Crisis, canvis i oportunitats
Klein (NMC) recupera l’alcaldia amb un pacte amb el PSC i el PP, que deixa ERC, Comuns i Junts a l’oposició
El mercat de la Vila, la Casa de la Festa i el Celler, entre les prioritats destacades del mandat
El nou govern vol renovar la marca gastronòmica de Cambrils per no perdre capitalitat
Sis-cents dos dies. Aquest és el temps que va governar l’exalcalde de Cambrils Alfredo Clúa (PSC), entre el 7 de juliol del 2023 i el 28 de febrer del 2025, el mandat més breu d’un alcalde cambrilenc des del 1979. Clúa va arribar a l’alcaldia fruit d’un pacte de govern amb ERC, Junts i Cambrils en Comú, que va evitar que el guanyador de eleccions del 2023 –el municipalista Oliver Klein– renovés el seu mandat. Potser per això en alguns cercles se’l coneixia com “el pacte anti Klein”.
Però el govern quadripartit va començar el seu compte enrere el 10 de febrer, quan Clúa va anunciar l’expulsió del govern del portaveu de Junts, Enric Daza, “per manca de lleialtat i pèrdua de confiança total”. Les altres dues regidores de Junts van fer pinya amb Daza, fins que Junts va acabar a l’oposició. Això va precipitar la caiguda del govern de Clúa, que va quedar en minoria. Els seus socis de govern –ERC i els Comuns– es van mostrar partidaris de mantenir el govern d’esquerres en minoria i amb pactes puntuals. Però l’encara alcalde Clúa va optar per renunciar a l’alcaldia i possibilitar un canvi de govern encapçalat per Oliver Klein (NMC) gràcies a un pacte amb el PP i el mateix PSC.
Diuen que la història es repeteix, però en el cas de Cambrils, amb els papers intercanviats. En l’anterior mandat, el líder del Nou Moviment Ciutadà de Cambrils (NMC), Oliver Klein, es va proclamar alcalde el 28 de setembre del 2021, després de prosperar una moció de censura contra Camí Mendoza (ERC), que va ser investida alcaldessa el 2019 fruit d’un acord amb Junts i el mateix NMC. En aquell moment, la moció de Klein també va propiciar un nou pacte de govern entre NMC i els partits de l’oposició (el PSC, Ciutadans i el PP) i dos regidors no adscrits que havien abandonat Junts i Cs. Curiosament, aquell mandat de Klein també duraria 606 dies, fins a les eleccions del 28-M. Tant Klein, el 2021, com Clúa, el 2025, van provocar un canvi de rumb en la política cambrilenca.
Un dels primers problemes que haurà d’afrontar el govern de Klein és solucionar la crisi del departament de recursos humans (RH), que ha provocat, fins i tot, retards en el pagament de les nòmines. Es treballadors de l’Ajuntament han fet protestes ds del mes de novembre fins a l’actualitat. Entre les peticions, hi ha la contractació d’un nou cap de l’àrea de RH, l’aprovació de la relació de llocs de treball (RLT), el reconeixement de la productivitat i de triennis, l’equiparació d’interins o les pagues de jubilació.
Projectes: encarrilats o encallats?
Malgrat aquest trencaclosques polític, a Cambrils se li obren una sèrie de portes que fan pensar en un futur esperançador. Tot i la fugacitat, el govern de Clúa va deixar encarrilats projectes urbanístics com les obres de l’avinguda del Baix Camp o del carrer de les Orquídies, que canviaran la fisonomia del municipi.
Aquest mandat també ha de ser el que aporti solucions definitives amb nous equipaments –com el pavelló– o d’altres que s’estan reformant, com la Casa de la Festa, el Celler o el mercat municipal de la Vila. En el cas del mercat, el projecte de remodelació pren especial rellevància ja que no tan sols es tracta d’adaptar-lo a un mercat del segle XXI, sinó que ha de ser un element clau de la dinamització econòmica del Cambrils “Vila”. Però les obres han experimentat un retard, ja que l’empresa licitadora va comprovar que l’estat de les antigues encavallades de fusta que es preveien recuperar, i que abans no eren visibles, no era l’òptim i no es podien aprofitar. Això ha obligat l’Ajuntament a trobar una altra fórmula, que consisteix en unes noves peces de ferro que emularan les antigues encavallades. El govern, l’oposició i els mateixos paradistes esperen que la reforma no s’endarrereixi, entre altres coses, perquè no s’acabi perdent la subvenció atorgada per la Diputació.
Un dels projectes històrics pendents és el Teatre Auditori. Cambrils és la tercera ciutat més poblada del Camp de Tarragona, però no disposa d’un equipament d’aquestes característiques. L’anterior regidor de Cultura, Jordi Barberà (Cambrils en Comú), va anunciar que el projecte es dividia en tres fases per poder afrontar una inversió de vuit milions. La primera fase, amb un cost d’entre 1,5 i dos milions, incloïa l’habilitació de la sala principal –per a 342 butaques–, camerinos, sales de maquillatge i serveis. Tot i que l’anterior govern va obtenir els primers suports de la Diputació i la Generalitat per a l’execució dels estudis, la magnitud del projecte obligarà a recórrer a la inversió privada si es pretén que l’auditori sigui una realitat i no s’allargui massa en el temps.
L’actual alcalde, Oliver Klein, ha anunciat que vol promoure a Cambrils la col·laboració publicoprivada com una fórmula natural i que, en el cas del projecte de l’auditori, es preveu recórrer a la inversió privada. Però el batlle també està obert a escoltar altres alternatives. Klein recull el guant de la proposta de l’exregidor de Cultura, que va plantejar a la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, que sigui Cambrils la població on es faci el nou gran auditori que la Diputació té previst construir, inicialment, a Reus.
Cambrils, capital gastronòmica
A ningú se li escapa que Cambrils ha exercit en els últims anys la capitalitat gastronòmica no tan sols a la Costa Daurada, sinó arreu del país. Ho demostren la qualitat i els reconeixements obtinguts pels seus restauradors, els nous talents de la cuina sorgits de l’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils o la consolidació d’un calendari gastronòmic que és referent al Camp de Tarragona. Però el sol surt per a tothom i poblacions del territori com Tarragona, Salou o Reus han fet passos endavant per millorar i innovar la seva oferta culinària, així com les experiències gastronòmiques dels seus visitants. Potser per això, un dels reptes que afronta el nou govern de Klein és potenciar la capitalitat gastronòmica de Cambrils amb fórmules innovadores, campanyes conjuntes amb el sector i altres idees renovadores que posicionin millor la marca.