Roger Martínez
Cap de l’oposició d’Esplugues (ERC)
“L’ús del castellà que fa el PSC a Esplugues és paternalista”
“L’alcaldessa Pilar Díaz estava molt desgastada políticament, ja no s’hauria d’haver presentat a les darreres eleccions”
“Amb l’alcalde actual, hi tenim un tracte més directe.S’ha notat un canvi de tarannà, però no oblidem que són els mateixos”
Roger Martínez (Barcelona, 1975) es va criar a Esplugues, després va viure a Barcelona i fa set anys hi va tornar. És professor de secundària de català i llicenciat en filologia catalana. Es va posar a militar a ERC arran de l’empresonament dels líders polítics. Va entrar de regidor a meitat del mandat anterior i el 2023 va ser-ne el cap de llista.
En vau perdre un.
En vam perdre un, tot i que no és un resultat del tot dolent. En aquell moment a mi m’ho va semblar, però després, analitzant-ho amb més fredor, el que vam veure és que a les eleccions del 2019 la candidatura de l’àmbit de Junts no es va presentar amb el seu nom i pel que sigui no va obtenir representació, i tampoc no va entrar la CUP. El 2023 Junts va obtenir un regidor. És a dir, els quatre regidors independentistes d’Esplugues s’han mantingut. Vam perdre un regidor, però vam aguantar tenint en compte que els resultats del partit a Catalunya no van ser especialment bons.
Quaranta-cinc anys de PSC a Esplugues i majoria absoluta. Vol dir que ho fan bé?
Indubtablement, si la gent els vota deu ser per alguna cosa. Sempre hem dit que seria bo que hi hagués alguna mena de canvi, perquè són molts anys, totes les eleccions des de 1979 les ha guanyat el PSC i ha governat sempre, últimament amb majories absolutes, tot i que en aquest cas la va acabar perdent perquè tenen una regidora no adscrita que se’n va anar per discrepàncies amb l’alcaldessa anterior. El PSC ha estat força tensat en els darrers temps i tot això jo crec que ha acabat desembocant en el canvi d’alcaldia, que estava molt desgastada políticament. L’alcaldessa Pilar Díaz ja no s’hauria d’haver presentat a les darreres eleccions.
S’ha notat el canvi d’alcalde?
S’ha notat un canvi de tarannà. Nosaltres no oblidem que són els mateixos, que el PSC ha fet coses que hem viscut amb disgust, com el que va passar amb l’edifici del Barco. Però la darrera etapa de l’alcaldessa va ser molt crispada, amb diferents col·lectius de la ciutat que venien als plens a protestar. Ella, sota el meu punt de vista, no ho va gestionar bé i vam viure situacions bastant desagradables. Amb l’alcalde actual hi tenim un tracte més directe. En sis anys, jo no vaig fer una reunió amb l’alcaldessa mai. Personalisme... És cert que l’ambient és diferent, s’estan obrint una mica a demandes que nosaltres havíem fet.
Quines?
Que hi havia d’haver més diàleg amb les entitats. També estem intentant que solucionin el tema de la festa major i el pregó, que feien en un àmbit tancat, a la Corberó, perquè hi havia hagut incidents en anys anteriors, xiulets a l’alcaldessa. Nosaltres no hi estem gens a favor, però tampoc havien de portar-nos a fer un pregó tancat amb invitació lluny de la gent. Ho hem posat com a condició per al pressupost i sembla que hi ha la voluntat.
Per què heu donat suport al pressupost?
Hem estat molts anys votant-hi en contra perquè fèiem una oposició bastant frontal, ja des dels temps del 155, i perquè el tarannà del govern anterior tampoc no ens donava massa marge. I també perquè després de l’últim vot a favor d’un pressupost, el 2015, quan encara jo no era regidor, no van complir els compromisos que s’havien adoptat. Amb una nova alcaldia i un altre tarannà, creiem que és un bon moment per fer política. L’opció més fàcil per nosaltres hauria estat votar que no, però hem considerat que havíem d’intentar aconseguir contrapartides pel bé del municipi.
Quines heu aconseguit?
Hem demanat que es creï l’oficina municipal d’escolarització, que no existia, increïblement. Esplugues és un municipi que està en el top de segregació escolar i aquest és un instrument que tenen tots els municipis. També hem aconseguit pressupost per comprar habitatge, hem començat a treballar d’una vegada per totes perquè hi hagi un casal d’entitats digne, perquè el local on assagen els castellers i on els diables guarden la roba té goteres. Les urnes ens diuen que el PSC guanya les eleccions amb molt de coll i en molts aspectes no hi discrepem, però sí que hi ha marge de millora. També en llengua.
Què es pot fer en aquest àmbit?
Es podria fer una comissió de política lingüística, que a la revista municipal El Pont d’Esplugues hi hagués més català, perquè cada vegada l’aparença és que hi ha més castellà... Fan unes polítiques lingüístiques poc comprensibles, que venen del temps de Ciutadans. Sovint el PSC, en determinats punts de la ciutat, prefereix utilitzar el castellà, en els actes socials fins i tot. A mi em sembla que pot ser una mica discriminatori, és pretendre que hi ha gent d’Esplugues que no entén el català. Tenen una mirada molt paternalista. La llengua que necessita suport i ajuda és el català.
Quin futur té l’espai Corberó?
És un espai singularíssim que va adquirir l’Ajuntament i hi vam votar a favor. Fa molt de temps que ens diuen que s’ha de definir el pla d’usos, que han de treballar en matèria de seguretat... De moment serveix de font d’ingressos, perquè es lloga per fer-hi actes i rodar anuncis. Creiem que encara hi ha poques idees al darrere, i per això proposem que es creï una empresa pública de gestió cultural. S’ha de definir què es fa també amb el convent que s’ha comprat al costat a les monges de l’orde de sor Lucía Caram. I després hi ha l’auditori que s’està fent, i que algun dia esperem que s’acabi. És un dels grans fracassos de l’alcaldessa. Ens hem gastat un dineral i no hi ha res. Tot això no es pot gestionar d’una manera poc professional. Les ciutats importants, com nosaltres volem ser, tenen una empresa de gestió cultural.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.