europa
Orbán treu Hongria del TPI després de rebre Netanyahu, buscat per crims de guerra
L’anunci es produeix en plena visita del primer ministre israelià a Budapest, contra el qual pesa una ordre de detenció
Hongria es retira del Tribunal Penal Internacional (TPI), l’únic organisme internacional permanent que investiga i, si escau, jutja individus acusats dels crims considerats més greus per la comunitat internacional: genocidi, crims de guerra, crims contra la humanitat i crim d’agressió. La retirada ha estat anunciada pel ministre hongarès de Governació, Gergely Gulyás, a través d’un missatge publicat a la xarxa social Facebook.
Una decisió marca un canvi important en la política exterior del país centreeuropeu.
L’anunci del govern presidit per l’ultraconservador Viktor Orbán es produeix després de l’arribada aquesta matinada a Budapest del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, en la seva primera vista a un estat membre de l’Estatut de Roma, el tractat internacional que regula el TPI, d’ençà que aquest organisme amb seu a la Haia va emetre el novembre de 2024 una ordre de detenció contra ell per presumptes crims de guerra i de lesa humanitat a la Franja de Gaza.
La decisió era previsible després que Orbán hagués convidat Netanyahu a visitar la capital hongaresa i hagués pregonat que no executaria l’ordre d’arrest del tribunal internacional al·legant que les decisions del TPI “no estan reconegudes” en el Codi Penal hongarès. Orbán, aliat de Netanyahu, va qualificar en el seu moment l’ordre de detenció de “descarada i cínica”.
A més, el govern hongarès va argumentar que el tribunal amb seu a la Haia “no té dret” a processar Netanyahu, defensant que Israel actua en legítima defensa enfront dels atacs del grup palestí Hamàs. Hongria va firmar l’Estatut de Roma el 1999 i el va ratificar el 2001, durant el primer mandat d’Orbán com a primer ministre, però no ha reconegut en el seu codi penal les disposicions del Tribunal Penal Internacional.
Fins a la data només dos països han abandonat el TPI: Burundi, el 2017, i les Filipines, el 2019.
Fundada el 2002, el Tribunal Penal Internacional compta actualment amb 125 estats membres i té com a mandat jutjar els crims més greus –genocidi, crims de guerra i de lesa humanitat– quan els Estats no estan disposats o no poden fer-ho per ells mateixos. Hongria es converteix en el primer país de la UE en iniciar un procés de retirada del tribunal internacional, en un senyal més, apunta Efe, del creixent distanciament de Budapest respecte als consensos del bloc comunitari.