comissió europea
La CE promet a les regions europees un paper “central” en la nova política de cohesió
Les comunitats autònomes en bloc recorden a l’executiu comunitari que “simplificació no és sinònim de centralització”
El vicepresident executiu de la Comissió Europea (CE) per a Cohesió i Reformes, Raffaele Fitto, ha promès a les regions europees un paper “central” en el disseny de la nova política de cohesió que es posarà en marxa a partir del 2027.
En una intervenció davant el ple del Comitè Europeu de les Regions (CoR), el dirigent italià ha defensat que “una forta implicació local” i el disseny de solucions “a mida” de cada país són “clau per a l’èxit” del paquet legislatiu.
Aprofitant la seva intervenció, les comunitats autònomes en bloc han reivindicat a través d’un manifest el seu paper en l’arquitectura de les polítiques de cohesió i han volgut deixar clar a l’executiu comunitari que “simplificació no és sinònim de centralització”.
“Estem fent la feina, però encara hem de fer més”, ha reiterat Fitto, que al mateix temps ha posat en relleu la importància de millorar la coordinació entre els instruments nacionals i comunitaris. “Les lliçons després d’anys d’experiència són clares; les solucions a mida i una forta vinculació local són clau per a l’èxit”, ha resumit.
Alhora, Fitto ha insistit que la política de cohesió ha de continuar sent un dels principals impulsors de les reformes a la Unió i ha reivindicat una major “simplificació” en tots els tràmits a l’hora de fer entrega del finançament.
Insistint en la mateixa idea, l’italià ha assegurat que la Comissió Europea tindrà en compte les opinions del Comitè de les Regions de cara als pròxims anys. “Ningú entén les necessitats millor que vosaltres; la vostra visió és crucial per garantir que les preocupacions de les regions es tenen presents, [...] i les regions, les autoritats locals i els alcaldes estareu el centre de cada una d’aquestes decisions”, ha indicat.
Posició comuna de les comunitats espanyoles
La intervenció de Fitto al Comitè de les Regions es produeix després que les comunitats autònomes –entre elles Catalunya– presentessin una posició comuna de cara al futur de la política regional a la Unió. En el document, les administracions reivindiquen la política de cohesió com un dels grans impulsors de la competitivitat i del desenvolupament territorial.
I si bé estan d’acord amb la necessitat de simplificar els tràmits per adaptar-se als nous temps, també adverteixen que “simplificació no és sinònim de centralització”, unes paraules que són un avís a una idea que sobrevola la Comissió Europea de centralitzar els fons de cohesió, donant un paper menys rellevants a les administracions territorials.
En aquest sentit, sol·liciten que es mantinguin “uns criteris d’assignació regional definits en l’àmbit comunitari”, que les comunitats estiguin “plenament implicades en el procés” i rebutgen una política de cohesió “lligada a reformes de competències exclusivament estatal”. En paral·lel lamenten que Espanya sigui un dels pocs països europeus on les comunitats són “mers organismes intermedis” en la gestió de recursos i demanen l’obertura d’un debat sobre aquesta qüestió.