guerra comercial
Trump demana a empreses dels EUA que tornin al país, després dels nous aranzels xinesos
La Xina aplicarà aranzels del 84% als productes dels EUA en resposta al recàrrec del 104% als productes fabricats al gegant asiàtic a partir d’aquest dijous
El president dels Estats Units, Donald Trump, ha tornat a demanar aquest dimecres a les grans empreses del seu país que tornin els EUA per a evitar la imposició d’aranzels, en les seves primeres declaracions després que Pequín anunciés que elevarà del 34% al 84% els gravàmens als béns procedents dels Estats Units.
“Aquest és un EXCEL·LENT moment per a traslladar la seva EMPRESA als Estats Units d’Amèrica, com ja ho estan fent Apple i moltes altres, en xifres rècord”, ha escrit el mandatari nord-americà en la seva xarxa social ‘Truth Social’.
El passat 24 de febrer Apple va anunciar que invertiria més de 500.000 milions de dòlars als Estats Units en els pròxims quatre anys i que crearia 20.000 llocs de treball, en resposta a una crida anterior del president Trump a les empreses perquè tornin a produir al país.
En un breu missatge, el cap d’Estat estatunidenc ha promès avui a aquestes empreses “zero aranzels”, “connexions i aprovacions elèctriques/energètiques gairebé immediates” i que no sofriran retards per qüestions ambientals. “No esperi, faci-ho ja!, conclou el seu missatge, al qual va seguir un altre breu amb el seu ‘leitmotiv’ i lema de les seves dues legislatures: “Fem als Estats Units grans de nou”.
Nous aranzels xinesos
Per la seva banda, la Xina ha anunciat avui que elevarà del 34% al 84% els aranzels als béns procedents dels Estats Units en resposta al gravamen addicional del 50% anunciat ahir pel president d’aquest país, Donald Trump, que alçava al 104% el total de les taxes als béns xinesos.
El ministeri de Finances del país asiàtic ha indicat en un comunicat que el nou impost entrarà en vigor el 10 d’abril i que prenia aquesta mesura en resposta al “repetit error” estatunidenc d’augmentar els seus aranzels als productes xinesos.
D’altra banda, el responsables de Comerç nord-americans han afegit a 12 empreses del país a la seva llista de control d’exportacions, entre elles fabricants d’equips i empreses d’enginyeria, algunes de les quals estan relacionades amb drons (BRINC), aeronàutica (Novotech), maquinària (Marvin Engineering Company) i radars (Echodyne).