-se a fer el necessari.
Quines diferències ha percebut entre els governs de Fernández i Millán?
Amb Laura Millán hem notat una major obertura i predisposició al diàleg. Ens convoquen més sovint per opinar sobre projectes i s’organitzen reunions extraordinàries per tractar de temes específics, com contractes importants. Això ha millorat la transparència i la col·laboració entre grups. Ara ens expliquen coses que no van estrictament al ple, i s’agraeix. Però el tarannà polític és el mateix, el projecte polític no ha canviat.
Quin és el problema actual en la gestió de les escombraries?
Actualment, el contracte de recollida d’escombraries està caducat des del 2015, i l’empresa està treballant amb una pròrroga amb un pressupost obsolet. Això ha generat mancances en el servei. El nou contracte, que doblarà el pressupost fins als 7 milions d’euros, està pendent d’aprovació i implementació. Vam fer una primera licitació però va quedar deserta, però no hi haurà millores en la neteja fins que no hi hagi aquest nou contracte, i aquestes millores no seran immediates però són urgents.
I per què creu que va quedar deserta la licitació?
Per la complexitat del contracte i la dimensió pressupostària i de recursos humans. No és un municipi fàcil de gestionar en aquest sentit.
I han pensat solucions?
Se’ns han presentat una sèrie de modificacions, que encara no puc comentar perquè no estan aprovades, sobre les quals ens agradaria poder fer algunes aportacions perquè no ho veiem massa clar.
Quina és la vostra posició sobre l’ordenança de l’aigua de les piscines?
Nosaltres hi vam votar a favor. De fet, aquesta ordenança és una resposta a una moció que vam treballar conjuntament amb els comuns per regular el consum d’aigua, especialment en piscines. Tot i que inicialment la moció va ser rebutjada, algunes de les nostres propostes han estat incorporades a l’ordenança final. És un primer pas important, però caldrà revisar-la i millorar-la a llarg termini.
Què té pendent Palafrugell per reconduir aquest 2025?
Els principals reptes que tenim són la neteja, les escombraries, garantir habitatge assequible i millorar la seguretat. Hi ha una manca d’oferta d’habitatge assequible que afecta tant joves com famílies i gent gran. Cal desencallar pisos desocupats, impulsar convenis amb entitats com Sostre Cívic i construir habitatges accessibles. És un problema urgent.
I en seguretat?
Els robatoris i actes delictius han augmentat, i és necessari reforçar el cos de la policia local i millorar la col·laboració amb els Mossos d’Esquadra. Tot i els esforços actuals, la gran extensió del municipi dificulta cobrir totes les zones d’una manera eficient. De la mateixa manera que creix la població, ha de créixer el cos policial.
Què pensen sobre el pla estratègic Palafrugell 2040?
Creiem que és un pla massa ambiciós i irrealitzable a llarg termini. La prioritat hauria de ser centrar-se en els plans aprovats i en projectes concrets que es puguin executar en un termini raonable. Les necessitats de la societat canvien i és difícil planificar amb precisió per d’aquí a 20 anys. És important que el govern treballi en plans útils i realistes que permetin accedir a subvencions i executar accions concretes. Ara mateix hi ha molta feina pendent en temes essencials i cal prioritzar aquestes qüestions.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.