pròxim orient
Israel vol incloure la ciutat gaziana de Rafah en la zona d’amortiment, segons Haaretz
Actualment, més del 50% del territori de Gaza no és accessible per a la seva població
Israel es prepara per a incorporar la ciutat meridional de Rafah i barris limítrofs, que ocupa una cinquena part de l’enclavament i on abans de la guerra vivien més de 200.000 palestins, a la “zona d’amortiment” que estan eixamplant al llarg de la divisòria, segons ha revelat aquest dijous en exclusiva el diari israelià liberal ‘Haaretz’.
Citant, sota anonimat, a funcionaris militars, el diari diu que l’Exèrcit israelià busca absorbir la zona entre el corredor de Filadèlfia —fronterer amb Egipte— i el recentment creat Eix Morag, un corredor militar que travessa terres agrícoles entre Rafah i Khan Yunis.
“Ampliar la zona d’amortiment fins a aquest punt té implicacions significatives. No només inclou una vasta àrea —aproximadament 75 quilòmetres quadrats (unes 29 milles quadrades), o al voltant d’una cinquena part de la Franja de Gaza—, sinó que la seva separació convertiria Gaza en un enclavament dins del territori controlat per Israel, aïllant-la de la frontera amb Egipte”, diu Haaretz.
Segons fonts de defensa, encara no està decidit si tota Rafah serà simplement una àrea militar tancada, fora de l’abast dels civils, o si l’Exèrcit demolirà barris sencers, mesquites i qualsevol edifici “eliminant efectivament la ciutat de Rafah”.
Més del 50% de Gaza és inaccessible als civils
Segons l’ONG israeliana ‘Trencant el Silenci’, creada en 2014 per reservistes que s’oposen a les polítiques militars israelianes, abans de la creació de l’Eix Morag i de l’eixamplament de l’àrea militar tancada de Netzarim en el nord —que ocupa uns 6 quilòmetres d’ample fins al Mediterrani—, al voltant del 16% de la Franja (uns 55-58 km quadrats) ja estava controlada per l’Exèrcit israelià.
Això és perquè l’Exèrcit ocupa un perímetre que varia entre 800 metres i 1,5 quilòmetres d’ample i que voreja l’enclavament de nord a sud, el qual, segons l’organització, ha ampliat des que va reiniciar l’ofensiva a Gaza el passat 18 de març.
Si a això se li sumen les ordres d’evacuació forçosa emeses per l’Exèrcit, després que Israel trenqués de manera unilateral l’alto el foc el passat 18 de març, els palestins no poden accedir a més del 50% del territori de Gaza, segons dades de l’ONU de principis d’abril.
Segons un informe publicat el 7 d’abril per ‘Trencant el Silenci’, a aquest perímetre no poden entrar els palestins, i només aproximar-se a ell pot ser motiu per obrir foc contra ells.
“El control militar és absolut sobre la zona. La missió encomanada als soldats en el terreny, segons revelen els seus testimoniatges, era crear una extensió buida, sense res, d’aproximadament un quilòmetre d’ample al llarg del costat gazià de la tanca fronterera”, diu aquesta ONG després d’entrevistar militars.
“Als palestins se’ls va negar per complet l’entrada a la zona, prohibició que es va aplicar obrint foc, incloent-hi metralladores i projectils de tanc. D’aquesta manera, l’Exèrcit va crear una zona d’anihilació d’enormes proporcions”, afegeix en l’informe.