europa
Brussel·les aplica les primeres prohibicions en l’ús d’IA que presenta “riscos inacceptables” a la Unió Europea
La CE identifica pràctiques com l’extracció massiva d’imatges facials o el reconeixement d’emocions a l’entorn laboral
La Comissió Europea ha començat a aplicar des d’aquesta setmana les primeres prohibicions en l’ús d’intel·ligència artificial que presenta “riscos inacceptables” a la Unió Europea, com ara l’extracció massiva d’imatges facials o el reconeixement d’emocions a l’entorn laboral.
Aquestes mesures inicials s’emmarquen en la implantació de la Llei d’intel·ligència artificial, en vigor des de l’agost de 2024. En paral·lel a tot aquest procés, l’executiu comunitari també ha publicat aquest dimarts una sèrie de directrius sobre quines són les pràctiques prohibides en matèria d’intel·ligència artificial per proporcionar “seguretat jurídica” a les empreses innovadores i també a les autoritats encarregades de supervisar l’ús de les noves tecnologies.
Segons les directrius publicades per la Comissió Europea, queden prohibits tots aquells sistemes d’intel·ligència artificial que explotin vulnerabilitats vinculades a l’edat, la situació socioeconòmica o el grau d’incapacitat de les persones. També es posa la lupa en aquells instruments que utilitzen tècniques “subliminars o manipulatives”, així com els sistemes de puntuació social.
L’ús de dades únicament biomètriques en la resolució de crims també forma part dels supòsits que rebutja Brussel·les, així com els sistemes que empren dades biomètriques per assignar a la població una orientació sexual o una ideologia política determinada.
Si bé la Llei d’intel·ligència artificial ja s’està aplicant, la Comissió Europea matisa que les directrius publicades aquest dimarts pretenen explicar els conceptes jurídics referents a cada cas i proporcionar exemples pràctics. En cap cas es tracta de directrius vinculants, afegeix Brussel·les, i aquestes s’aniran actualitzant segons sigui necessari.
Al mateix temps, la Comissió Europea recorda que encara no disposa dels mecanismes per aplicar sancions, cosa que espera tenir de cara a l’estiu. Segons ha detallat l’executiu comunitari, els estats membres tenen fins al pròxim 2 d’agost per nomenar les autoritats nacionals responsables d’analitzar els casos més problemàtics i també per establir les normes en matèria sancionadora.
En paral·lel a tot aquest procés, Brussel·les també ha informat que aquest estiu té previst posar en marxa un centre d’ajuda sobre la Llei d’intel·ligència artificial, una plataforma que oferirà materials diversos a les empreses sobre la legislació i que permetrà a les companyies del sector traslladar els seus dubtes vinculats a la llei.